Opinia Timisoarei

Timpul in care se parcurge drumul Timisoara – Arad pe DN69 este cu 10 minute mai scurt decat pe A1. VEZI VIDEO!


Da, este adevarat! stiu ca va vine sa va frecati la ochi sau poate credeti ca e o greseala de tipar! Ei bine, nu e! Din centrul Timisoarei si pana in centrul Aradului ajungi cu 10 minute mai repede daca mergi pe DN 69, in loc sa mergi pe recent inaugurata autostrada A1. Acesta este rezultatul la care am ajuns in urma unui experiment pe care l-am realizat saptamana aceasta si pe care il vom descrie pe larg in paginile ziarului.
Testul a scos la iveala si faptul ca amplasarea autostrazii la 15 km de Timisoara este inoportuna, atata vreme cat accesul pe aceasta autostrada se face pe un drum foarte aglomerat si cu doar o singura banda pe sens, drum care trece prin doua localitati, Dumbravita si Giarmata. Mai mult, aceasta situatie pare sa fie destul de bine cunoscuta de autoritati, din moment ce oficialii consiliului judetean au anuntat ca vor sa largeasca drumul de acces pe autostrada la patru benzi.

Accesul pe autostrada, din Timisoara, este ingreunat din cauza faptului ca drumul care trece si prin doua localitati are doar o singura banda pe sens

Deschiderea circulatiei pe autostrada Arad – Timisoara a produs euforie printre soferii din vestul tarii. Dupa ce ani la rand am ravnit la drumuri decente cum sunt dincolo de granita, iata ca in 17 decembrie 2011 sosise timpul sa intram si noi in randul europenilor din acest punct de vedere: cei 32 de kilometri de autostrada care leaga Aradul de Timisoara au fost inaugurati. E drept, partial, lucrarile nefiind finalizate in totalitate.
La scurt timp dupa deschiderea circulatiei, euforia care domnea atat printre autoritati, cat si printre soferi s-a mai diminuat. Au aparut voci care spuneau ca autostrada e prea departe de Timisoara si ca, cel putin deocamdata, pana nu va fi finalizat si tronsonul Arad – Nadlac, astfel incat orasul de pe Bega sa fie legat pe autostrada cu Ungaria, nu aduce prea multe beneficii soferilor din Timisoara. In prima faza, am crezut ca oamenii care spuneau asta sunt carcotasi si eram ferm convinsi ca timpul in care cineva care are treaba in Arad va ajunge acolo mult mai repede, odata ce autostrada a fost deschisa circulatiei.

Cu timpul, tot mai multe voci spuneau acelasi lucru, asa ca am decis sa facem un mic experiment. Despre ce este vorba? Am parcurs drumul din centrul Timisoarei pana in centrul Aradului mergand atat pe autostrada, cat si pe vechiul drum national, pentru a vedea pe ce traseu se ajunge mai repede. Pentru a da veridicitate experimentului, am filmat integral timpul parcurs pe ambele trasee. Rezultatul este uluitor! Pe autostrada am facut 58 de minute, iar pe drumul national 48 de minute! Mai mult, dupa cum se poate observa pe film, cand am mers pe drumul national am prins si bariera de la intrarea in Arad…

Totodata, trebuie spus ca pe autostrada nu am respectat limita de viteza (pana la terminarea completa a

Click pe imagine pentru a mari harta

lucrarilor, limita fiind de 100 de km/h) si am mers cu viteza normala de autostrada de 130 de km/h, iar pe drumul national am mers cu maxim 110 km/h, iar in localitati am mers legal, sau, ma rog, aproape legal, cu 60 de km/h. E drept, rezultatul experimentului nostru a fost favorizat si de faptul ca pe DN tirurile aproape au disparut (am intalnit doar doua, dupa cum se poate observa pe film), traficul fiind mult mai fluid in aceste conditii.

Testul pe care l-am facut nu isi propune sa blameze investitia facuta pentru aceasta autostrada. Dorim doar sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca, pozitionarea nodului de acces pe autostrada, dupa Giarmata, la 15 km de centrul orasului, este oarecum inoportuna. In cadrul experimentului nostru, din centrul Timisoarei pana la urcarea pe autostrada am facut nu mai putin de 26 de minute! O parte din acest timp l-am petrecut iesind din oras, dar am mers aproape cu viteza melcului prin Dumbravita, pe un drum foarte aglomerat care are o singura banda de circulatie pe sens. Dupa ce am trecut de sensul giratoriu de la intersectia cu centura Timisoarei, pe drumul tot cu o singura banda pe sens spre autostrada, au aparut si tirurile si viteza de deplasare a scazut din nou. Experimentul nostru vine si in intampinarea deciziei consiliul judetean de a largi la 4 benzi drumul de acces spre autostrada.

Suntem in acest moment in discutii pentru a gasi o solutie locala la coborarea de pe autostrada. Solutia ar urma sa arate cam asa: realizarea a 4 benzi de circulatie, de la autostrada pana la intrarea in Dumbravita, locul in care drumul judetean se intalneste cu centura Timisoarei. Urmeaza sa discutam cu cei de la Compania Nationala de Drumuri si pe o portiune de un kilometru sa largim la 4 benzi actuala centura, apoi sa o luam la stanga, mergand spre Calea Aradului pe langa Dumbravita. in discutiile pe care le-am avut cu cei din Dumbravita, acestia s-au aratat de acord sa ni se transmita noua o fasie de 24 de metri latime, care sa permita realizarea acelor 4 benzi si sa intram direct in sensul giratoriu de la Selgros. Consiliul Judetean Timis a pus pe lista de investitii studiul de fezabilitate, proiectul si apoi realizarea lui”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Timisorenii prefera DN sa faca naveta spre Arad
Iosif Brneak este unul dintre soferii care din anul 2004 face naveta Timisoara – Arad, pentru ca lucreaza in orasul de pe Mures. Deplasarea cu masina proprie si personala ii ia cam doua ore pe zi. Una dus, cealalta intors. De la deschiderea autostrazii nu a mai circulat pe DN 69, care leaga Timisoara de Arad, decat la ocazii speciale. Cand o face insa, este extrem de multumit de faptul ca soseaua este aproape goala. Dar totusi, pe autostrada, viteza poate fi mult mai mare decat pe drumul national.

Pentru mine, care stau in Giroc, distanta este mult mai mare pe autostrada decat pe drumul national. Pe national am 68 de kilometri pana la Arad, iar pe autostrada 74. Doar ca, in momentul in care merg pe national, eu in fiecare localitate trebuie sa adaptez viteza, de la 90 la 60 de kilometri la ora, in timp ce pe autostrada merg constant cu aceasi viteza – 100 de kilometri la ora. Sunt doua benzi, riscurile sunt mult mai mici. Am mers si pe DN de la deschiderea autostrazii si pot sa spun ca traficul aici e aproape inexistent”, explica soferul.
Acesta este de parere ca A1 este utila insa numai pentru unii dintre timisoreni. In opinia sa, cea mai mare utilitate a austostrazii este pentru locuitorii din orasul de pe Mures.

Pentru timisorenii care stau in Modern, Lipovei, Buziasului, ea este excelenta daca vor sa mearga in Arad pe autostrada, dar pentru cei din sagului, Mehala, Aradului nu, pentru ca pentru a ajunge pe autostrada mai au de parcurs cativa zeci de kilometri buni. In schimb, pe DN, chiar si cu adaptarea vitezei, tot ajungi mai repede in Arad decat de pe austostrada. Din punctul meu de vedere, care cunosc foarte bine Aradul, autostrada este excelenta pentru ei, pentru ca tirurile nu mai sunt nevoite sa ocoleasca tot orasul ca sa intre pe drumul ce lega pana acum Aradul de Timisoara, ci intra direct de pe centura pe autostrada“, conchide Iosif Brneak.

 

Click pe imagine pentru a mari harta

Compania de Drumuri: pentru traficul usor, DN este mai practicabil
Rezultatele experimentului nostru sunt confirmate de datele Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

 

Pentru traficul ”usor”, DN este mai practicabil decat autostrada, in cazul unei calatorii spre Arad. Cu toate acestea, principalul atribut al autostrazii ce leaga Timisoara de Arad este acela de a descongestiona traficul greu din municipiu.

Potrivit unor masuratori facute de Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara, media zilnica lunara a traficului ”normal” a scazut pe drumul national Timisoara- Arad, de la darea in folosinta a autostrazii, cu 44 la suta. Media zilnica lunara in cazul traficului greu, pe aceeasi ruta, a scazut cu 27 la suta. Chiar daca Timisoara are deja 12 kilometri de centura ocolitoare, dar si o autostrada ce trece prin apropiere si merge pana la Arad, autoritatile au fel de fel de strategii de a trimite cat mai departe traficul greu. Aici amintim din nou de proiectul CJT, de ocolire a comunei Dumbravita.

Un al doilea proiect este cel al Directiei Regionale de Drumuri, care se afla acum in stadiu de prefezabilitate. Este un proiect indraznet, dar pentru care cel putin deocamdata nu exista o sursa de finantare. E vorba de drumul spre Cenad: largirea la 4 benzi de circulatie la iesire pe Calea Torontalului, pasaje peste calea ferata, apoi centura ocolitoare de vest si fiecare localitate de pe traseu – Lovrin, Becicherecu Mic, Biled, sandra, Sannicolau Mare si Cenad – sa aiba centuri de ocolire.

Avem studiile pentru aceste proiecte, insa nu putem spune cu exactitate cand vor fi realizate”, ne-a declarat Cosmin Tanta, purtatorul de cuvant al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara. De asemenea, in plan mai este si largirea la 4 benzi de circulatie a drumului Timisoara – Remetea Mare, astfel incat sa se poata face preluarea traficului in conditii bune de la nodul de descarcare de pe autostrada.
Daca pentru aceste proiecte exista doar studii de prefezabilitate sau ele sunt la faza de intentie, lucrurile sunt clare in cazul autostrazii Timisoara – Lugoj. Muncitorii lucreaza de zor la primul lot al autostrazii, cel de 9,5 kilometri si se straduiesc sa respecte termenul de finalizare stabilit pentru anul viitor.
Lucrarile la acest tronson au inceput in anul 2011 si sunt programate sa se finalizeze in 2012. Noul segment de autostrada intre Timisoara si Lugoj va avea un nod rutier, 6 pasaje, 4 poduri si 11 podete. Pentru construirea acestuia lucreaza 132 de utilaje, 146 de mijloace de transport si 514 muncitori, valoarea totala a proiectului fiind de aproape 1,5 milioane de lei.
Principalele localitati pe langa care trece viitoarea autostrada sunt Ortisoara, Pischia, Giarmata, Izvin, Remetea Mare, Recas, Petrovaselo, sustra, Topolovatu Mare, Iosifalau, Ghizela, Belint si Costeiu.

Centura de Sud, incremenita in proiect
Pentru centura ocolitoare de sud a Timisoarei exista un proiect care, insa, isi asteapta finantarea. Valoarea estimata a acestuia este de peste 85 de milioane de euro si ar urma sa aiba o lungime de 25 de  kilometri. Potrivit datelor tehnice, centura ocolitoare de sud a Timisoarei ar urma sa porneasca de pe strada Polona, urmand traseul pe directia vest-sud, pana la intersectia cu drumul spre Moravita, unde se va amenaja un nod rutier cu pasaj.

Centura va continua, apoi, la sud de localitatea Giroc, ocolind localitatea Rudicica, dar si Timisoara in zona localitatilor Mosnita Noua si Mosnita Veche, traversand Canalul Bega la est de Ghiroda si apoi unindu-se prin nod rutier cu varianta ocolitoare Timisoara Nord. Aceasta ar urma sa aiba doua benzi de circulatie, 3 poduri, 9 pasaje, o intersectie la nivel si doua spatii de parcare.
Finantarea ar urma sa se faca din fonduri europene, prin Programul Operational Transport, la care sa contribuie si autoritatile locale cu co-finantarea. Problema este ca acest proiect e cuprins in finantarea pe 2014 – 2020. in acest interval ar urma sa inceapa lucrarile la centura de sud a Timisoarei. Amanarea punerii in practica a proiectului a fost din cauza crizei economice, Uniunea Europeana amanand proiectul din cauza lipsei banilor.

Iata cele doua filme. Primul film ilustreaza drumul spre Arad pe autostrada, iar in cel de-al doilea, traseul pe drumul national.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Ciprian VOIN
Caius SERACIN
Liliana IEDU

Exit mobile version