Opinia Timisoarei

Statul roman, obligat sa plateasca despagubiri de sute de mii de euro eroilor Revolutiei de la Timisoara din 1989

TIMISOARA. Cei care vor primi sumele de bani sunt fie victime, fie mostenitori ai celor care au cazut pentru a elibera Romania de comunism. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), a dat dreptate celor 72 de reclamanti.

Suma pe care trebuie sa o plateasca statul roman este de 350.000 de euro.

Cazul in care s-a pronuntat CEDO este similar celui referitor la dosarul „Sandru si ceilalti”, in care, in 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a avut competenta de a stabili daca s-a facut o investigatie eficace, in sensul respectarii articolului 2 din Conventia Europeana privind dreptul la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil.

CEDO a condamnat Romania, in decembrie 2009, pentru durata prea mare a procedurilor judiciare in solutionarea dosarului privind revolutia de la Timisoara, in care au fost trimisi in judecata generalii Victor Athanase Stanculescu si Mihai Chitac.

Patru timisoreni – care fie au participat la evenimentele din decembrie 1898 din Timisoara, fie rude ale acestora – au reclamat in 22 iulie 2003 incalcari ale drepturilor lor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Europene, printre care si pe cel de a avea un proces echitabil intr-un termen rezonabil.

Curtea Europeana a Dreptuilor Omului de la Strasbourg consemneaza in decizia pe care a luat-o marti faptul ca, in 12 ianuarie 1990, procurorii militari au inceput o ancheta privind evenimentele din decembrie 1989, iar in 1997 generalii Stanculescu si Chitac au fost deferiti justitiei. in 2000, generalii au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, insa in 2001 procurorul general al Romaniei (Joita Tanase-n.r.) a facut un recurs in anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzatii au fost eliberati din arest.

In final, in 15 octombrie 2008, inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru implicare in masacrul de la Timisoara.

Citeste aici mai multe detalii despre acest subiect!

Exit mobile version