Opinia Timisoarei

Starea de alerta in Romania, prelungita cu inca 30 de zile. Vom purta in continuare masti in spatiile aglomerate, iar vaccinatii pot participa la evenimente culturale si sportive. Anuntul autoritatilor

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat o hotarare prin care propune prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei pentru alte 30 de zile.

CITESTE SI: Totul despre tulpina indiana a COVID-19. Este mai contagioasa decat varianta originala si a ucis oameni si in Romania. Cat de eficiente sunt vaccinurile 

In cazul in care va trece si de votul guvernului, starea de alerta in tara noastra va fi prelungita incepand cu data de 12 iulie.

Principala modificare fata de masurile aflate in vigoare vizeaza cresterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptarile de la masurile de prevenire si control a raspândiri COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boala de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.

In hotararea CNSU se propune de asemenea mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie mastii de protectie in spatii publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statiile de transport in comun, mijloace de transport sau in zone cu potential de aglomerare.

De asemenea, se propune mentinerea testarii saptamânale, prin grija directiilor de sanatate publica, a personalului de ingrijire si asistenta, a personalului de specialitate si auxiliar care isi desfasoara activitatea in centrele rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor vârstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile.

Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spații deschise, precum si a intrunirilor de natura activitaților culturale, stiințifice, artistice, sportive sau de divertisment in spații inchise si desfasurarea acestora in anumite condiții.

Se propune ca desfasurarea competițiilor sportive, in spații deschise, sa poata fi realizata cu participarea spectatorilor pâna la 50% din capacitatea maxima a spațiului. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2, in condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatații.

Se propune ca desfasurarea competițiilor sportive in spații inchise, sa poata fi realizata cu participarea spectatorilor pâna la 50% din capacitatea maxima a spațiului. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

Lista completa a propunerilor din Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta o puteti consulta AICI.

Exit mobile version