Opinia Timisoarei

Stratagema prin care zone destinate initial doar caselor se vor umple cu blocuri la Timisoara. Masterplanul din nordul orasului, o paine buna de mancat pentru firma familiei arhitectului-sef Gabriel Almajan

TIMISOARACu aproape un an in urma, specialistii in urbanism ai Primariei Timisoara au lansat in dezbatere publica Strategia de Dezvoltare Teritoriala Urbana ce vizeaza partea de nord a orasului. Vorbim despre o suprafata de peste 1.000 de hectare, situata intre Calea Aradului (la est), str. Grigore Alexandrescu/Ovidiu Balea/Aleea Viilor (la sud), calea ferata (la vest) si canalul Beregsau (la nord).

Cum vrem sa arate cea mai mare zonă inca neconstruita a Timisoarei: un alt cartier dormitor, cu o dezvoltare peticita, fara planificare si viziune, fara servicii publice si infrastructura coerenta sau un cartier atractiv cu toate facilitatile la cateva minute distanta de casa?”, scria, la momentul respectiv, primarul Dominic Fritz, pe pagina sa de Facebook.

In documentatia publicata in 3 mai 2022 pe site-ul www.primariatm.ro se regasea si o plansa colorata intitulata Masterplan – Zonificare Functionala, in a carei legenda erau mentionate functiunile pentru fiecare dintre cele 28 de cvartale. Astfel, zonele colorate in gri reprezentau locuintele individuale, cele colorate in portocaliu deschis – locuintele colective cu regim mediu de inaltime, cele cu portocaliu inchis – locuintele colective cu regim mare de inaltime, iar cvartalele colorate in rosu – serviciile publice.

Din document reiesea o delimitare clara a zonelor cu case de zonele cu blocuri, in fiecare cvartal urmand sa fie construite imobile cu aceeasi functiune. Doar ca, de la data lansarii in dezbatere publica a strategiei mentionate mai sus pana la momentul aprobarii prin hotarare de consiliu local a acesteia (HCL 365 din 26 iulie 2022), masterplanul a suferit niste modificari, ca urmare a discutiilor si opiniilor transmise in timpul consultarii specialistilor primariei cu persoanele interesate.

Astfel, plansa colorata ajunsa pe mesele consilierilor locali nu mai cuprindea 28, ci 27 de cvartale (unul dintre ele contopindu-se cu altul), iar in legenda fusese adaugata sintagma functiune dominanta” in dreptul locuintelor individuale, colective si serviciilor publice. Ca atare, zonele colorate cu gri nu mai sunt destinate exclusiv caselor, dar acestea vor predomina, pe langa ele urmand ca in cvartalele respective sa se edifice si blocuri.

Stratagema prin care cvartale destinate initial exclusiv locuintelor individuale ajung sa fie umplute cu blocuri serveste, evident, intereselor dezvoltatorilor imobiliari, pe care-i ajuta sa-si maximizeze profiturile, in timp ce timisorenii care au fugit de aglomeratia din oras si si-au construit deja case in zona respectiva se vor afla din nou in proximitatea unor locuinte colective de mari dimensiuni.

Asa cum se va intampla, de exemplu, in cvartalul 24 (fost 25 in timpul dezbaterii publice), acolo unde se afla in faza de aprobare un Plan Urbanistic Zonal pentru o “zona locuinte individuale, locuinte colective si functiuni complementare locuirii, dotari si servicii publice”.

Conform memoriului tehnic cuprins in documentatia PUZ-ului respectiv, intr-o zona cu o suprafata totala de 74.165 metri patrati amplasata in cvartalul 24 (plansa este cea cu varianta initiala, din acest motiv apare cvartalul 25, insa este vorba despre 24), se vor construi atat case cu un regim de inaltime (S)+P+1E+M/Er (etaj retras), cat si blocuri de trei pana la sase etaje.

Firma de proiectare care a elaborat documentatia pentru acest PUZ, SC ATG Studio SRL, a fost fondata de insusi arhitectul-sef al Timisoarei, Gabriel Titus Almajan, ale carui initiale formeaza, de altfel, denumirea firmei. Evident, in momentul preluarii acestei functii (aprilie 2021), Gabriel Almajan a iesit, oficial, din ATG Studio, care a ramas insa in proprietatea familiei, din moment ce numele celor doi patroni actuali sunt Elvira Almajan si Petru Iulian Almajan.

PUZ-ul de mai sus nu este singurul elaborat de ATG Studio si localizat in zona de acoperire a Masterplanului din 2022, firma familiei arhitectului-sef al Timisoarei mai figurand pe site-ul primariei, la sectiunea Urbanism > Avize > Oportunitate > Studii de oportunitate informare – Etapa I PUZ > Etapa I PUZ – 2022cu un PUZ pentru o “zona rezidentiala si functiuni complementare” si cu un PUZ pentru o “zona servicii productie si depozitare”.

Ca o fericita coincidenta, la finalul anului in care a ajuns arhitect-sef, 2021, Gabriel Almajan a avut bucuria sa constate ca ATG Studio a inregistrat cel mai mare profit net, 806.110 lei, de la infiintarea sa in anul 2011. De peste zece ori mai mare decat in 2020 si de aproape opt ori mai mare decat in 2019.

Iar cum recordurile sunt facute ca sa fie batute, suntem convinsi ca astrele se vor alinia in continuare pentru ATG Studio…

Exit mobile version