Opinia Timisoarei

Timisoara a preluat oficial titlul de Capitala Culturala Europeana, intr-un eveniment deosebit, desfasurat la Atena, in Grecia

TIMISOARA. Inceputul lunii ianuarie a adus, oficial, la Timisoara, titlul de Capitala Culturla Europeana. Intr-o ceremonie care a avut loc la Atena, cele 3 orase care au detinut titulatura pe parcursul anului 2022 au predat oficial prestigiosul titlu oraselor care vor exercita exercitiul in anul 2023.

In anul 2022, Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) si Novi Sad (Serbia), au fost cele 3 orase care s-au bucurat de recunoasterea internationala, iar acum au predat stafeta oraselor Timisoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) si Elefsina (Grecia).

Ceremonia s-a desfasurat pe 9 ianuarie, la Muzeul Acropole din Atena, sub titlul „O flacara pentru cultura si un viitor comun” si a fost marcata de momente artistice si de discursurile reprezentantilor fiecarui oras prezent. Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara si Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timisoara la acest eveniment simbolic.

Atena a fost primul oras care a fost desemnat Capitala Culturala Europeana in anul 1985, la initiativa fostei ministre a culturii, Melina Mercouri, din Grecia, si a omologului sau francez, Jack Lang. Obiectivul a fost acela de a aduce cetaenii europeni aproape, prin cultura, istorie si valori comune.

Va reamintim, Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii in 2023, iar ceremonia de deschidere este programata sa aiba loc in perioada 17-19 februarie. Atunci, vor fi organizate o serie de spectacole si evenimente in intreg orasul.

Exit mobile version