Opinia Timisoarei

Toni Grebla, retinut de DNA pentru ca ar fi incercat sa vanda 50 de capre. De ce il mai acuza procurorii anticoruptie?

Fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost marti dimineata la sediul DNA si a fost retinut de procurorii anticoruptie. El este vizat de unul dintre cele mai mari scandaluri de coruptie.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Toni Grebla acuzatiile din dosar si vor cere miercuri inaltei Curti de Casatie si Justitie sa dispuna in cazul acestuia masura arestului la domiciliu.

Toni Grebla a fost audiat, marti, de procurorii DNA. Avocatul acestuia spune ca Grebla a fost denuntat pentru ca ar fi incercat sa vanda 50 de capre de la ferma pe care o detine la Gorj.

In perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora. Din probele administrate, a rezultat ca dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma inculpatului, acesta si-a continuat activitatea infractionala, efectuand demersuri concrete de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia (de judecator la CCR, n.r.)”, se arata in referatul procurorilor DNA.

Pe scurt, fostul judecator ar fi incercat sa vanda cele 50 de capre prin interpusi, iar potrivit unor surse, incerca obtinerea unor fonduri pentru cresterea dropiilor, in conditiile in care, pe masa parlamentarilor exista si un proiect de lege in acest sens.

Toni Grebla a venit, marti, la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie, el declarand ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca el nu a „devalizat banul public”, iar unele acuzatii sunt „interpretari fantasmagorice”, noteaza stirileprotv.ro..

In ceea ce priveste relatia sa cu omul de afaceri din Gorj Ion Bircina, care ii este si fin, fostul judecator de la Curtea Constitutionala a spus ca este o relatie pe care si-o asuma.

Acuzat ca a sprijinit exporturi ilegale in Federatia Rusa, in timp ce Moscova impusese un embargou in acest sens, procurorii spun ca Toni Grebla – fost prefect de Gorj, fost senator PSD si fost presedinte al Comisiei Juridice din Senat – l-ar fi sprijinit pe finul sau, omul de afaceri de etnie roma Ion Bircina, pentru ca firma acestuia sa obtina mai multe contracte. In schimbul favorurilor, fostul judecator constitutional ar fi primit o masina de 56.000 de euro si rochii pentru sotie.

Potrivit aceleasi surse, procurorii sustin ca fostul judecatorul CC a incercat prin toate mijloacele sa ascunda interesele sale reale, trecand chiar si peste obligatia de a depune „o declaratie de avere si de interese conforma cu realitatea”.

Exit mobile version