Opinia Timisoarei

Spectacol impresionant de Ziua Timisoarei, ce reconstituie intrarea trupelor romanesti, acum 100 de ani, in Piata Unirii. Foto si video

TIMISOARA. Ploaia ce a cazut fara-ncetare inca de azi-noapte la Timisoara a facut ca numarul celor care au participat la manifestarile pregatite la primele ore, sambata, pentru Ziua Orasului sa fie unul foarte mic.

CITESTE SI: 100 de ani de Banat in Romania. Povestea zilei de 3 August, devenita Ziua Timisoarei 

Putini timisoreni au decis sa infrunte ploaia si sa vina in centru pentru a urmari ceremonialul militar si reconstituirea istorica a intrarii trupelor romanesti in oras acum 100 de ani.

Oamenii s-au adapostit sub umbrelele de pe la terasele din Piata Unirii.

Spectacolul a fost insa impresionant. Aut participa zeci de militari si calareti, imbracati in tinute militare specifice acelor timpuri.

De asemenea, actorii Teatrului National din Timisoara, in frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, dau viata personajelor vremii: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice- prefect Ferenczy, protopopul sarb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton.

La orele pranzului este programata o defilare de exceptie pe b-dul Republicii la care vor participa Detasamentul de Cavalerie si cel al Garzii de Onoare ale Jandarmeriei Romane, de la Bucuresti, dar si militarii Brigazii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” apartinand unitatilor din Bucuresti, Brad si Timisoara.

CITESTE SI: Defilare cu elicoptere, avioane si sute de militari, de 3 August, la Timisoara. Video 

Iata intreg programul zilei de 3 August pregatit de Primaria Timisoara!

Ora 8, 30 – Piața Petru Maior – Depunere de coroane la monumentul comemorativ consacrat colonelului Virgil Economu.

Ora 9,45 – Ceremonial militar- religios şi reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919 – intrarea trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu și instalarea administrației românești: prezentarea onorului şi salutarea drapelului de luptă, intonarea imnului național al României

Ora 10- Reconstituirea momentului istoric de la 3 august 1919, intrarea se va face de pe strada situată în dreapta Domului Româno-Catolic: Fanfara Pro Amicitia, Trupele de jandarmi – în ținute 1919 (întrucât acestea au intrat în Timișoara în 2 august 1919), Colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române 1919, surorile medicale, trupele de pompieri 1919

Ora 10,15- Oficierea serviciului religios, alocuțiuni- Primar, Președinte CJT, Prefect

Ora 10,30- 10,35 Defilarea detașamentului de onoare. Armata va părăși dispozitivul prin strada Augustin Pacha -Fanfara Pro Amiciţia, urmată de colonelul Economu și de trupele în ținute 1919 ( armata, jandarmi, pompieri) vor străbate Piața Unirii, Mărășești, Piața Victoriei.

Ora 11,40 Parcul Central-depunere de coroane

Ora 12- bd. Republicii – defilare

Ora 13- Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara – şedinţă festivă a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, în cadrul căreia vor fi decernate titluri de Cetăţean de Onoare al Timişoarei:
– ora 13,15 doamnei Adriana Babeţi-profesor universitar doctor, prozator, critic literar, romancier şi eseist român contemporan
-ora 13,30 doamnei Doina Ioana Popa-secretar literar, fondator al Fundaţiei Culturale “Artmedia”
-ora 13,45 domnului Toma Frenţescu- maestru coregraf de talie internaţională, coordonator al ansamblului folcloric “Timişul”
-ora 13,55 domnului Szakáts Béla-profesor, sculptor apreciat în ţară şi peste hotare.

Ora 19 – Piața Victoriei – Concert Phaser, Alina Eremia, Vunk și Loredana

Ora 21 – Sala Capitol – Concert Filarmonica Banatul

Ora 22.55 Piața Victoriei-Foc de artificii

Exit mobile version