Opinia Timisoarei

Timisorenii nu se dau in vant dupa repartitoare: 26.000 de aparate montate in 11 ani pe caloriferele celor bransati la Colterm

TIMISOARA. Timisorenii au fost mai inteligenti decat alti romani racordati la sistemul centralizat de incalzire. Daca in alte orase, cum ar fi Aradul, oamenii se inghesuie sa-si demonteze repartitoarele de pe calorifere pentru ca au constatat ca platesc mai mult decat cei care nu le au, la Timisoara situatia este cu totul alta.

Timisorenii s-au ferit de aceste aparate inca de acum 11 ani, de cand a devenit o moda montarea lor in vestul tarii. O spun chiar reprezentantii uneia dintre cele mai cunoscute firme din tara noastra care se ocupa cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura la Timisoara. In capitala Banatului sunt doar 2 firme care ofera astfel de servicii: una a montat 26.000 de aparate, iar alta are contracte doar cu 60 de blocuri.

„Nu am observat in ultimul timp in Timisoara ca ar fi o tendinta sa se renunte la repartitoare, decat in masura in care oamenii se debranseaza si isi monteaza centrale. Am avut instiintari din blocuri ca in unele apartamente s-au debransat pentru ca si-au montat centrala termica, noi trebuie sa stim asta sa facem calcule. Asociatii care sa ceara rezilierea contractului de defalcare la incalzire nu am avut”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Damian Alexandru, reprezentant marketing al unei societati care se ocupa cu montarea repartitoarelor in Timisoara.

Timisorenii au fugit de repartitoare de incalzire

Si administratorii de blocuri confirma faptul ca timisorenii nu se dau in vant dupa repartitoarele pentru incalzire. Dana Malcoci este administrator la 20 de blocuri si spune ca in niciunul nu s-au pus astfel de dispozitive.

„Oamenii au refuzat sa le puna de la bun inceput, multi au constatat ca este o cheltuiala in plus. Nu au vrut sa faca de la inceput investitiile. Nu as putea sa fac o comparatie, daca e mai scump sau mai ieftin la cei cu repartitoare, factura vine la fel de la Colterm, conteaza cum se face impartirea in bloc”, ne-a declarat Dana Malcoci.

Si Ecaterina Miu are de cativa ani cateva zeci de blocuri in grija. A evitat insa sa administreze imobile in care au fost montate sau s-a dorit montarea repartitoarelor.

„Sa va spun drept, eu am fugit de blocurile cu repartitoare. Nu mi-a placut ceva, din vorba in vorba am auzit ca nu e bine, am fugit de asta, e o afacere”, ne-a spus Ecaterina Miu, administrator la mai multe blocuri din Timisoara.

Repartitoarele, obligatorii conform unei Ordonante a Guvernului

Potrivit celor de la Colterm, in Timisoara sunt 70.000 de abonati la sistemul centralizat de termoficare. Datele celor de la firma care se ocupa cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura arata ca din 2002 si pana in prezent in Timisoara au fost montate doar 26.000 de aparate, in conditiile in care se pune cate un repartitor pe fiecare calorifer, iar intr-un apartament sunt mai multe calorifere.

„Repartitoarele sunt aparate care ajuta la defalcarea cheltuielilor. Noi facem calculele in functie de ce arata aparatul si in functie de ce arata celelalte repartitoare. Oamenii au cumparat repartitoarele, noi nu avem ce sa dam jos, ei nu mai au ce sa faca cu ele, multi le lasa pe calorifere dupa ce isi pun centrala. Daca avem, de exemplu, un bloc cu 10 apartamente si unul si-a pus centrala, asociatia trebuie sa ne faca o adresa cu stampila in care sa ne spuna ca avem un debransat. In Timisoara sunt montate in jur de 26.000 de aparate. Am venit aici din 2002. Sunt foarte putine, desi exista o hotarare de guvern care spune ca din 2007 montarea de repartitoare in imobile in care sistemul de incalzire este pe vertifcala este obligatorie”, ne-a mai declarat Damian Alexandru.

Reprezentantii celei de-a doua firme care se ocupa cu astfel de servicii in Timisoara ne-au dezvaluit ca au contracte doar cu 60 de asociatii, in timp ce la Arad au 800 de blocuri.

„Avem 60 si ceva de asociatii la Timisoara, Aradul are 800 de asociatii. Nu pot sa va spun mai multe, trebuie sa cer aprobare de la Bucuresti”, ne-a spus reprezentanta firmei, refuzand categoric sa ofere alte detalii.

Debransari mai putine ca anii trecuti

Sistemul de incalzire in Timisoara functioneaza pe verticala, adica tevile de incalzire sunt montate in apartamente, nu pe casa scarii. Facturile uriase la caldura i-au facut pe multi sa se debranseze si sa isi monteze centrale. Numarul lor a scazut insa fata de anii trecuti. Daca in 2011 aproape 7.000 de familii s-au retras din sistemul de incalzire centralizat, in 2012 numarul lor a scazut la 4.500, iar acum 3.700 de apartamente s-au debransat legal.

„Anul acesta am avut 3.700 de debransari, se observa o scadere fata de ultimii doi ani. Mai avem 70.000 de abonati la sistemul centralizat de incalzire”, ne-a declarat Laura Bondrila, purtator de cuvant Colterm.

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spun si ei ca repartitoarele nu au prins la banateni.

„Din cauza ca nu se respecta legea si altii inchid robinetele, repartitorul nu mai inregistreaza nimic si cei care le inchid se incalzesc de la vecini. Factura se imparte in functie de indicatiile aparatului. Daca eu inchid si alt vecin inchide, atunci cel care are pornit repartitorul ajunge sa plateasca mai mult. In toata tara este asa, romanii sunt cu problema asta, noi incercam sa ne pacalim unii pe altii, asa e romanul. S-a compromis demult in Romania sistemul acesta. Nu s-au mai pus repartitoare tocmai din cauza asta, cred ca o sa ajungi unii sa le si dea jos”, ne-a declarat Petru Olariu, seful FALT.

Pretul de productie pe gigacalorie, in Timisoara, este de 325 lei, iar cel de facturare este de 252 de lei. Diferenta de 73 de lei pe gigacalorie o acopera Primaria Timisoara, prin subventii. Potrivit datelor societatii de termoficare, Colterm produce circa 700.000 de gigacalorii pe an pentru populatie. Singurii care beneficiaza de subventii sunt timisorenii, pentru ca firmele platesc pretul normal, cel de productie.

Exit mobile version