Opinia Timisoarei

Timisoreni, ghiciti ce lipseste din Piata Libertatii in forma ei cea noua? FOTO!

TIMISOARA. Pe masura ce lucrarile de reamenajare a Pietei Libertatii din Timisoara, potrivit proiectului, inainteaza, ies la iveala modificarile radicale ce vor avea loc in perimetrul strajuit de Garnizoana, Cercul Militar si Primaria Veche.


Ultimele fotografii cu Piata Libertatii, surprinse de la inaltime, din aer, cu ajutorul unei drone, infatiseaza pavajul ruginiu din jurul statuii Sfantului Nepomuk, care este aproape de finalizare, dar releva si faptul ca fantana ornamentala de forma trapezoidala, in care se racoreau porumbeii, ce se afla in vecinatatea statuii, a disparut cu desavarsire.

Printre modificarile importante se numara disparitia mai multor arbori, respectiv punerea in valoare a descoperirilor arheologice facute in acest perimetru inainte de deschiderea santierului. Un spatiu pentru acestea din urma se va amenaja chiar in fata sediului Bibliotecii Judetene.

In ceea ce priveste arborii care au cazut unul dupa altul sub drujbele muncitorilor Primariei Timisoara, Nicolae Robu sustine ca va planta altii in loc si inca mai multi decat au fost.

Fantana ornamentala dispare si se valorifica un vechi put austriac gasit de arheologi in Libertatii

In timpul sapaturilor arheologice din Piata Libertatii, arheologii au gasit urme importante din vremea ocupatiei austriece, cand in acest loc era tot o piata publica. Specialistii au scos la iveala postamentul unei vechi fantani.

”Monumentul din centrul pietei si in latura de vest, un postament, banuim de la o fantana publica, ne face sa credem ca imediat dupa ocupatia austriaca tot acest perimetru a fost amenajat ca piata de catre inginerii si arhitectii austrieci, ceea ce face sa nu gasim aici urmele unor cladiri din perioada respectiva”, explica pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Dorel Micle in momentul descoperirii putului.

Vechea fantana ornamentala a porumbeilor de langa statiua Sfantului Nepomuk nu va mai fi reamenajata in piata cea noua, spun pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.

Piata insa nu va ramane fara nicio fantana publica. Va fi construita alta, pe locul in care arheologii au gasit putul austriac, mai spun reprezentantii Primariei. Aceasta ar putea fi asezata in afara pavajului circular ce inconjoara statuia lui Nepomuk. Ar putea fi chir in locul insemnat pe proiect cu o pata rosie.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care va executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.

Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Exit mobile version