Opinia Timisoarei

Societatea civila condamna cenzura aplicata saptamanalului „Opinia Timisoarei” de catre Primarul Gheorghe Ciuhandu

Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice – GIPRO s-a autosesizat cu privire la abuzul facut de Comisia de Ordine Publica din cadrul Primariei Timisoara impotriva saptamanalului „Opinia Timisoarei”, saptamana trecuta, cand a decis sa nu se acorde autorizatie pentru distribuirea ziarului in intersectiile din oras. Adrian Stoica, presedintele acestei asociatii, a depus o petitie la Primarie, prin care cere reanalizarea modului in care s-a emis avizul negativ.

La randul nostru, societatea „Opinia Media Trust”, care editeaza ziarul, a decis formularea unei plangeri penale impotriva Comisiei de Ordine Publica si a primarului Gheorghe Ciuhandu.

Asociatia noastra a luat act cu ingrijorare de exercitarea arbitrara a prerogativelor ce ii revin Comisiei de Ordine Publica din cadrul Primariei Timisoara, comisie care, in cursul lunii decembrie 2010, a acordat aviz negativ nemotivat solicitarii ziarului Opinia Timisoarei de a se aproba distribuirea gratuita a saptamanalului de stiri pe domeniul public apartinand Municipiului Timisoara. Avizul negativ acordat de Comisia de Ordine Publica nu are fundament legal intrucat acest for administrativ nu este indreptatit prin niciun act normativ in vigoare sa decida in vreun fel sau altul asupra distribuirii gratuite a unui ziar pe domeniul public al Municipiului Timisoara”, se arata in petitia depusa la Primarie, pentru a fi inmanata primarului Gheorghe Ciuhandu.

GIPRO pomeneste de dispoziile HCL 160/2009 privind publicitatea stradala, unde se precizeaza ca distribuirea gratuita de ziare nu constituie un act/forma de publicitate, prin urmare dispozitiile prevazute in art.25 si 26 din HCL amintita nu sunt incidente fata de solicitarea formulata de ziarul nostru. „Pentru a preveni vatamarea libertatii de exprimare consacrata de art.30, alin.1 din Constitutie prin restrangerea nelegala a dreptului de a distribui gratuit un ziar de exprimare a opinia pe domeniul public al Municipiului Timisoara de catre un organism administrativ care nu are aceasta prerogativa legala, va rugam sa dispuneti masurile legale care se impun pentru anularea acestei decizii administrative arbitrare inainte ca aceasta sa produca consecinte juridice”, se mai arata in petitia adresata primarului. Prin aceasta se cere reanalizarea modului in care s-a emis avizul negativ. Termenul de rezolvare al petitiei acordat de municipalitate este 5 ianuarie 2011.

Juristii societatii Opinia Media Trust vor inainta, miercuri, o cerere de ordonanta presedintiala catre Tribunalul Timis, pentru a putea continua campania de promovare si distribuire gratuita a saptamanalului in cateva locuri din oras:  Piata 700, intersectia Calea Sagului cu str. Liviu Rebreanu (magazinul Profi), Gara de Nord, Piata Iosefin, Stadion (Olimpia), str. Simion Barnutiu, Badea Cartan, Piata Doina, Centrul Bancar, B-dul Revolutiei (Posta), Piata Traian si Piata Aurora.

In paralel, vom face plangere penala impotriva Comisiei de Ordine Publica din cadrul Primariei Timisoara, precum si a primarului Gheorghe Ciuhandu si vom formula o actiune in contenciosul administrativ, prin care vom cere si repararea prejudiciilor materiale si morale.

Nu doar cei din societatea civila au ridicat problema abuzului facut de Comisia de Ordine Publica fata de saptamanalul nostru, ci si jurnalistii Malin Bot (Adevarul de Seara), Dan Radosav (TVT ’89), Dragos Bota (www.pressalert.ro), Viorel Bota si Radio Campus.

Exit mobile version