Trecerea de la post la masa imbelsugata de Craciun poate duce la toxiinfectie alimentara


Postul Craciunului, urmat de foarte multi crestini, poate aduce si insemnate probleme de sanatate celor care nu au deloc grija de cum sa se adapteze la imbelsugatele mese de dupa cele trei saptamani de abtinere. Din punct de vedere medical, postul este recomandat aproape oricui, exceptie fac femeile insarcinate, copiii si chiar adolescentii, precum si cei care sufera de diferite afectiuni. Pentru toti cei care se abtin de la bucate, postul inseamna o crestere a vitalitatii organismului, o imbunatatire a activitatii functiilor hepatice si a celei digestiva, dar si o buna detoxifiere a organismului.

Dar unul dintre cele mai grave pericole il reprezinta trecerea de la post, la traditionala masa imbelsugata a Sarbatorilor de iarna. Bucatele preparate dupa taierea porcului, puse pe masa de Craciun, prajiturile delicioase care ne ispitesc din 25 decembrie pana la Boboteaza, precum si bauturile alcoolice care nu lipsesc de la petrecerea de Revelion pot conduce la toxinfectii alimentare.

Daca tranzitia de la lipsa unei varietati in ceea ce priveste proteinele, a deficitului de vitamine, de fier si a excesului de carbohidrati la abundenta in alimentatie nu este realizata „ca la carte”, atunci problemele de sanatate pot strica atat Craciunul, cat si Revelionul. Nutritionistii avertizeaza in privinta realizarii line, pe parcursul a catorva zile (cel putin doua-trei zile), a trecerii de la alimentatia de post la cea „de Sarbatori”! Astfel, pentru ca preparatele traditionale de Craciun sa nu „pice greu” la stomac este indicat cunsumul unei proportii de 60% preparate vegetale si 40% mancare „de dulce”. Acest ucru inseamna ca, la o portie buna de ciulama de porc, este recomandat sa asezati pe masa si o salata dubla. Nu incepeti masa de Craciun direct cu mancare „grea”, ci mai degraba cu un antreu vegetal, pentru ca reusiti sa deschideti digestia cu alimente „usoare”.

Urmatorul fel de mancare ar trebui sa fie ciorba. Nu o evitati deoarece are un important rol in a dilua sucurile gastrice si, mai mult, de a tampona aciditatea lor, functionand adesea ca un „pansament” pentru stomac. Nutritionistii recomanda ciorba sau supa, incalzita usor, la fiecare masa. inca un pas pentru evitarea problemelor de sanatate dupa regimul Postului si trecerea la bucatele delcioase de Craciun il reprezinta evitarea alimentelor reci sau a celor foarte fierbinti.

Tot la capitolul mancare, pentru gurmanzi este mai nimerit sa nu consume mai mult de doua feluri la o masa. Aflati in vizita la prieteni sau acasa, in mijlocul familiei, o portie in plus poate face diferenta dintre o zi sau o seara minunata si una petrecuta cu puternice crampe stomacale sau, mai rau, pe un pat in salonul de la Urgente, cu medicamentele la purtator. Doua feluri de mancare la o masa este suficient.

Ajungem la capitolul bautura. Dupa cateva saptamani in care v-ati abtinut de la consumul oricaror bauturi alcoolice, evitati excesul la finalul regimului. Recomandat este sa evitati intotdeauna excesul de alcool, dar in perioada Sarbatorilor de iarna, foarte multa lume nu tine cont de sfaturile medicilor. Multi sustin ca o tarie la aperitiv deschide apeptitul, dar in acelasi timp, trebuie retinut faptul ca si irita mucoasa gastrica si creste miscarile intestinale. Pe cat posibil, ocoliti bauturile alcoolice si inlocuiti-le cu bauturi non-alcoolice. Daca se poate, combinati alcoolul cu sucuri naturale.

Un ultim aspect important in evitarea unei toxiinfectii alimentare consta in pauzele dintre mese. Astfel, nu va grabiti sa serviti urmatorul fel imediat ce l-ati terminat. Vorba buna si, bineinteles, consumul preparatelor intr-un ritm lent si linistit, aduc si pofta de mancare, iar organismul se acomodeaza cu digestia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toxiinfectia alimentara = o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi CONTAMINATE cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Pentru o toxiinfectie alimentara nici nu trebuie mancat in exces, e de-ajuns si o lingura de smantana stricata. Poate ati vrut sa va referiti la indigestie.