Opinia Timisoarei

Taierea unui nou copac isca furia peisagistilor, la Timisoara. Primaria: Era bolnav

TIMISOARA. Taierea unui copac in plin centrul Timisoarei, in vecinatatea Castelului Huniade, naste noi discutii in mediul online. Reprezentantii Asociatiei Peisagistilor Filiala Teritoriala Vest reclama retezare arborelui istoric si atrag atentia asupra faptului ca este nevoie de inventarierea tuturor copacilor de ‘patrimoniu’.

Astazi Timisoara a mai pierdut un stejar din patrimoniul orasului, doar pentru ca incurca o alee.
Am solicitat Garzii de Mediu inspectia si controlul legalitatii lucrarilor de defrisare a arborilor din fata Muzeului National al Banatului (Castelul Huniazilor), Piata Iancu Huniade nr. 1 Timisoara.
Dar lucrurile sunt mai complicate un pic, in sensul ca si daca exista aviz de taiere, ne intrebam cum de a fost posibil o asemenea viziune de a sterge identitatea peisagera a Timisoarei si a reduce fondul vegetal, cel care asigura serviciile ecosistemice (reducererea poluarii, reglarea microclimatului, elibera oxigen, biodiversitate etc). Tot mai clar este ca Timisoara are nevoie de CARTA ARBORILOR ISTORICI, un instrument necesar pentru identificarea arborilor cu valoare patrimoniala, la fel cum este si REGISTRUL VERDE AL SPATIILOR VERZI„, au notat pe Facebook peisagistii, alaturi de cateva fotografii de dupa taierea stejarului.

Primaria Timisoara: Stejarul era batran si bolnav. Avem proces verbal fito-sanitar

Reprezentantii Primariei Timisoara resping acuzatiile peisagistilor si sustin ca arborele era bolnav si exista riscul sa se prabuseasca peste trecatori.

 

„Nu era stejar, ci salcam japonez (Sophora japonica). Este vorba despre un copac care era bolnav. Nu este nevoie de avize pentru a taia un copac de acest gen. Avem proces verbal fito-sanitar, copacul era batran si bolnav, inclinat, statea sa cada. Se poate vedea in fotografii ca nu era un copac sanatos. Nu este un caz singular, am mai taiat in zona Parcului Copiilor, acolo unde am gasit la fel, copaci bolnavi si batrani. Jumatate din el s-a rupt la furtuna din 17.09.2017, de atunci a ramas descentrat, iar in ultimul timp a devenit periculos„, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timisoara.

Primaria Timisoara nu are un Registru al Spatiilor Verzi in acest moment. In toamna, cel pe care municipalitatea il intocmise a fost anulat. Peisagistii au dat primaria in judecata cerand completarea lui si au castigat, astfel ca primaria va trebui sa il actualizeze cat mai grabnic, pentru a respecta legea.
Registrul este in fapt o baza de date care contine o situatie la zi a tuturor spatiilor verzi din oras, cu detalii legate de suprafata, de speciile care se gasesc in fiecare loc si starea in care se gasesc.

UPDATE: Controale la Primaria Timisoara, dupa ce a fost taiat un copac in centrul orasului. Garda de Mediu: Interventia a fost justificata 

Exit mobile version