Opinia Timisoarei

Spectacol eveniment la Timisoara. 300 de ani de la Tratatul de la Passarowitz. Foto si video

TIMISOARA. Era 1718. Trupele turcesti fusesera alungate din Banat cu sabia de catre Eugeniu de Savoya. Printul i-a invins pe otomani mai intai la Petrovaradin, dupa care i-a alungat si de la Timisoara. Situatia i-a obligat pe turci sa semneze un tratat de pace cu Imperiul Habsburgic.

In urma tratatului, Imperiul Otoman a pierdut Banatul, nordul Serbiei, al Bosniei si Oltenia. Cu semnarea tratatului de pace de la Passarowitz au fost insarcinati trimisul Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, Damian Hugo, conte de Virmont, si al Imperiului Otoman, Ibrahim Aga, cu suitele si garzile lor personale.

Momentul semnarii tratatului a fost recreat in curtea Bastionului Theresia din Timisoara. La fel ca ]n urma[ cu trei secole. A fost instalat un cort in interiorul caruia a fost semnat tratatul de pace, dupa care reprezentantii celor doua imperii au urmarit un spectacol cu cadane pus in scena de Peregrini.

La o jumatate de ora de la semnarea tratatului, timisorenii au asistat la vernisajul unei expozitii dedicate Pacii de la Passarowitz. Timisorenii pot afla informatii interesante din perioada semnarii tratatului, dar pot vedea si sabii sau iatagane.

Este o expozitie in premiera nationala, realizata impreuna cu Muzeul Universal Joanneum din Graz, Austria. este o expozitie despre evenimentele care au fost acum 300 de ani la Passarowitz. Vizitatorii vor putea vedea pe mlanga informatiile de pe panouri si arme din acea perioada. Armele si toate artefactele expuse sunt ale Muzeului National al Banatului. Informatia este realizata de catre Muzeul universal Joanneum din Austria…. Nu a fost greu pentru ca am discutat de anul trecut. Colegul nbostru Ciprian Glavan a dus toate tratativele, am primit fonduri de la Consiliul Judetean si in rest a fost foarte usor pentru ca avem colegi care au realizat-o in scurt timp. Raman acelasi timp de vizitare, de la 10 la ora 6, dar din cauza temperaturilor ridicate s-ar putea sa modificam acest program. Il veti putea vede modificat pe site, pe Facebook si Instagram„, a declarat managerul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas.

Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 31 iulie 2019.

Exit mobile version