Opinia Timisoarei

Timisoara primeste din nou apa calda si caldura! S-a dat drumul la gaz, dupa interventii la Bucuresti

UPDATE 2: Dupa ce in cursul dupa-amiezii  prefectul si presedintele CJT au anuntat ca au intervenit la Ministerul Economiei pentru a obtine reluarea furnizarii apei calde si a caldurii in apartamentele timisorenilor, Primaria a venit in cursul serii cu un comunicat prin care sustine ca Gheorghe Ciuhandu este cel care a reusit sa reporneasca aprovizionarea cu gaze in Timisoara, tot in urma unor interventii la acelasi Minister al Economiei.

Potrivit acestuia „in perioada 22-24 noiembrie 2010 au avut loc discutii preliminare legate de rezolvarea problemei furnizarii gazului catre Colterm de catre OMV Petrom Gaz. Primarul Gheorghe Ciuhandu l-a informat pe primul ministru Emil Boc asupra acestei probleme si a discutiilor cu OMV Petrom Gaz inca din data de 22 noiembrie 2010.

Cu toate ca pana in data de 24 noiembrie 2010, la orele pranzului, s-au dat asigurari ca nu exista probleme legate de furnizarea gazului catre Colterm, in aceeasi zi, la orele 18, OMV Petrom Gaz a anuntat ca furnizarea de gaz va fi sistata incepand de a doua zi (astazi) cu incepere de la ora 6 dimineata”, se arata in comunicat.

„Drept urmare, in cursul zilei de astazi, 25 noiembrie 2010, primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si directorul Colterm, Aurel Matei, s-au deplasat la Bucuresti, la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si la Ministerul Administratiei si Internelor in vederea unor discutii privind furnizarea gazului catre Colterm. Domniile lor au solicitat interventia Guvernului in vederea continuarii furnizarii de gaz de catre OMV Petrom Gaz in virtutea contractului existent si in baza unor propuneri facute de Colterm Timisoara. In urma interventiei noastre la ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a dispus continuarea furnizarii de gaz de la OMV Petrom Gaz catre Colterm, urmand ca in cursul zilei de maine, 26.11.2010, sa se perfecteze un nou contract de furnizare cu EON Gaz. Detaliile acestui nou contract vor fi discutate in cursul zilei de maine cu EON Gaz”, se mai arata in comunicatul primariei Timisoara.

Colterm anuntase esuarea negocierilor dintre Ciuhandu si Ministerul Economiei

Aceasta, desi Colterm anuntase in jurul orei 16.00 faptul ca negocierile dintre primarul Gheorghe Ciuhandu si  reprezentantii Ministerului Economiei au esuat si,d rept urmare, timisorenii vor ramane fara apa calda si caldura la noapte. „…În cursul zilei de astăzi am fost din nou la Bucureşti, împreună cu domnul Primar, pentru a încerca rezolvarea acestei grave situaţii, însă negocierile au eşuat.
Îmi cer scuze faţă de populaţia Timişoarei pentru aceste neplăceri. Detalii suplimentare şi amănunte vă voi oferi după discuţiile de la Bucureşti, în cursul zilei de vineri, 26.11.2010” se arata in comunicatul semnat de directorul Colterm Aurel Matei, societate aflata in subordinea Primariei Timisoara.

_______________________________________________________________________________________

UPDATE 1: Furnizarea apei calde si a caldurii s-a reluat in Timisoara, dar va mai dura cateva ore pana cand caloriferele vor fi din nou fierbinti!

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc si prefectul de Timis, Mircea Bacala au anuntat caau  intervenit in cursul acestei dupa amiezi la Ministerul Economiei pentru a rezolva temporar situatia de la Colterm, iar timisorenii sa aiba in aceasta noapte apa calda si caldura. In urma interventiei de la minister s-a obtinut furnizarea gazului metan catre populatie pana maine.

Maine, au spus cei doi, Primaria Timisoara trebuie sa vina cu o solutie concreta si serioasa. Vineri dimineata de la ora 10 se va intruni la Prefectura Comitetul pentru Situatii de Urgenta, unde reprezentantii primariei vor trebui sa prezinte propunerea prin care sa fie deblocata situatia. Daca primaria nu va veni cu o solutie viabila, este posibil ca de maine Timisoara sa ramana din nou fara apa calda si caldura.

„Datoria Guvernului a fost de 46 de milioane de lei, din care s-au platit 31 de milioane. Datoria Primariei Timisoara a fost de 55 de milioane de lei, din care s-au platit 20 milioane lei. 15 milioane de lei este datoria ramasa de platit de catre Guvern. In acelasi timp, primaria mai are de achitat 35 milioane lei. Am avertizat Primaria Timisoara in repetate randuri ca nu sunt pregatiti pentru conditii de iarna extreme. In septembrie, am revenit cu aceasta atentionare”, a spus prefectul de Timis, Mircea Bacala.

Timisorenii sunt avertizati ca va dura cateva ore pana cand caldura se va reinstala in calorifere, iar apa va curge calda la robinete.


Vom dardai in apartamente! 80.000 de locuinte din Timisoara racordate la sistemul centralizat de incalzire au ramas, din aceasta dupa-amiaza, fara apa calda si caldura!

Furnizorul de gaz OMV Petrom Gas a decis sistarea furnizarii gazelor naturale pentru Regia de Termoficare. Colterm s-a vazut nevoita sa inchida robinetul.

In octombrie si noiembrie, Colterm a achitat catre furnizorul de gaz 60 de milioane de lei. In momentul de fata mai sunt insa facturi restante de platit, in valoare de 13 milioane de lei.

Primarul Gheorghe Ciuhandu si directorul Colterm Aurel Matei sunt la Bucuresti unde au avut intalniri cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor in incercarea de a rezolva situatia, insa negocierile au esuat.

Colterm a inchis robinetul inca din aceasta dupa-amiaza. Cel putin la noapte,  timisorenii racordati la sistemul de termoficare nu vor avea apa calda si caldura.  Coltermul nu poate sa functioneze exclusiv pe pacura. Gazul e baza pentru furnizarea caldurii„, spune Laura Bondrila, purtator de cuvant Colterm.

Este rea vointa atata timp cat noi am platit 65 de milioane din 80 datoria. Din punctul meu de vedere, e rea vointa, dar asa e cand rezervele de gaze nu sunt ale Romaniei, iar deciziile se iau la Viena. Suntem in discutii cu Eon Gaz si cu alti furnizori de gaze, dar, chiar daca furnizorul este gasit, nu se rezolva de pe o zi pe alta. Cand se schimba furnizorul, se schimba si contractele„, a declarat viceprimarul Timisoarei Sorin Grindeanu.

La Prefectura Timis s-a intrunit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Se cauta solutii pentru rezolvarea problemei.

Vizavi de situatia anuntat de Colterm, am luat deja legatura cu ministrul Finantelor si urmeaza sa discut cu ministrul Economiei si cu primul-ministru, care deocamdata sunt intr-o sedinta. Am fost sunat si de catre domnul primar, care m-a anuntat despre intreuperea caldurii si a apei calde. Deocamdata, inca mai cautam solutii„, a declarat prefectul Mircea Bacala.

In perioada 22-24 noiembrie 2010 au avut loc discutii preliminare legate de rezolvarea problemei furnizarii gazului catre Colterm de catre OMV Petrom Gaz. Primarul Gheorghe Ciuhandu l-a informat pe primul ministru Emil Boc asupra acestei probleme si a discutiilor cu OMV Petrom Gaz inca din data de 22 noiembrie 2010.

Cu toate ca pana in data de 24 noiembrie 2010, la orele pranzului, s-au dat asigurari ca nu exista probleme legate de furnizarea gazului catre Colterm, in aceeasi zi, la orele 18, OMV Petrom Gaz a anuntat ca furnizarea de gaz va fi sistata incepand de a doua zi (astazi) cu incepere de la ora 6 dimineata.

Drept urmare, in cursul zilei de astazi, 25 noiembrie 2010, primarul municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu, si directorul Colterm, Aurel Matei, s-au deplasat la Bucuresti, la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si la Ministerul Administratiei si Internelor in vederea unor discutii privind furnizarea gazului catre Colterm. Domniile lor au solicitat interventia Guvernului in vederea continuarii furnizarii de gaz de catre OMV Petrom Gaz in virtutea contractului existent si in baza unor propuneri facute de Colterm Timisoara.

In urma interventiei noastre la ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a dispus continuarea furnizarii de gaz de la OMV Petrom Gaz catre Colterm, urmand ca in cursul zilei de maine, 26.11.2010, sa se perfecteze un nou contract de furnizare cu EON Gaz. Detaliile acestui nou contract vor fi discutate in cursul zilei de maine cu EON Gaz.

Asiguram timisorenii ca Primaria Timisoara si Colterm depun in acest moment toate eforturile posibile pentru asigurarea confortului termic necesar in locuintele lor.

Exit mobile version