Opinia Timisoarei

Timisoara ramane fara caldura si apa calda. E.On opreste furnizarea gazului catre Colterm. Primaria cauta cu disperare solutii pana luni

TIMISOARA. Anunt dezastruos pentru Timisoara. Caldura si apa calda se opresc, anunta Primaria, dupa ce a fost instiintata ca, din cauza datoriilor, E.On sisteaza furnizarea gazului catre compania de termoficare din 25 octombrie. Se cauta cu disperare solutii pana luni.

Aceasta, la doar 2 zile dupa ce primarul Dominic Fritz a declarat intrarea in insolventa a Colterm.

CITESTE SI: Dominic Fritz: Colterm intra in insolventa. E singura solutie. Sunt sigur ca timisorenii vor avea apa calda si caldura

CITESTE SI: ‘Insolventa ne-a prins cu izmenele in vine. Ea nu-ti finalizeaza lucrarile in curs care blocheaza caldura in casele, scolile si spitalele timisorenilor, nu-ti aduce carbune in curte si nici nu-ti plateste factura de gaz’. Analiza Roxanei Iliescu, consilier local, dupa anuntul facut de Dominic Fritz

Primaria Timisoara da vina pe ceea ce numeste ‘explozia preturilor la gaz’ si pe datorii.

Colterm se află într-o situație critică pe fondul creșterii uriașe a prețului la gaz,  E.On anunțând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuția agentului termic în circa 50.000 de locuinte, școli și spitale urmeaza sa fie oprită„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Datoriile istorice, peste care s-au suprapus penalitățile acumulate, explozia prețului la energie și întârzierea unor măsuri nationale, au dus compania într-o situație critică, transmit reprezentantii municipalitatii.

Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz. (…) Din păcate negocierile cu compania E.ON au eșuat dintr-un cumul de motive. Am renunțat la multe alte investiții în Timișoara pentru a recâștiga credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Acesta a solicitat deja carbune de la rezerva de stat.

Edilul noteaza si cateva masuri pe care le propune pentru continuarea funcționării Colterm:

  1. Colterm a cerut Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultima instanță cu care Colterm poate încheia un nou contract. În același timp suntem în negocieri  și cu alți furnizori de gaz și continuăm negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea. Astfel de forme acceptabile pentru ambele părți au fost puse deja în aplicare deja și în alte orașe, precum București.
  2. Colterm va trece producția cât se poate pe bază de cărbune, chiar dacă asta ne vulnerabilizează în viitor cu nevoia de a cumpăra certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentară produsă de acesta. Colterm a deblocat negocierile cu doi furnizori de cărbune care au început deja să-l livreze către Timișoara și continuă discuțiile cu Guvernul pentru eliberarea de cărbune din rezerva strategică de stat. Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara.
  3. Primarul Timișoarei a purtat în ultimele zile discuții cu miniștri, prefectura și primari de municipii pentru a obține un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisii etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii.
  4. Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani buni a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețul real de producție.

CITESTE SI: Bataia de joc continua. Inca nu se stie cand vine caldura in toate locuintele din Timisoara. Dominic Fritz le transmite timisorenilor ca vor creste facturile de incalzire anul asta

CITESTE SI: Dezvaluire scandaloasa facuta de Roxana Iliescu: Niciun vagon cu carbune nu se indreapta spre Timisoara, iar orasul ar putea ramane fara apa calda si caldura. Colterm a trimis abia acum un grafic de livrari catre furnizor. Document 

Exit mobile version