Opinia Timisoarei

Tulpina sud-africana a COVID, Omicron, ar putea exploda la nivel global. Medicul Valeriu Gheorghita: Ma tem ca sunt mai multe infectii decat avem in evidenta

Specialistii din intreaga lume sunt din ce in ce mai ingrijorati odata cu aparitia unei noi variante de COVID-19. Aceasta a fost denumita cu litera greceasca Omicron, scrie hotnews.ro. Vorbim despre tulpina sud-africana a noului coronavirus.

CITESTE SI: Sub 2000 de cazuri noi de infectari cu COVID si 160 de decese, in ultimele 24 de ore, in Romania 

Nu poate fi exclus potentialul variantei sud-africane a SARS-CoV-2 de a se raspandi la nivel global si de a fi responsabila pentru un nou val pandemic, avand in vedere ca, potrivit expertilor, are tendinta sa devina dominanta in Africa de Sud, a explicat Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, vineri seara, la B1 TV.

Noua varianta a aparut deja in mai multe tari, iar numarul infectarilor ar putea fi diferit de cel cunoscut in prezent.

Avem deja cazuri secundare in Hong Kong, in Israel si un caz in Europa, in Belgia, intr-adevar. Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de calatorie. Trebuie sa intelegem ca aceste variante virale se identifica in urma testelor de secventiere si le identificam atunci cand ele deja sunt intr-o proportie suficienta la nivel populational. Ma tem ca sunt mai multe infectii generate de aceasta varianta virala decat avem in evidenta”, a explicat presedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.

Medicul militar crede ca pentru limitarea raspandirii acestei variante, trebuie impusa testarea si chiar trimiterea in carantina a celor care vin din tarile unde Omicron a fost depistata, scrie stiripesurse.ro.

Cert este ca nu avem niste solutii miraculoase la indemana, trebuie sa folosim ceea ce am invatat pana acum, si anume este important sa limitam transmiterea acestei variante virale. Ce inseamna – ca trebuie sa evitam calatoriile neesentiale in tarile din Africa de Sud si in mod deosebit in Africa de Sud, in Botswana, unde au fost identificate cazuri. De asemenea, este important ca la intoarcerea din calatorie din acele tari sa se impuna testarea, intrarea cu test anterior negativ si, de asemnenea, cred ca e foarte important si asta probabil ca va fi si recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de a efectua carantina cel putin sapte zile cu testare inainte de iesire din carantina”, a adaugat oficialul, care a vorbit si despre efectul variantei asupra raspunsului imun.

Expertii spun ca noua tulpina are tendinta sa devina dominanta cel putin in Africa de Sud.

Se estimeaza pe presupunerea expertilor ca cel putin Africa de Sud are tendinta sa devina dominanta, deci intra in competitie cu varianta Delta si probabil ca in perioada urmatoare nu este exclus sa devina dominanta in Africa de Sud, or din acest punct de vedere sigur ca nu este exclus potentialul de raspandire la nivel global si de a fi responsabila de un nou val de imbolnaviri. Din acest punct de vedere, cred ca masurile de contentionare in perioada asta, de supresie, de mitigare sunt foarte importante”, a mai afirmat Valeriu Gheorghita.

Exit mobile version