Opinia Timisoarei

Taximetristii, bezna de pe strazi, cablurile atarnate pe cladiri si transportul in comun. Ce ii enerveaza pe turistii straini in Timisoara si ce le place din cale-afara

TIMISOARA. Castigarea titlului de Capitala Culturala Europeana face ca numarul turistilor care vin la Timisoara sa fie din ce in ce mai mare, insa si categoriile de vizitatori ce ajung in Capitala Banatului sunt din ce in ce mai diversificate.

CITESTE SI: EXCLUSIV. Vom zbura de la Timisoara spre 3 orase mari din Europa cu TAROM-ul 

Mare parte dintre turistii straini care vin in Timisoara o fac la recomandarea prietenilor sau rudelor care au mai trecut pe aici, arata un studiu intocmit de Departamentele de Sociologie si Geografie din cadrul Facultatii de Chimie-Biologie-Geografie de la Universitatea de Vest din Timisoara.

La plecare insa fiecare dintre vizitatori ramane cu propria impresie despre oras. Daca strainii apreciaza Centrul Istoric al Timisoarei, mancarea romaneasca sau viata de noapte, turistii din strainatate au si obiectii cand vine vorba despre experientele traite in Timisoara.

38% dintre turistii care au vizitat Timisoara in toamna anului trecut au fost nemultumiti de transportul in comun, in special de cel in regim de taxi. Francezii, britanicii si sarbii au fost cei care au fost cei mai exigenti cand vine vorba de calitatea transportului in oras, dar si in afara acestuia. Nu a fost insa singura mare nemultumire a turistilor.

In ceea ce priveste serviciile, s-a vorbit in principal de serviciile de transport public. Acestea s-a solicitat sa fie imbunatatite, atat conexiunea cu aeroportul, cat si in interiorul orasului. Turistii s-au aratat nemultumiti de calitatea serviciilor de taxi, subliniind masinile murdare si atitudinea soferilor, in unele situatii. In ceea ce priveste sectorul HoReCa, cei mai nemultumiti au fost de cunoasterea destul de limitata a limbii straine si amabilitatii angajatilor de pe unele paliere. Au facut sugestii legate de imbunatatirea serviciilor auxiliare, toaletele publice. Rent-a-car-ul ar fi o alta problema. Oamenii si-ar fi dorit sa viziteze si imprejurimile. A fost o problema transportul dinspre Timisoara spre localitatile din jurul orasului. Unii au spus ca nu au avut timp, dar altii au spus ca a fost prea complicat sa isi organizeze transportul in apropiere. Cel mai usor le-a fost la Arad pentru ca trenul ajunge la Arad, in rest, in interiorul orasului s-au deplasat foarte greu. Din 1000 de turisti, peste 200 merg sa viziteze si Aradul. In ceea ce priveste infrastructura, la partea de iluminat public a fost o problema si la cea de cabluri de pe imobile, pentru ca cei din vestul Europei nu sunt obisnuiti sa le mai vada atat de des. Alte probleme invocate au fost conexiunea cu autostrada si gropile din asfalt„, spune Florentina Popescu, asistent universitar doctor in cadrul departamentului de geografie, al Facultatii de Chimie-Biologie-Geografie de la Universitatea de Vest din Timisoara.

CITESTE SI: Bravo. Gestul unor oameni de pe strada cand au vazut o femeie prabusita la pamant, in lacrimi, la Timisoara

Tot la capitolul sugestii, cei care viziteaza Timisoara si-ar dori ca orasul sa aiba mai multe piste de biciclete si toalete publice, dar este de dorit si o conexiune cu obiectivele turistice din apropierea orasului. Se observa insa o scadere a varstei turistilor care viziteaza Timisoara, si se contureaza un nou profil al turistului strain.

Turistul strain care vine in Timisoara este destul de tanar. Varsta medie este undeva pe la 34 de ani. Fenomenul turistic timisorean este foarte masculinizat. Peste 60% din cei care vin sunt de gen masculin si in acelasi timp sunt persoane cu studii superioare. 80% din cei care vin au facultatea sau masterul absolvite. In ceea ce priveste tarile de provenienta, domina Germania, Marea Britanie, Serbia, Italia, dar avem si din Spania, Franta, Olanda si Belgia. Practic, tarile enumerate reprezinta mai mult de 60% din turisti. Avem turisti, 12%, care vin de pe toate continentele. Cu ale cuvinte, Timisoara nu e un oras doar de turism de business, ci unul care are o vocatie turistica plurivalenta. Adica, avem peste 35% persoane care vin in scop turistic, tot cam 35% care vin pentru business, dar avem si persoane care vin pentru business, pentru shopping, pentru turism medical sau evenimente si petreceri„, a declarat Alexandru Dragan, asistent universitar Departamentul de Geografie al Universitatii de Vest din Timisoara.

CITESTE SI: Perchezitii in casele unor tineri din Timis. Banuielile politistilor

Studiul a fost intocmit in toamna anului 2017, pe durata a trei saptamani, intre 25 octombrie si 9 noiembrie. 40 de studenti ai Departamentului de Geografie s-au ocupat de strangerea datelor, prin intermediul unor chestionare la care au raspuns 934 de turisti.

Turistii au trebuit sa raspunda la 50 de intrebari, acestea fiind traduse in 6 limbi, iar 70% dintre sondaje au fost facute la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara, la plecarea turistilor din oras. Pentru ca studiul sa fie cat mai complet, au fost chestionati si turisti care au plecat din Gara de Nord sau de la mai multe hoteluri sau hosteluri din capitala Banatului.

Exit mobile version