Opinia Timisoarei

Timisoara salvata iarasi de Guvern. Inca un ajutor financiar ajunge la Primaria lui Dominic Fritz pentru ca timisorenii sa nu ramana fara caldura si apa calda

TIMISOARA. Guvernul PNL-PSD salveaza din nou administratia USR a Timisoarei.

Dupa ce in noiembrie a oferit Primariei Timisoara un ajutor financiar record, de 54 de milioane de lei, pentru Colterm, Guvernul trimite din nou fonduri drept sprijin pentru incalzire, pentru ca populatia sa nu ramana fara caldura si apa calda in plina iarna. Este vorba de aplicarea retroactiva a schemei de compensare pentru consumul de gaze in noiembrie si decembrie, Timisoara fiind eligibila pentru aceasta masura.

La Timisoara urmeaza sa ajunga inca 15,4 milioane de lei. Anuntul a fost facut de subprefectul de Timis, Ovidiu Draganescu.

Guvernul Romaniei scoate din nou din impas primaria timișoreana în problema incalzirii centralizate a orasului. Acum, rezolvarea a venit prin transferul unei sume de peste 15,4 milioane lei reprezentand aplicarea retroactiva a schemei de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Astfel, pentru luna noiembrie compensarea este de 4.103 mii lei, iar pentru luna decembrie 11.300 mii lei. Banii vor fi in trezorerie si vor asigura linistea abonatilor Colterm cel putin pana la inceputul lunii februarie” a anuntat subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu pe pagina sa de Facebook.

Va reamintim, pentru ca nu a gasit solutiile pe care le-a promis in campania electorala pentru Colterm si a luat decizii controversate, unele cu iz penal, luni, primarul Timisoarei Dominic Fritz a transmis o scrisoare deschisa premierului Nicolae Ciuca si parlamentarilor de Timis, in care face apel la acestia sa gaseasca ei solutii pentru sistemul centralizat de incalzire aflat in pragul colapsului la Timisoara.

CITESTE SI: Dezastrul e complet. Fara solutii, primarul Dominic Fritz trimite o scrisoare deschisa catre premierul Nicolae Ciuca si parlamentarii de Timis: Nu avem parghii de a sustine continuarea serviciului de termoficare 

Dupa ce caloriferele abonatilor au inceput sa se raceasca, Colterm a anuntat luni ca reduce temperatura de furnizare a agentului termic, dar si ca are in vedere sa opreasca livrarea apei calde pe timpul noptii.

Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La aceasta suma se adauga 106.863.467 lei reprezentand amenda primita in luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, dupa ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generala a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achizitionarii certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeana. Ulterior, edilul a contestat aceasta amenda, insa a pierdut procesul in luna decembrie 2021.

Din cauza datoriilor si pentru ca nu si-a facut stoc de carbune, Colterm a intrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timisoara, in acest sezon. Aceasta dupa ce primarul Dominic Fritz a anuntat intrarea in insolventa a companiei, iar EOn s-a temut ca nu isi va mai recupera datoriile si a oprit robinetul de gaz.

In cele din urma a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o alta firma, insa cu plata in avans. Gazul e folosit pentru arderea carbunelui.

In 11 noiembrie 2021, Guvernul a alocat municipiului Timisoara aproape 54 de milioane de lei de la fondul de rezerva pentru termoficare.  Primaria a primit alti  100.000 de lei sprijin de la Consiliul Judetean Timis, bani la care se adauga 24 de milioane de lei incasati anticipat, inca din vara, de la abonatii societatii de termoficare.

Exit mobile version