Opinia Timisoarei

Timisoara a stat 3 zile in frig pentru ca Dominic Fritz nu cunoaste legea. Florin Citu: Nu stia ca exista OUG ca sa ia bani din Trezorerie

TIMISOARA. Avea lege, dar nu stia de ea si astepta un nou guvern cu puteri depline care sa-l ajute. Timisorenii si spitalele au stat in frig 3 zile pentru ca primarul si echipa lui nu cunosc legea, sustine premierul demis Florin Citu.

In anul 2015, Timisoara a luat un credit din Trezorerie de 50 milioane lei. In anul 2018 Timisoara a mai luat un credit de 100 milioane lei, tot pentru termoficare. Si noi luam in calcul acest lucru. Am trimis astazi un memoriu in acest sens Guvernului. Momentan, legea nu ne permite sa luam un credit din Trezorerie pentru cheltuieli de functionare. Pentru asta trebuie ori schimbată Legea finantelor publice, ori o ordonanta de urgenta, care poate fi data doar de un Guvern plin. Am trimis Guvernului aceasta dorinta„, a declarat Dominic Fritz joi.

Edilul, in fapt, nu ar fi stiut ca o ordonanta de urgenta   (OUG 83/28 iulie) privind acordarea de imprumuturi din Trezorerie catre administratii fusese data inca din luna iulie, precizeaza prim-ministrul.

Dominic Fritz ar fi aflat insa asta, vineri, cand a mers la Bucuresti, si i-a explicat-o Florin Citu.

Florin Citu: Solutia era deja pe masa

Am fost acum la Ministerul Finantelor Publice, am discutat cu ministrul Finantelor, am avut o discutie telefonica cu primarul Timisoarei, Dominic Fritz, am gasit o solutie care era deja pe masa, e o ordonanta pe care am dat-o anul acesta pentru a se putea imprumuta din Trezorerie.

Au fost niste soluții ale Primăriei Timisoara, spre ca in uratoarele doua zile sa aiba resursele necesare pentru a avea gaz si caldura in Timisoara. Resursele sunt acolo, la Ministerul Finantelor, doar am avut discutia cu el pentru a-i arata cum sa acceseze acesti bani.

Pentru Timisoara, in acest moment, exista o solutie, discutia a fost intre ministrul Finantelor si dl primar si sper sa acceseze acest credit. Avea posibilitatea, nu stia, i s-a explicat acum exact cum se face, e o OUG daca acum cateva luni de zile. E nevoie de o decizie la primarie acolo , apoi se deruleaza automat lucrurile, OUG spune foarte clar. Nu stiu cat o sa ceara, stiu ca mai sunt 100 si ceva de milioane de lei la Trezorerie. Poate sa ia acesti bani care sunt acolo, apoi gasim alta solutie. Este o situatie de urgenta, am gasit o solutie acum, pe parcurs vedem cum rezolvam problema„, a declarat vineri premierul interimar Florin Citu.

Inca dinainte de a lasa orasul fara caldura, Dominic Fritz s-a plans si a spus ca nu are bani de gaz, pentru ca trebuie sa plateasca un credit luat de fosta administratie, tot pentru a asigura termoficarea. Acum insa, va face exact acelasi lucru, luand un imprumut de peste 100 de milioane de lei, adica exact cat a luat si fosta administratie, in urma cu 3 ani.

Chiar daca ne indatoram, ar fi o varianta si atunci am avea de fapt patru surse pentru a trece financiar aceasta iarna: gigacaloria platita de consumator, bugetul local, creditul din trezorerie și subvenția din partea bugetului de stat. Aceste patru surse ne-ar permite sa platim aceste facturi uriase”, a declarat Dominic Fritz, joi.

Ramane de vazut daca si cum anume s-ar putea aplica Ordonanta de Guvern in cazul Timisoarei. Cel mai probabil printr-o serie de artificii birocratice care sa permita utilizarea sumei catre investitii, iar banii deja aprobati pentru dezvoltare la compania de termoficare sa fie relocati cheltuielilor curente.

Va reamintim, joi, Dominic Fritz a anuntat ca a reusit sa semneze un contract cu un furnizor de gaz pentru Colterm pe 3 zile, pana luni dimineata la ora 7.00.

Vineri edilul a mers la Bucuresti pentru o serie de discutii la nivel guvernamental in speranta ca va gasi o solutie pentru a nu mai ramane Timisoara in frig iarna asta.

CITESTE SI: Colterm: De joi seara a reinceput furnizarea agentului termic, insa cu intarziere. In cursul zilei de vineri toti timisorenii vor avea caldura si apa calda 

CITESTE SI: A treia noapte in frig pentru timisorenii racordati la Colterm. Caldura promisa de Dominic Fritz n-a venit. S-au incalzit caloriferele in spitale 

UPDATE: La scurt timp de la aceste declaratii, primarul Dominic Fritz a anuntat ca a prelungit contractul  de furnizare a gazului pentru Colterm, care expira luni, cu alte 3-4 zile. Detalii mai jos!

Dominic Fritz anunta o noua ‘reusita’: S-a prelungit cu inca 3-4 zile contractul de gaz care expira luni. Timisorenii conectati la Colterm vor avea apa calda si caldura 

Exit mobile version