Opinia Timisoarei

Tipete, isterii, jigniri si ‘rezematori in lopata’. Un nou circ in plenul Consiliului Local Timisoara, pe tema regulamentului de reabilitare a cladirilor istorice din oras. Video

TIMISOARA. Nu trece nici macar o sedinta de consiliu local fara ca alesii sa se certe la ca usa cortului. De data aceasta, proiectul de modificare a regulamentului privind ajutorul dat de primarie pentru reabilitarea cladirilor istorice din oras a fost motivul pentru care, timp de o ora, consilierii au strigat unii la altii si s-au jignit.

Totul a pornit dupa ce viceprimarul liberal Cosmin Tabara a atras atentia colegilor din USR ca in urma cu 2 ani, cand a fost votat primul regulament, nu au acceptat discutii pe marginea proiectului si ca, drept urmare, in tot acest timp, niciun proprietar de cladire istorica nu a aplicat si nu a beneficiat de sprijin din partea Primariei pentru a-si reabilita cladirea.

In urma cu doi ani, erau discutii foarte aprinse in acest Consiliu Local legate de acest regulament. Constatasem cu totii ca trebuie aduse imbunatatiri. Am incercat sa discutam (…), venisem pregatiti ca sa lucram la un astfel de regulament. Ati grabit acel regulament si v-am spus inca de atunci ca vor exista probleme si ca nu se va putea aplica. (…) Am spus de atunci ca vor fi 0 contracte incheiate. In momentul in care am discutat in cadrul Consiliului Local si ati tratat cu inversunare luarile noastre de pozitii, ati spus ca noi suntem cei care ne opunem, ca noi gresim.

In urma cu un an aproape, au fost facute alte modificari la acest regulament si am spus si atunci ca nu va aduce imbunatatiri semnificative, care sa atraga asociatiile de proprietari. (…). Din pacate, nu am facut altceva decat sa pierdem mai bine de 2 ani de zile, iar acum modificam un regulament. Din pacate, 2024 nu ne va gasi poate cu nimic realizat in urma noastra, in mandatul de 4 ani. Timpul este scurt, banii sunt putini si regret tergiversarea acestui regulament„, a spus viceprimarul Cosmin Tabara.

Replica nu a intarziat sa apara. Viceprimarul USR Ruben Latcau l-a numit pe Tabara „rezemator in lopata” si i-a reprosat ca, de cand este viceprimar, nu a facut nimic.

Vreau sa constat rolul asta de rezemator in lopata pe care il are domnul viceprimar Tabara de doi ani si jumatate, in care desi a avut de-a lungul timpului multe responsabilitati, in mod constant ia aceasta pozitie a mesterului care sta rezemat in lopata si isi da cu parerea despre ce ar fi trebui sa faca altii in timp ce el se uita la altii care lucreaza si incearca sa faca ceva„, a raspuns Ruben Latcau.

Domnule Latcau, dumneavoastra aveti impresia ca vorbiti la gradinita cu niste copii. Dumneavoastra faceti niste afirmatii sau incercati sa faceti bascalie de tot ce inseamna administratia. Stiti foarte bine ca in acel consiliu s-a votat asa cum ati vrut dumneavoastra. Si cu lopata sau fara lopata, acel regulament n-a semnat niciun contract de reabilitare. Despre ce vorbiti? Sunteti in deplinatatea facultatilor cand vorbiti asa ceva? Aveti putere acum, pe care o transformati intr-o putere absoluta si nu aveti dreptate deloc„, a venit raspunsul vicelui Tabara.

Domnule Tabara, e un comportament infantil asta in care faceti un inventar al tuturor frustrarilor pe care le-ati strans in doi ani de zile si le varsati pe noi„, a spus Latcau.

Discutiile au escaladat dupa ce consilierul liberal Simion Mosiu le-a cerut colegilor din USR sa ceara scuze timisorenilor pentru ca in ultimii doi ani nu s-a semnat niciun contract de reabilitare a cladirilor istorice in baza vechiului regulament, iar in replica, Rodica Militaru, i-a acuzat ca nu au facut amendamente la vechiul proiect, pentru a-l modifica.

Consideram ca glumiti sau nu mai tineti minte sau n-ati fost atenta acum doi ani. E scuzabil pentru dumneavoastra„, i-a raspuns Simion Mosiu.

Intotdeauna jigniti si apoi aruncati asupra noastra. E rovoltator, asta nu-i politica, e mahala. Cum sa vorbeasca asa un domn cu o doamna consilier local„, a strigat Ana Munteanu.

Dupa alte cateva zeci de minute de dezbateri, intr-un final proiectul a fost abrobat cu 18 voturi, astfel ca regulamentul prinvind sprijinul acordat de primarie proprietarilor de cladiri istorice a fost modificat. Astfel, incepand de acum, cei care vor dori sa apeleze la programul derulat de Primaria Timisoara nu vor mai trebui sa gireze cu proprietatea, iar banii pe care ii vor primi din partea administratiei vor fi in valoare de 30% din investitie, fata de 50%, cat era pana in prezent.

Va reamintim, pana acum nu a fost semnat niciun contract cu asociatiile sau proprietarii de cladiri istorice pentru renovarea acestora, insa reprezentantii administratiei locale spun ca sunt in discutii avansate pentru pornirea a doua astfel de santiere si ca au acordat consultata in peste 260 de dosare.

Exit mobile version