Opinia Timisoarei

Timisorenii au propus si au votat proiecte pentru oras, care sa fie realizate prin Bugetul Participativ. In trei ani, au fost terminate 9 din 39. In ce stadiu sunt celelalte

TIMIȘOARA. Acum 4 ani, administrația Fritz anunța că Timișoara va avea primul său Buget Participativ din istorie. Pe scurt, o suma de bani, nu foarte mare, avea să fie alocată pentru proiecte punctuale, propuse și votate de către cetățeni. Prima selecție a avut loc în 2022, urmând ca pentru ceea ce aveau să aleagă timișorenii demersurile să înceapă și chiar să se implementeze un an mai târziu.

CITESTE SI: Vor ajunge si mai repede la cei aflati in pericol. 4 constructori vor sa ridice noua unitate de pompieri, aproape de Timisoara, langa autostrada

Așadar, au fost votate planuri în 2022, 2023 și 2024, pentru a fi duse la bun sfârșit, în principiu, în anii următori.

Din 39 de proiecte declarate câștigătoare, în toți acești ani, au fost finalizate 9

În multe cazuri se caută încă soluții, în altele s-a decis gruparea unor proiecte similare într-unul singur, pentru o mai bună gestionare, susțin reprezentanții primăriei, iar în cazul altora e greu de estimat când s-ar putea încheia.

În general, dintre propunerile timișorenilor, au fost declarate câștigătoare toalete în parcuri, spații verzi, piste de biciclete, locuri de joacă, sisteme de supraveghere video, reparații de trotuare.

Unde s-au dus voturile locuitorilor Timișoarei și ce s-a ales de ele

Pentru 2022, Bugetul Participativ prevăzut a fost de 3 milioane de lei.

8 proiecte gândite de timișoreni pentru cartierele lor au fost declarate câștigătoare.

1. Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cele mai des folosite). Detalii AICI
2. Treceri de pietoni mai sigure! Detalii AICI
3. Păduri urbane miniaturale. Detalii AICI
4. Toalete publice în parcuri. Detalii AICI
5. Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi. Detalii AICI
6. HUB EDUCAȚIONAL COMUNITAR INCLUZIV Școală-Familie-Comunitate. Detalii AICI
7. Laboratorul digital. Detalii AICI
8. Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu. Detalii AICI

Dintre acestea, reprezentanții Primăriei Timișoara au declarat pentru opiniatimisoarei.ro că 6 sunt implementate sau aproape realizate: Laboratorul digital de la liceul Moisil în 2023, Treceri de pietoni mai sigure pe strada Musicescu, în 2023, Toalete în parcuri (cea din Parcul Carmen Sylva/Doja a fost renovată complet și branșată la rețeaua de apă în 2023, cea din Parcul Botanic a fost renovată în 2024, cea din Parcul Pădurice e într-o etapă birocratică, de predare în vederea intabularii), Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete cel mai des folosite în 2023 (coborarea bordurilor), Păduri urbane miniaturale în 2023 și Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu în 2024.

Cât privește HUB EDUCAȚIONAL COMUNITAR INCLUZIV Școală-Familie-Comunitate, la Scoala 30, municipalitatea a dotat cabinetul de robotică în 2023, iar proiectul va fi finalizat în 2025, fiind alocate fonduri către unitatea de învățământ pentru achiziție dotări sală de sport, dotări sală senzorială, sală multimedia, spun reprezentanții primăriei.

Dotarea școlilor cu dulăpioare pentru elevi va fi finalizat în 2025, dau asigurări pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții administrației.

În 2023, Bugetul Participativ a crescut la 4,2 milioane lei.

12 proiecte propuse de cetățeni au fost declarate câștigătoare.

1. Amenajare spațiu recreere Balta Lacului. Detalii AICI
2. Restaurare EchoPeisagistică Lunca Aurora-Lacul Balaurul. Detalii AICI
3. Întinerirea Complexului Studențesc. Detalii AICI
4. Amenajare teren multisport și zonă relaxare Ciarda Roșie. Detalii AICI
5. Facilitarea mersului cu bicicletă în Timișoara. Detalii AICI
6. Cartier Plopi: reabilitare corp clădire ”Școala mică” (faza expertize și DALI). Detalii AICI
7. Zona Lunei Vrea Parc Verde. Detalii AICI
8. Parc Kuncz – dezvoltarea unei zone recreative pentru locuitorii zonei Kuncz – etapa 1. Detalii AICI
9. Parc de joacă pentru copii și loc de recreere pentru vârstnici – Taborului (Ronaț). Detalii AICI
10. Ecogradina 13 – Șagului-Steaua-Fratelia. Detalii AICI
11. Sistem de supraveghere pentru toată zona Polonă. Detalii AICI
12. Reparații trotuar stradă Polonă. Detalii AICI

Dintre acestea doar 2 au fost realizate până acum. Este vorba despre Părculețul din zona Lunei și Reparații trotuar strada Polonă, spun reprezentanții Primăriei Timișoara.

Despre celelalte 10 rămase, în unele cazuri, susțîn reprezentanții administrației, „e nevoie, pe lângă analiză din punct de vedere tehnic și financiar, și de verificări privind situația juridică și patrimonială a terenurilor. Totodată, unele proiecte necesită investiții, cu toate etapele necesare – fezabilitate, proiectare și execuție. Pentru a accelera procedurile, municipalitatea a grupat proiectele similare, astfel încât să fie pregătită și lansată o singură procedură de achiziție publică. Parcurile solicitate de comunitățile de pe străzile Taborului, Constantinescu (amenajare spațiu recreere Balta Lacului) și Zefirului se numără printre proiectele grupate pentru care în perioada imediat următoare (final de mai – început iunie 2025) va fi lansată licitația pentru servicii Studiu de Fezabilitate + Proiect Tehnic„.

La Ecogradina 13 – Sagului Steaua Fratelia lucrările de reparații vor fi executate vara asta.
Intinerirea Complexului Studențesc e un proiect în implementare împreună cu Universitatea Politehnică, iar cei de la UPT pregătesc tema de amenajare.
Amenajarea terenului multisport și zona de relaxare în Ciarda Roșie e abia în faza de elaborare a Planului Urbanistic Zonal.
Pentru Facilitarea mersului cu bicicleta în Timișoara (montarea de kituri de reparatii pe diferite rute) se caută soluții tehnice.
În Cartierul Plopi, la Reabilitare corp clădire Școală Mică totul e încă în etapă de elaborare de documentații.

Sistemul de supraveghere pentru zona Polonă e inclus în proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere video existent pe raza Municipiului Timișoara, alături de alte locații, iar în prezent se află în derulare procedura de realizare a Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

În 2024, Bugetul participativ a fost stabilit la 4 milioane de lei, iar banii împărțiți în mod egal celor 8 zone ale orașului, câte 500.000 pentru fiecare.

19 proiecte propuse de timișoreni au fost declarate câștigătoare.

1. O oază verde pentru copiii noștri – stradă Armoniei. Detalii AICI
2. Proiect pilot de înverzire a străzilor pietonale din Cetate. Detalii AICI
3. Reamenajarea Parcului pentru Copii de pe Strada Ismail. Detalii AICI
4. Zona Lunei vrea Loc de Joacă. Detalii AICI
5. Micro-pădure urbană în cartierul Fabric. Detalii AICI
6. Zona Lunei: extindere supraveghere video în zona parcului și a locului de joacă. Detalii AICI
7. Panouri – Cititor de viteză și afișarea vitezei pentru zone pietonale și școli. Detalii AICI
8. Ciarda Roșie are nevoie de spații verzi. Detalii AICI
9. Oază de relaxare pentru tinerii din zona Braytim. Detalii AICI
10. Parcul Regina Maria, amenajarea unui spațiu de lectură precum și completarea spațiului sportiv cu mese de ping-pong și tenis cu piciorul. Detalii AICI
11. Îmbunătățire mobilitate persoane nevăzătoare, persoane în fotoliu rulant și copii în cărucior zona Martirilor – Liceul Iris. Detalii AICI
12. Pistă nouă de biciclete pentru Timișoara; Parcul Adolescenței- Str. Diaconu Coresi. Detalii AICI
13. Decorarea cu mozaic ceramic a jardinierelor de beton și a scărilor de acces – Pod Michelangelo – Parcul Rozelor. Detalii AICI
14. Protejarea spațiilor verzi dintre blocuri (str. Victor Vlad 13 și 16). Detalii AICI
15. Parc Fratelia. Detalii AICI
16. Toaletă publică pentru copii și părinți în parcul Clăbucet. Detalii AICI
17. Modernizare Parc Tiroliane – parc calistehnics pe malul Begăi (Splaiul Titulescu). Detalii AICI
18. Refacere/amenajare trotuar pe str. Johann Sebastian Bach. Detalii AICI
19. Repararea fântânilor din Parcul Botanic. Detalii AICI

Dintre acestea, unul singur a fost desăvârșit, deocamdată, și anume Micro-pădurea urbană din Cartierul Fabric.

Pentru accelerarea implementării au fost grupate pentru a fi executate pe noul contract de întreținere spații verzi și reparații (licitația e în curs) următoarele proiecte: Oază de relaxare pentru tinerii din zona Braytim, Parcul Regina Maria – amenajarea unui spațiu de lectură și dotarea cu mese de ping pong și tenis cu piciorul, Dotarea cu mozaic ceramic a jardinierelor de beton și a scărilor de acces Pod Michelangelo și Proiectul pilot de înverzire a străzilor pietonale din Cetate„, spun reprezentanții Primăriei Timișoara.

Aceștia vin cu precizări legate și de celelalte planuri care ar putea fi duse la bun sfârșit în 2025 sau în anii următori.
Îmbunătățirea mobilității pentru persoane nevăzătoare, persoane în fotoliu rulant și copii în cărucior în zona Martirilor – Liceul Iris va fi inclusă în programul anual de reparații.

Pistă nouă de biciclete Parcul Adolescenței – stradă Diaconu Coresi e în etapă de proiectare.
Refacere trotuare pe stradă Johann Sebastian Bach e în execuție de la începutul lunii mai, iar cei de la Societatea Drumuri Municipale estimează că va dura cam 2-3 luni, dacă vremea va fi bună. Pe lângă trotuare, va fi refăcut parțial și carosabilul, căile de acces auto și aleile pietonale.

Refacerea fântânilor din Parcul Botanic se va face tot după ce primăria va avea desemnată firma de întreținere spații verzi.

Oază verde de pe stradă Armoniei va fi realizată în campania de plantări de toamna.

Reamenajarea Parcului pentru Copii de pe stradă Ismail este la stadiul de elaborare a documentației.

Zona Lunei vrea Loc de Joacă e în etapă de evaluare a statutului juridic și patrimonial în privința garajelor care trebuie demolate pentru amenajare.

Spațiile verzi în Ciarda Roșie vor fi și ele realizate la campania de plantări de toamna.

Protejarea spațiilor verzi dintre blocuri (str. Victor Vlad 13 și 16), spun reprezentanții primăriei, este în curs de implementare și va fi blocat accesul mașinilor pe zona verde prin montarea unor elemente de piatră.

Zona Lunei: extindere supraveghere video în zona parcului și a locului de joacă este la fel ca cel de pe Polonă, în proiectul de extindere la nivel de oraș, pentru care se realizează documentatia.

Parcul din Fratelia mai așteaptă. Se evaluează, deocamdată, terenurile.

Exit mobile version