Opinia Timisoarei

Stapanii de caini din Timisoara, obligati sa isi sterilizeze animalele. Si cei comunitari vor fi sterilizati si trimisi inapoi pe strazi

TIMISOARA. Orice timisorean care are un caine in casa va trebui sa il sterilizeze in viitorul apropiat. Consilierii locali vor sa adopte o hotarare prin care sa ii oblige pe toti locuitorii din Timisoara sa-si sterilizeze animalele. Cei care nu vor dori sa faca acest lucru vor plati o taxa destul de mare.


Viceprimarul Adrian Orza spune ca o astfel de hotarare este necesara, deoarece asa se practica si in strainatate. Cei care au animale de companie trebuie sa plateasca pentru a le ingriji. Inca nu s-a stabilit cat de mare va fi taxa, insa reprezentantii municipalitatii spun ca vor fi duri in aceasta directie.

Este o legislatie care este si in strainatate. Este normal. Cine doreste sa aiba un caine pe care sa nu il sterilizeze, va plati o taxa. Asa e peste tot. In principal, cainii care au drept de monte vor putea sa ii tina fara sa ii sterilizeze. E normal sa se intample lucrul asta, pentru ca altfel toata munca noastra este in zadar. Practic, toti cainii provin din ceea ce inseamna abandon. La randul lor, se inmultesc pe strada intr-un ritm care nu mai poate fi stapanit„, a declarat Adrian Orza.

In ceea ce priveste cainii comunitari, acestia vor fi luati de pe strada si sterilizati la cabinete veterinare din oras, apoi fiind dusi in adapostul Danyflor, unde vor sta cateva zile inainte sa fie trimisi din nou pe strada. Sterilizarea lor este posibila printr-un protocol de colaborare semnat de primarie si asociatia PetHope.

Vor fi sterilizati intre 5 si 10 caini pe zi, spune seful Danyflor, Ionel Puscas. Animalele vor fi luate in principal din zonele in care zabovesc cel mai mult: in apropiere de spitale, pe platformele industriale, la fabrici si uzine. Vor fi sterilizate si apoi trimise din nou pe strazi. Dar nu in zonele de unde au fost luate, ci in zone putin populate, pentru a nu le crea probleme timisorenilor.

In prezent, pe strazile din intreg judetul misuna 12.000 de caini, potrivit sefului Danyflor, in timp ce numarul celor din Timisoara se apropie de 10.000.

Astfel de protocoale, intre asociatii si primarii s-au mai semnat si in alte orase din tara. De exemplu, in Oradea, in 4 ani de zile de cand a fost pus in functiune, de la 6.000 de caini, cati erau pe strazi, au ramas 200. Ruxandra Bizera, membru fondator PetHope spune ca acestia au disparut prin cauze naturale, deoarece nu s-au mai putut inmulti. „Au disparut pe cale naturala. O femela produce 8 catei pe transa. Rata de abandon este mai mare la femele. Toti isi pastreaza masculii si trimit femelele pe strazi„, a declarat Ruxandra Bizera.

Asociatia va suporta costurile sterilizarii. Fiecare medic veterinar va fi platit cu 50 de lei pe caine, in conditiile in care o sterilizare costa aproape 400 de lei. Primaria va plati si ea cate 45 de lei pe caine, pentru consumabile, cazare si transport, companiei Danyflor. Un calcul final spune ca in total, cu tot cu plata angajatilor, costurile pot depasi suma de 150 de lei pe cap de animal.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version