Opinia Timisoarei

Specialist in branding despre filmul oficial de prezentare a Timisoarei, cu care se lauda Primaria: Timisoara pare un oras mic, nepopulat si banal! VIDEO!

TIMISOARA. Primaria Timisoara se lauda cu un super-film care „face cinste Timisoarei peste hotare„, in conditiile in care orasul nostru candideaza la titlul de Capitala culturala europeana pentru anul 2021. Daca alte orase, cum ar fi Clujul, au un film de promovare gata de anul trecut, municipalitatea timisoreana abia acum, in august 2013, a facut public primul video. Deja controversat, spun atat timisorenii, cat si specialistii in comunicare.

De la lansarea video-ului au aparut o sumedenie de mesaje care critica filmuletul de 2 minute si 30 de secunde, care a costat 3.500 de euro, bani veniti din sponsorizari, anunta cu mandrie reprezentantii Primariei Timisoara.

Filmuletul infatiseaza o tanara care se plimba cu bicicleta prin oras, in unele locuri chiar pe trotuare, ceea ce este ilegal, atata timp cat nu exista pista, dar si prin Piata Victoriei, unde tot Primaria a impus restrictii de circulatie. Cu toate astea, municipalitatea se da “prietenoasa” cu biciclistii. De altfel, multe cadre din filmulet prezinta cladiri de birouri din Timisoara, mai putin obiective turistice. Chiar timisorenii au fost cei care au criticat faptul ca lipsesc cu desavarsire multe din atractiile Timisoarei, dar si minunatele cladiri istorice renovate.

Potrivit lui Vlad Fiscutean, expert in comunicare si branding senzorial, spotul publicitar aduce un deserviciu brandului Timisoara, pentru ca „promoveaza niste atribute indezirabile si comunica intr-un mod incoerent”.

„In lipsa unui brand de oras realizat profesionist si pe baza unei documentari serioase, toate eforturile de a promova Timisoara vor aduce mai mult rau decat bine. Dupa o comunicare gresita iti revii cu greu, in timp si mai ales cu cheltuiala mare”, considera Vlad Fiscutean.

Expertul in branding senzorial vorbeste despre cadre compuse gresit, imagini montate haotic si expunere, probleme de ordin tehnic.

„Din punct de vedere tehnic, clipul abunda in probleme grosolane, greseli <<de amator>>. Printre cele mai evidente sunt cele ce tin de compunerea cadrelor, de montarea imaginilor, de filmarea propriu-zisa – in special miscarea camerei, focusul si expunerea -, de corectia de culoare si color-grading, de alegerea unei linii muzicale potrivite si mixarea acesteia intr-un mod corespunzator. La fel de mari sunt si problemele de natura conceptuala, clipul fiind nedocumentat si avand un scenariu si o regie incoerente. Este oficial insa nereprezentativ calitativ pentru industria creativa a Timisoarei, orasul de care sunt legati regizori si scenaristi precum Florin Iepan, Niky Wolcz, controversatul Sergiu Nicolaescu, Oscar Berger si multi altii. In rest, putem spune ca este perfect”, explica specialistul in comunicare.

Cat despre ceea ce transmite filmul, Vlad Fiscutean este de parere ca cei care il vizioneaza ajung sa creada ca Timisoara este un oras mic, nepopulat si banal. Comenteaza, de altfel, si linia melodica.

„La nivel de perceptie, clipul transmite imaginea unui oras incoerent, mic, nepopulat, banal, neoriginal, neautentic, un loc pe care nu merita sa-l vizitezi decat daca nu ai alta optiune. La transmiterea ideii de incoerenta contribuie montajul si lipsa unui scenariu si a unei regii bune, la transmiterea ideii de mic si nepopulat contribuie abudenta scenelor cu strazi si parcuri pusti si modul in care sunt compuse cadrele filmate, iar la transmiterea ideii de banal, neoriginal, neautentic contribuie faptul ca nu este ilustrata nicio experienta unica, toate lucrurile prezentate putand fi gasite in variante foarte similare in orice alt oras, linia melodica ce nu apartine locului. Daca avem 2 minute sa-i explicam unui turist de ce ar alege Timisoara si nu un alt oras, i-am spune bineinteles lucrurile unice, diferite. Acest spot publicitar face exact pe dos”, conchide Vlad Fiscutean.

Opinia specialistilor este simpla: filmul nu face cinste Timisoarei si Primaria a preferat sa aiba un film ieftin si amatoricesc, in loc sa prezinte un spot publicitar facut de profesionisti. Chiar daca aceasta ar fi insemnat un buget mai mare.

CITESTE SI: Primul film oficial de prezentare a Timisoarei e gata: a costat 3.500 de euro si dureaza putin peste 2 minute! VEZI VIDEO!

Video-ul nu poate fi incarcat.
Exit mobile version