Opinia Timisoarei

Timisoara, bataia de joc a Bucurestiului. In asteptarea proiectului de tara TM2023, alte 5 castele decat Huniade primesc bani pentru restaurare prin PNRR

TIMISOARA. Revolta si consternare la Consiliul Judetean Timis dupa ce la finantarea deschisa prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR, n.r.), Castelul Huniade din plin centrul Timisoarei a fost respins din lista celor care vor primi fonduri pentru reabilitare, insa a fost acceptat la alocarea de bani pentru… promovare.

CITESTE SI: O adevarata jungla. Strazi, alei, spatii verzi, locuri de joaca si parcuri inghitite de iarba netunsa la Timisoara. Foto

Decizia halucinanta a comisiei de evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a iscat nemultumire la Timisoara. Reprezentantii CJT spun ca au primit doar un mail de informare cu privire la punctajul cu care a fost cotat castelul, iar la indeplinirea criteriilor de eligibilitate apar o multime de erori. Intre acestea, Castelul Huniade a primit putine puncte la… accesibilitate, desi e singurul de pe lista aflat in plin centrul unui oras, la care oricine poate ajunge pe jos, cu masina, cu tramvaiul, cu autobuzul ori cu bicicleta, in vreme ce altele sunt pe dealuri, in paduri ori departe de zone locuite.

Vor primi bani pentru restaurare castele din Mures, Harghita, Covasna, Salaj si Hunedoara, in conditiile in care secretarul de stat din Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care s-a ocupat de evaluarea in teren pentru toate propunerile,  Csilla Hegedüs, este de la UDMR.

La componenta de finantare, Castelul Huniade este pe locul 6. Reclamam lipsa de transparenta la selectie. 3 din cele 5 castele propuse pentru finantare sunt in Mures, Harghita si Covasna. Secretarul de stat cel care a redactat aceasta parte din PNRR si a facut vizitele pe teren.
Reclamam foarte clar ca, de obicei, la fiecare program, la finalul selectiei se afisa punctajul, ordinea, detalii, criterii de evaluare.
Acum avem un ordin de ministru, sunt mai multe greseli, inclusiv de pozitionare a castelelor.
Am sesizat cateva discrepante majore si flagrante, sa le spunem erori. La criteriul de accesibilitate, Castelul Huniade a luat 15 in loc de 20 de puncte, ca si cand castelul e inaccesibil, adica nu e maximum accesibil pentru public, desi e in buricul targului.
Pontarea nejustificata de zero puncte din 10 posibile la crearea de noi locuri de munca, desi noi am spus ca se creeaza minim 20 locuri de munca.
Am zis ca Timisoara in 2023 merita sa aiba acest obiectiv de investitie reabilitat si nu cred ca este ‘mai prioritar’ pentru Romania ca un castel ca Huniade sa fie in urma altor obiective de investitii. Cred ca Timisoara merita ca acest obiectiv sa primeasca finantare si ne vom manifesta chiar si prin aceasta pozitie publica.
Vom face contestatie, inclusiv in instanta vom merge, pentru a ne castiga dreptatea. Castelul va urma, conform strategiei noastre, pasii pe care ii vom face pentru ca pe programul Romania-Ungaria (program de finantare european, n.r.) avem 10 milioane de euro.
Anul acesta lucram la proiectul tehnic, am rupt colaborarea cu Institutul National al Patrimoniului„, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

Pentru reabilitare sunt disponibili 4,5 milioane euro fara TVA, pentru fiecare castel, in vreme ce pentru promovare, suma maxima este de 30.000 de euro.

Castelul Huniade a primit punctaje diferite pe doua corespondente diferite. Intr-un e-mail, Consiliul Judetean Timis a fost informat ca a obtinut 58,7 puncte pentru promovare.

Ulterior, intr-o adresa oficiala, Consiliul Judetean Timis a fost informat cu privire la alt punctaj, obtinut de Castelul Huniade:  pentru reabilitare 15 puncte din 40 posibile, iar pentru promovare a primit 55 puncte din 85 posibile.

Mai mult decat atat, informarea catre Consiliul Judetean Timis a fost facuta dupa ce deja au fost emise Ordine de ministru, semnate de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, Ministerul Turismului, Ministerul Culturii si Ministerul Dezvoltarii.

Lista obiectivelor admise, care indeplinesc criteriile necesare includerii in cadrul Rutei Castelelor, in vederea restaurarii

1. Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor etapa II, Hunedoara, judetul Hunedoara
2. Restaurare ansamblu Castel Beldy, Jibou, judetul Salaj
3. Castelul Kalnoky, Valea Crisului (GRESIT, n.r.) – Baraolt, judetul Covasna
4. Castelul Teleki Gornesti – Gornesti, judetul Mures
5. Castelul Urmanczy – Toplita, judetul Harghita

Lista obiectivelor admise, care indeplinesc criteriile necesare includerii in cadrul Rutei Castelelor, in vederea promovarii

1. Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor etapa II, Hunedoara, judetul Hunedoara
2. Castelul Pekcri din Ozd, Ozd – comuna Bichis, judetul Mures
3. Castelul Teleki Gornesti – Gornesti, judetul Mures
4. Ansamblu Castel Beldy, Jibou, judetul Salaj
5. Castelul Huniade – Timisoara, Timis

Este ciudat ca au selectat la promovare Castelul Huniade, dar la reabilitare nu. Mi se pare ca punem carul inaintea boilor. E o lipsa de transparenta. Castelul e in stare avansata de degradare. S-au facut lucrari de consolidare pe aripa NV. Ne dorim cat mai urgent sa intervenim acolo. Pasii sunt: Realizarea proiectului tehnic si documentatia pentru autorizatia de construire. Speram ca o parte din castel sa o dam in folosinta pana in 2024. (….) La depunerea proiectului, am completat o declaratie ca nu influentam comisia, ca nu dam niciun telefon, nu trimitem nicio scrisoare – nu am intalnit asa ceva niciodata la proiecte pe bani europeni. Mi se pare nepotrivit ca doua partide mari PNL si PSD sa fie facute de colegul de coalitie UDMR in halul in care au fost facute…”, a mai precizat Alin Nica.

Reprezentantii Consiliului Judetean Timis spun ca vor depune contestatie si precizeaza ca merg mai departe cu proiectul de refacere a Castelului Huniade. In acest moment este in derulare licitatia pentru gasirea unui proiectant.

CITESTE SI: Prima licitatie pentru reabilitarea Castelului Huniade, dupa indicatiile Institutului National al Patrimoniului. Consiliul Judetean cauta un proiectant pentru viitoarele lucrari care sa puna in valoare cea mai veche cladire din Timisoara

„Strategia noastra legata de Castelul Huniade este sa atragem finantari nerambursabile, prin CNI sau europene prin PNRR sau programe de cooperare trasfrontaliera Romania – Ungaria, iar diferenta, pentru ca proiectul valoreaza peste 40 de milioane de euro fara TVA, diferenta sa o punem din bugetul local, eventual luand un credit in aces sens. Nu excludem nici varianta prin CNI, insa varianta in care depindem de Bucuresti este consumatoare de timp, energie si trebuie lobby permanent. (…) Lucram la contestatie, o sa o depunem in perioada urmatoare. Contestam rezultatul evaluarii. In sustinerea contestatiei sunt mai multe linii de atac, principala este ca nu stim punctajul celorlalor, aceasta e lipsa de transparenta si comunicare a rezultatelor„, a spus Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Exit mobile version