Opinia Timisoarei

Timisoara derbedeilor! Golanii ‘timisoreni sau netimisoreni’ isi fac de cap. Cum le vine de hac Primaria?

TIMISOARA. E plin de indivizi in Timisoara care fac foarte mult rau interesului public! Este afirmatia primarului Nicolae Robu, care sustine ca orasul s-a umplut de raufacatori, fie ei timisoreni, fie netimisoreni. Cum a ajuns la aceasta concluzie? Incercand sa impuna paza la o cladire „foarte importanta” pentru capitala Banatului: sala polivalenta a Politehnicii.

Discutii interminabile, marti dupa-amiaza, in Consiliul Local Timisoara. Alesii au dezbatut mai bine de o ora pe marginea unui proiect de hotarare prin care Politia Locala preia si asigura paza fixa la sala polivalenta a Politehnicii, realizata in comun de UPT si de Primaria Timisoara. Practic, mai multi guarzi ai Politiei Locale vor avea un punct fix de paza in zona salii. Mai multi consilieri s-au intrebat de ce este nevoie de o hotarare de consiliu local, cand primarul poate sa dispuna pur si simplu paza cladirii, asa cum a facut-o in cazul palmierilor si in cazul jardinierelor de pe Podul Michelangelo. Si aceasta in conditiile in care oricum sala polivalenta se afla acum in administrarea firmei constructoare, care ar trebui, legal, sa asigure paza.

„Firmele au obligatia sa pazeasca obiectivul si desigur ca il pazesc. Problema este insa ca ne confruntam in Timisoara cu un numar de indivizi care fac foarte mult rau interesului public si interesului cetateanului privat si, de aceea, la obiective de mare importanta si unde sunt mari valori se impune o paza suplimentara in zona pentru a descuraja acesti raufacatori. La Michelangelo nu se pazeste lucrarea de constructie, se pazeste toata zona, pentru ca, dupa cum am informat personal, in repetate randuri, chiar asa cu paza suplimentara, cu o paza a Politiei, au fost, de exemplu, distruse jardiniere. Pur si simplu de placerea de a distruge. De obicei se intampla asta dupa noptile de vineri spre sambata sau sambata spre duminica, cand se vine de la cluburile din zona, presupunem noi, sub anumite influente. Au fost rupti pur si simplu copaci plantati de catre noi, sigur, puieti, cu tulpina cat bratul ca grosime, rupti, pur si simplu, in zona. Exista acte de teribilism din partea unora, dupa cum stim, prin oras, ba cu motocicletele, ba cu masinile si trebuie sa luam masurile care sa protejeze interesul public”, a incercat sa explice primarul Nicolae Robu.

Edilul-sef a adaugat ca urmeaza sa ajunga dotarile tehnice la sala polivalenta, si ca agentii locali, guarzii, care sunt angajati ca si personal contractual, ar trebui sa supravegheze zona doar ca sa „descurajeze actele de vandalism, actele de jaf”.

„Ce doriti? Sa avem niste obiective realizate sau sa stam prin procese acuzand anumite firme ca n-ar fi luat suficiente masuri de paza? Toata lumea ia masuri de paza in limitele a ceea ce este apreciat, dupa bunul simt, ca normal. Sunt, in oras, un numar de cetateni, unii timisoreni, altii veniti aici, netimisoreni, care sunt un pericol public. Vrem sa descurajam acesti indivizi facand vizibila prezenta Politiei in zonele sensibile. Eu sper sa avem cat mai curand functional sistemul de supraveghere video care inseamna montarea a sute de camere video in oras, sa-l extindem apoi, incat tot orasul sa fie supravegheat impotriva acestor raufacatori”, le-a mai spus Robu consilierilor locali.

Dan Idolu: Timisoara nu este un oras chiar asa apocaliptic

Consilierii locali n-au fost tocmai incantati de explicatiile primarului si sustin ca paza salii ar trebui sa tina clar de constructor, nu de primarie sau de Politia Locala.

„Din moment ce prin lege paza cade in sarcina constructorului, automat cand se deleaga personal de la Politia Locala sa pazeasca obiective in constructie, catre care s-a predat amplasamentul, acel constructor a incasat banii sa-si pazeasca bunurile proprii. Pana la procesul de receptie este treaba constructorului. Pai ce-ar fi sa trimitem Politia Locala pe toate santierele? Trebuie pazite obiectivele, dar nu sunt de acord cu domnul primar, nu este un oras chiar asa apocaliptic. De ce stau ascunsi politistii la Michelangelo? Inteleg ca e Michelangelo, dar sa repetam greseala asta la orice santier, care cade in sarcina constructorului… 10 ani stam sa pazim stalpii si cablurile? E un oras civilizat, e un oras european…”, a atras atentia social-democratul Idolu.

A fost momentul in care primarul Nicolae Robu s-a aprins si le-a spus alesilor chiar si de cate ori au fost distruse jardinierele de pe podul Michelangelo.

Nicolae Robu: Au fost rupti copaci

„Sa nu prezentam totul in culori atat de luminoase… de cel putin 4-5 ori au fost distruse jardinierele, si nu asa, 7 jardiniere, 9 jardiniere, de pe Podul Michelangelo… distruse, nu ca a beneficiat de un castig personal cineva. Au fost rupti 3 copaci, nu avea sarcina nicio firma sa ii pazeasca. Cu Politia prezenta in zona! Repet! Au sarcina sa pazeasca toata zona. Nu e vorba despre subteran, e vorba despre paza intregii zone. La sala polivalenta evident ca este obligatia firmelor sa asigure paza, numai ca prezenta Politiei in zona, vizibil, cu masina, cu costumatie, descurajeaza, incat face masurile de paza mai eficiente. Nu vrem sa ajungem in instanta cu cineva ca n-au fost in stare sa faca fata raufacatorilor. Nu are sanse sa-i prinda nici Politia pe unii. De aceea noi vrem sa facem suplimentar. Noi venim in plus ca sa descurajam, simplul fapt ca se stie ca e Politia acolo, descurajeaza. Si iata si asa se intampla vandalizari. Nu este interesul firmelor, este interesul Timisoarei si al timisorenilor sa aiba o sala polivalenta, un subpasaj Michelangelo”, a completat Robu.

In ceea ce priveste pasajul subteran Michelangelo, primarul a tinut sa explice foarte clar ca nu se pazeste pasajul, ci se pazeste intreaga zona.

Un alt consilier PSD a amintit de momentul in care politistii locali au fost pusi sa pazeasca palmierii cumparati la ordinul primarului Nicolae Robu. Atunci nu a fost nevoie de proiect de hotarare, a spus Alfred Simonis. Intaiul gospodar al Timisoarei a explicat ca mai multi alesi locali au comentat atunci cand politistii locali au fost pusi sa pazeasca anumite obiective prin dispozitie data de primar. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Fiind vorba de personal contractual al Politiei Locale, Directia Politiei Locale Timisoara are nevoie de cadrul legal pentru a-si trimite guarzii sa pazeasca obiectivul in cauza, a explicat Dorel Cojan, directorul Politiei Locale Timisoara.

„In cadrul Directiei Politiei Locale exista personal contractual care executa paza si exista personalul de politisti locali. Ni s-a cerut sa asiguram supravegherea zonei, prin personal de paza, noi asiguram paza la 8 obiective cu un numar de 55 de guarzi. In cazul Michelangelo este vorba despre ordine si siguranta publica. Nu a fost asigurata paza pasajului sau a palmierilor, ci a zonei… au fost si devastari, si distrugeri si chiar violenta”, le-a spus Cojan alesilor locali.

Dupa mai bine de o ora de discutii, consilierii locali si-au dat seama ca proiectul de hotarare a fost intocmit cu greseli. Initial, guarzii Politiei Locale ar fi trebuit pusi sa pazeasca sala polivalenta a Politehnicii gratuit, pe timp de noapte, intre orele 22:00 – 6:00, si sa stea de straja pana la inchiderea santierului si pana cand va fi desemnat un administrator al salii.

In cele din urma, consilierii locali au modificat proiectul de hotarare si au decis ca in zona salii polivalente va fi creat un post fix al Politiei Locale. Au disparut si orele in care guarzii ar trebui sa stea de straja.

Proiectul final a fost aprobat cu 17 voturi „pentru”, 5 „impotriva”. Doi consilieri nu au votat deloc.

Primaria Timisoara a semnat inca din anul 2013 o asociere cu Universitatea Politehnica, pentru construirea salii polivalente de 2.200 de locuri. Tot atunci, consilierii locali au aprobat alocarea a peste 2 milioane de euro din bugetul orasului pentru aceasta investitie, restul banilor, pana la 21 de milioane de lei, urmand sa fie pusi de UPT. Odata finalizata, sala urmeaza sa fie impartita intre cele doua institutii, in mod egal, in functie de cota parte investita. La fel vor fi impartite si cheltuielile de functionare, intretinere, reparare, modernizare si dezvoltare, anunta, la acea vreme, primarul Nicolae Robu.

Exit mobile version