Opinia Timisoarei

Timisorenii, cu ochii atintiti spre cer! Eclipsa de luna s-a vazut perfect la Observatorul astronomic

TIMISOARA. Aproximativ 200 de timisoreni au venit, cu mic, cu mare, sa vada eclipsa totala de luna de miercuri seara. Cu totii au stat cu ochii tinta la cer si au asteptat nerabdatori sa isi faca aparitia Luna!

Luna a fost vedeta serii. Timisorenii au privit-o cu admiratie la cel mai recent spectacol al ei. Vremea a fost de partea timisorenilor care au putut sa vada luna la eclipsa, in toata splendoarea ei.

La Timisoara, sute de oameni s-au adunat la Observatorul Astronomic. Cei mai mici au fost fascinati de astrul ceresc, iar din cand in cand se auzeau sunete de admiratie.

Pana sa apara luna, cei de la Observator i-au tinut ocupati pe copii. In interiorul Observatorului avea loc o prezentare a Universului vizibil, iar pe balconul Observatorului, oamenii s-au inghesuit sa priveasca in luneta.

Intre timp, Ladislau Farkas, directorul Observatorului, le-a explicat celor mici cum se invart planetele in jurul Soarelui si chiar a numit cativa copii cu nume de planete pe care i-a pus sa se invarta in jurul unui Soare intruchipat de o fetita.

Unii, mai nerabdatori, tineau legatura telefonic cu prietenii lor din alte colturi ale  orasului si isi povesteau ceea ce vad. Altii, mult mai tineri, au vazut poate pentru prima data in viata lor, o eclipsa de luna. Oricum, spectacolul a fost fascinant!

Vorbim despre cea mai lunga eclipsa de Luna din ultimul deceniu. Aceasta a debutat in jurul orei 20.24 cand inca era ziua, iar sfarsitul este la ora 2, ora Romaniei.

Din pacate pentru timisoreni, aceasta ar putea fi ultima eclipsa pe care au vazut-o la Observatorul Astronomic din Timisoara. Conducatorii institutiei doresc sa mute Observatorul pe Muntele Mic de unde astrele se vad mult mai bine. Pe locul actualului Observator de langa Piata Balcescu, ar putea „rasari” blocuri de locuinte.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version