TM2023. Citim, mergem la film sau la teatru sau dansam? Programul evenimentelor culturale organizate la Timisoara, pe final de octombrie
Bianca Dichis
Ne așteaptă încă o săptămână cu de toate, așa că tot ce aveți de făcut e să alegeți locurile și întâmplările care vă plac. Dacă sunteți amatori de lectură, veți avea parte de câteva zile pline, de întâlniri cu scriitori și de două evenimente care au deja tradiție la Timișoara.
Va avea loc și premiera mondială a unei operete scrise în 1939, parte a unui proiect caritabil, și un concert cu două trupe îndrăgite de public, și jazz cu orgă și saxofon, și manele chiar. Veți putea vedea în premieră și filmul lui Radu Jude, care va fi propunerea României la Oscar 2024. Din distribuție fac parte și două actrițe din Timișoara, cu care veți putea dialoga la finalul proiecției.
Va fi deschis și un nou spațiu de expoziții, chiar în centrul orașului, iar „incursiunile” în istoria culinară a Banatului continuă. Sunt și lansări de carte, și spectacole de teatru și dans mai mult sau mai puțin clasice, așa că din nou aveți de unde alege.
Evenimentele săptămânii
Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.
27
OCT
Am început să văd culorile / I Started to See the Colours
27 octombrie, ora 19
Palatul Ștefania, Piața Traian
Sunteți invitați, de la finele acestei săptămâni, la o experiență inedită, vizuală și nu numai. „Am început să văd culorile” este o expoziție curatoriată de Andreiana Mihail care adună, la propriu, sub același… acoperiș lucrări din Serbia și România. Acestea compun un traseu care include teme precum muncă, natură, familie, timp liber, sărbători religioase și tradiții. Ceea ce vedeți nu trebuie chestionat. Intenția e explicită: aceea de a crea pentru un public și de a comunica cu el, de a-i povesti viața și întâmplările de zi cu zi, precum și dorința de a păstra, într-un mod sau altul, evenimente importante ale comunității.
Totul este așa cum se vede: narațiuni scurte, ochiul fiind solicitat doar de contactul nemediat cu multele culori și personaje. Expoziția, parte din Festivalul Cămine în mișcare, va putea fi vizitată până în 27 noiembrie, iar intrarea este liberă.
Finanțări pentru cultură și conectare internațională
30 – 31 octombrie
Faber, Cinema Victoria
Dacă lucrezi în sectorul cultural și creativ, ai putea să-ți faci loc în agendă pentru forumul „Finanțări pentru cultură și conectare internațională”. În cele două zile vei afla mai mult despre finanțările pentru cultură disponibile la nivel european, programele de creștere a capacităților profesioniștilor din domeniu, politicile publice care influențează finanțarea din bani publici a culturii sau statutul lucrătorilor culturali.
De asemenea, se va vorbi despre colaborări internaționale prilejuite de contextul de Capitală Europeană a Culturii și despre experiența organizațiilor culturale din România în proiecte europene de cooperare.
Programul detaliat al celor două zile îl găsești AICI. Dacă vrei să participi, te poți înscrie până vineri AICI. În contextul destul de tulbure pentru cultură al vremurilor pe care le trăim, discuțiile s-ar putea să te ajute să găsești încă un motiv să mergi mai departe.
Ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara se desfășoară în perioada 25 – 28 octombrie. Totul începe, ca de obicei, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, dar evenimentele vor avea loc și în mai multe locuri din Timișoara, dar și în Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare și Reșița.
FILTM are ca temă „Literatura. Arie protejată” și îi va aduce în fața cititorilor pe Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (R.Moldova), Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila, Armand Goșu, Vesna Goldsworthy (Marea Britanie), Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici, Henriette Kemenes, Ernest Wichner, Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian, Nadine Schneider, Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța, Alina Purcaru, Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță, Emilian Galaicu-Păun (R. Moldova), Gheorghe Erizanu și Paula Erizanu.
Sit+Read Artbook Fair reunește, timp de câteva zile, artiști contemporani, designeri, creatori de fazine, tipografi, editori independenți, librării, precum și sute de vizitatori. Târgul are un program variat atât pentru copii, cât și pentru adulți, compus dintr-o gamă diversă de discuții, lansări de carte, ateliere și proiecte speciale.
Sit+Read aduce în fața publicului invitați precum Yoshimitsu Nippasshi, Nori Okawa și Masanori Ushikima din Japonia. Yoshimitsu Nippashi surprinde cu ilustrații care reflectă pasiunea sa pentru arhitectură, câini și pentru locuri liminale. Nori Okawa prezintă o gamă diversă de creații artistice, cum ar fi pictura, sculptura, instalația și fotografia, care se bazează pe stilul ukiyo-e și adesea simplifică figurile la linii și forme simple. Masanori Ushikima îmbină influențele culturii pop din anii ’80 și ’90, precum si universul manga, anime și al efectelor speciale.
Calendar
Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.
24
OCT
#FLUID: desire, intimacies, rights, visibility
24 octombrie, ora 18
Centrul de Proiecte, parter
În 1928, la 14 ani, Dumitru Checais vede la București recitalul Josephinei Baker. Se întoarce la școală a doua zi și le dansează colegilor stupefiați, care îl poreclesc Trăsnilă. Apoi îi spun Trixy. Într-un interviu publicat în 1984, Trixy Checais, ajuns la 70 de ani, e întrebat ce ar alege dacă ar porni din nou în viață. Acesta răspunde: „Tot dansul m-ar pasiona, deși am avut de suferit de pe urma lui. Mă gândesc că mi-ar plăcea și arheologia”.
25 octombrie, ora 18
Galeria POD a CCAJT, str. Ungureanu
„Opus 25” prezintă lucrări de sculptură din mai multe etape de creație şi oferă o privire asupra coerenței tematice a Lindei-Saskia Menczel, care s-a devotat tematic statutului ontologic privilegiat al umanității din tradiția iudeo-creștină şi sentimentului de reverenţă în fața cosmosului. Temele sunt un răspuns vizual la marile întrebări ale umanității: de unde venim, cine suntem și ce menire avem.
26 octombrie, ora 19
Codru Urban Garden, Cazarma U
Pentru că v-ați dorit combo-ul ăsta din nou, Coma și om la lună pleacă pentru prima dată într-un minitur împreună. După concertul sold out din august de la București, Coma și om la lună, două dintre trupele cele mai iubite de public, cu fani devotați peste tot, își unesc forțele pentru alte trei concerte. De data asta, full electric. În 26 octombrie sunteți așteptați la o seară plină de energie și emoție.
27 octombrie, ora 19
Cinema Timiș, Piața Victoriei
„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” este un road-movie în care traversează un București aglomerat și ostil. E și o dramă despre un bărbat paralizat în urma unui accident de muncă. E și o comedie despre realizarea unui film de protecția muncii. Și o satiră despre noul capitalism românesc. Cel mai recent film al lui Radu Jude, propunerea României la Oscar 2024, are premiera la Timișoara.
Opereta „Grüsst mein Banat”, finalizată în 1939 de Emmerich Bartzer, va fi prezentată în premieră mondială. Spectacolul programat în 1939 la Viena a fost anulat din cauza izbucnirii războiului. Intriga tratează o temă specială a Banatului: trimiterea la țară a copiilor de familii nobile din Viena. Producția este un eveniment caritabil care are ca scop susținerea Secției Chirurgicale de Cardiologie Pediatrică de la Institutul de Boli Cardiovasculare.
29 octombrie, ora 9
Restaurant Nora, zona Dâmbovița
Știm, e cam de dimineață, dar, dacă vă urniți din casă, veți avea parte de o întâlnire faină. O să vă bucurați de povești captivante despre diminețile de toamnă din pusta bănățeană și, bineînțeles, o să mâncați micul dejun într-o companie veselă. Pe masă se vor regăsi celebrele mezeluri din Banat, dar și preparate variate și delicioase din ouă proaspete. Iar la final poate veți pleca și cu idei noi pentru viitoarele voastre dimineți acasă.