Opinia Timisoarei

Tanara jurnalista din Bucuresti care a scris articolul despre Timisoara in Time Magazine ii bate obrazul primarului Dominic Fritz

TIMISOARA. In debut de weekend, primarul Dominic Fritz anunta entuziasmat o noua lovitura de PR: “Timisoara a ajuns oficial in topul celor mai grozave locuri din lume, intocmit pentru anul 2023 de legendara revista Time Magazine”!
Pana la momentul redactarii acestui articol, postarea de pe pagina de Facebook a domnului Fritz stransese 4.370 de like-uri si inimioare, 261 de comentarii si 389 de distribuiri, cifre care vorbesc de la sine despre bucuria cu care a fost primita vestea.

Acum, nu ca am vrea sa fim neaparat carcotasi sau ca am dori sa minimalizam intr-un fel semnificatia recunoasterii internationale de care se bucura orasul nostru in anul in care este Capitala Europeana a Culturii, dar credem ca ar trebui punctate cateva aspecte.

In primul rand, articolul din “Time”, intitulat “Timisoara, Romania, a year-long celebration of culture” nu este altceva decat o prezentare telegrafica a orasului, continand generalitati pe care oricine le poate afla in cateva secunde de pe internet. Intr-o zi in care este in forma, Dominic Fritz (sau echipa de PR din spatele lui) poate posta pe pagina sa de Facebook un text care sa depaseasca lejer cele 279 de cuvinte din articolul din „Time”…

In al doilea rand, materialul din celebra revista americana n-a fost scris de un jurnalist din Statele Unite, ci de Monica Suma, o bucuresteanca specializata in articole pozitive focusate pe turism si stil de viata.

In sfarsit, poate ca ar fi interesant de aflat cand s-a plimbat Monica Suma prin Timisoara, pentru ca, pe pagina dumneaei de Facebook, la sectiunea Vizite, nu apare consemnat acest moment… Evident, nu avem cum sa fim siguri ca Monica Suma nu ne-a vizitat orasul, doar pentru ca nu apare marcata aceasta vizita pe pagina sa de Facebook.

Insa, in conditiile in care din octombrie 2022 (cea mai recenta) si pana in aprilie 2012 (cea mai veche), Monica Suma si-a notat chiar si cea mai banala vizita pe care a facut-o – gen Mocanita Hutulca Moldovita, Mamaia-Sat sau Valea Doftanei -, e greu de crezut ca tocmai excursia la Timisoara a lasat-o pe dinafara.

Iar daca, totusi, asa s-a intamplat, inseamna ca Monica Suma a considerat mai interesanta vizita la Dealul Vitelului din Covasna decat momentele petrecute in Capitala Europeana a Culturii… Dar gusturile nu se discuta, nu-i asa?

Autoarea articolului din “Time” ii bate obrazul lui Dominic Fritz 

Pana la urma, insa, aparitia Timisoarei in revista americana nu poate fi decat benefica, astfel incat experta in turism din Bucuresti are toate motivele sa-i bata obrazul lui Dominic Fritz pentru ca domnul primar nu i-a recunoscut meritele.

Astfel, Monica Suma a distribuit pe propria pagina de Facebook o alta postare, a unei prietene de-a sa, care-l critica fara menajamente pe edilul Timisoarei: “Foarte mare mandrie pentru primarul Dominic Fritz, care nu a avut nici o contributie si in plus, a decis ca nici macar sa nu mentioneze autorul articolului… Se pare ca s-a adaptat foarte bine aici…”.

Doamna Suma a plasat imediat un comentariu in acelasi ton: “Mda, toata lumea se <mandreste>, chit ca nu au ridicat un deget in acest demers. Din pacate, discretia si eleganta nu prea merg la noi. Pe laudareala zilnica ai mai mult castig, și insusirea a ce au facut altii in background, pe cont propriu. Bucurie asa pe jumatate cand vezi atitudinea asta. M-a amuzat și cum e cropped poza, nici nu se vede autorul, parca special facut”.


Ei bine, am reparat noi greseala primarului Fritz si i-am dat Cezarului ce-i al Cezarului…

UPDATE: Lovitura de teatru. Timisoara nu apare in legendara revista Time Magazine. Foto

 

Exit mobile version