Opinia Timisoarei

Terminal Intermodal de Marfa la Aeroportul International Timisoara. De ce este nevoie?

TIMISOARA. Un proiect prioritar pentru conducerea Aeroportului International Timisoara este construirea unui Terminal intermodal de marfa, un punct important de descarcare/incarcare a marfurilor care vin pe calea aerului, cu toate serviciile conexe.

Directorul Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara, Daniel Idolu a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca se fac demersuri sa fie inclus in realizarea acestui proiect Consiliul Judetean Timis. Altfel, Aeroportul ar trebui sa plateasca o cofinantare de 50 la suta, suma pe care nu si-o permite.

Exista un proiect mai vechi pentru un terminal intermodal de marfa, insa la ora actuala cred ca Aerportul nu isi poate permite sa realizeze asa ceva singur, pentru ca la oricare din proiectele finantate prim POIM beneficiarul, in cazul nostru Aeroportul, trebuie sa finanteze 50 la suta din valoare si e o valoare mult prea mare. De asta se fac demersuri la Guvern, in cadrul carora s-au depus documente pentru un proiect de hotarare de guvern de transfer catre Consiliul Judetean Timis a unor terenuri pe care autoritatile pot sa dezvolte cu aport de finantare de numai 2 la suta„, a declarat Daniel Idolu.

De altfel, in 2014, in cadrul Master Planului General de Transport al Romaniei, care reprezinta strategia nationala a Ministerului Transporturilor pentru perioada 2015-2030, a fost inclusa realizarea acestui Terminal Intermodal de Marfa, care sa includa Centrul Cargo, platforma de stationare aeronave, terminalul de cale ferata, reabilitarea liniei ferate existente in perimetrul aeroportului si conectarea acesteia la reteaua nationala, parcari pentru autovehicule si conexiuni de transport. Insa de atunci planul bate pasul pe loc.

Potrivit directorului Aeroportului Timisoara, acest proiect ar fi legat de magistrala Bucuresti – Timisoara – Budapesta.

Exit mobile version