Opinia Timisoarei

Timisoara, oras european fara tonete de ziare si flori in centru. Primaria pune insa chioscuri in statiile RATT

TIMISOARA. Timisoara este unul dintre putinele orase europene din al carui centru nu se mai pot cumpara ziare sau chiar flori, dupa ce primarul Nicolae Robu a decis sa demoleze toate chioscurile cu aceasta activitate din zona centrala. In schimb, insa, consilierii locali au aprobat, in sedinta extraordinara care a avut loc marti, amplasarea unor chioscuri pentru comert cu amanuntul in mai multe statii ale mijloacelor de transport in comun din oras.

Primarul Timisoarei a anuntat in urma cu aproximativ 2 saptamani ca doreste demolarea chioscurilor de ziare si flori din centru. Chiar marti a fost daramat ultimul chiosc.

„Am decis eliminarea tuturor chioscurilor din Piata Victoriei. Continuam astfel actiunile de infrumusetare a orasului, activitate care desigur ca are in prim plan zona centrala sau zonele centrale, dar care nu va neglija nici zonele mai putin centrale. Sunt vreo 4-5 chioscuri, nu stiu ce se vinde in ele, unele sunt de reviste si diverse, nici nu stiu ale cui sunt, nu ne-a interesat”, spunea acesta.

Zis si facut! Aproape toate tonetele de ziare si flori au disparut din Piata Victoriei. Acum insa, reprezentantii Primariei Timisoara scot la licitatie mai multe amplasamente din oras pentru comertul stradal, dupa ce vechile contracte au expirat. Mai mult decat atat, in sedinta extraordinara care a avut loc marti, consilierii locali au dat unda verde amplasarii de chioscuri in statiile mijloacelor de transport in comun. Este vorba despre comertul cu amanuntul, neavand nicio legatura cu vanzarea de bilete si abonamente, insa pana acum reprezentantii Primariei Timisoara nu au decis ce se va comercializa acolo. In orice caz, vor fi alte tonete decat cele in care se vand bilete RATT.

„Pot sa fie, de exemplu, ziare, poate fi o vanzare de produse alimentare care se preteaza a fi vandute intr-un astfel de context. Dar nu aveam o baza pentru a aproba astfel de puncte de vanzare fara hotararea de consiliu”, a precizat Robu, nestiind sa ofere si alte exemple. Edilul a subliniat insa ca sub nicio forma nu se va comercializa alcool in statiile RATT. Intre timp a aflat ca in foarte multe chioscuri amplasate in statii se vinde oricum alcool si a asigurat ca nu va mai permite asta.

„Nu e in regula, trebuie sa verificam daca autorizatiile de functionare sunt date inclusiv pentru vanzare de alcool. Mie mi se pare deplasat sa vinzi intr-o statie de mijloace de transport in comun alcool”, a completat Robu.

Se vor amplasa astfel de chioscuri in peste 20 de statii ale regiei autonome de transport in comun din Timisoara, printre care se numara si cele din Piata Traian, Piata Libertatii, Piata 700, Piata Balcescu, Piata Cluj si altele. Intrebat daca va exista un standard pentru aceste chioscuri ce ar urma sa fie amplasate in statiile RATT, primarul a raspuns ca Directia de Urbanism va analiza eventualele variante. Urmeaza sa fie organizate licitatii pentru locatiile propuse.

Proiectul pentru aprobarea desfasurarii comertului cu amanuntul in statiile RATT a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” de consilierii locali prezenti la sedinta. Dar nu inainte ca alesul PDL Simion Mosiu sa propuna un amendament: sa fie amenajate statiile RATT in care vor fi amplasate chioscuri. Amendamentul a fost aprobat.

CITESTE SI: Afacere liberala cu covrigi, cafea si bauturi alcoolice in chioscurile RATT

Exit mobile version