Opinia Timisoarei

‘Temperatura masurata cu termometrele din supermarketuri nu are valoare medicala. Nu orice febra inseamna coronavirus’. Explicatiile specialistilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, cel mai performant in lupta cu COVID 19 din Romania

TIMISOARA. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, aflati in prima linie in lupta cu coronavirusul, trag un semnal de alarma si spun ca termometrele digitale folosite in supermarketuri, pentru masurarea temperaturii corporale, nu dau cele mai precise rezultatele, mai ales daca nu sunt folosite corespunzator.

CITESTE SI: Al doilea val de infectati cu coronavirus va fi cam intr-o saptamana. Ingrijorarile medicului Virgil Musta de la Timisoara, care a vindecat peste 450 de oameni de COVID 19. Video

„Ce vreau sa accentuez este ca aceste termometre digitale, intalnite la intrarea in toate supermarketurile, au o valoare de prognostic in anumite limite, in sensul ca valoarile de temperatura pot fluctua de la persoana la persoana. Inclusiv daca termometrul este bine calibrat si daca este sa nu lipit de frunte poate face diferenta. Pe cele pe care le-am cumparat noi scria ca trebuie pozitionate la un centimetru de calota craniana, pe altele scrie ca direct pe frunte. Calitatea de masurare a temperaturii depinde de metoda de masurare, daca este facuta cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de bagat in ureche, cu cel de pus pe frunte. De asta, in functie de ce tip de termometru se utilizeaza, aceste intervale de temperatura trebuie evaluate cu prudenta. Valorile inregistrate cu aceste termometre la supermarket pot sa fie doar orientative, dar nu sunt de luat in calcul din punct de vedere medical”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

Ba mai mult, medicii indica si situatiile in care o persoana perfect sanatoasa poate prezenta febra si spun ca acest lucru are legatura cu varsta si particularitati ale fiecarui om, si chiar de momentul zilei si anotimpul in care li se masoara temperatura.

„Cert este ca temperatura corporala normala se incadreaza intre 37 si 37,7 grade Celsius, in functie de momentul zilei. Pe timpul verii, in anotimpul canicular, temperatura corporala este mai crescuta in mod fiziologic.

Referitor la varsta, din practica clinica am sesizat ca varstnicii fac rar febra. Putem sa avem bronhopneumonii fara fenomene febrile. Ei se simt obosti, dar nu prezinta febra.

Mai sunt si fluctuatii fiziologice. Este posibil ca gravidele, femeile la ovulatie, sa aiba valori crescute ale temperaturii corporale, putem sa avem sindroame febrile in anumite tipuri de cancer, la anumite medicamente folosite la pacientii psihiatrici, la unele boli autoimune. De asemenea, infectiile virale sau bacteriene pot creste temperatura, la fel ca si stresul, lipsa de odihna, starea de hidratare. Toate acestea pot da stari febrile.

In plus, sunt anumite persoane care functioneaza cu temperatura crescuta.

Dar cand avem febra, aceasta este asociata cu frisoane, mialgii, altragii, transpiratii, migrene, oboseala”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea.

In plus, specialistii precizeaza ca, daca o persoana are febra, asta nu inseamna ca este infectata cu coronavirus.

„Sindromul febril nu inseamna neaparat SARS-Cov 2. Nu orice febra inseamna coronavirus”, atrag atentia specialistii.

Exit mobile version