Opinia Timisoarei

Soarta copacilor ramasi in Piata Libertatii din Timisoara e pecetluita! Ce se va intampla cu ei?

TIMISOARA. In toamna anului trecut, atunci cand au inceput lucrarile de reamenajare a centrului istoric, in Piata Libertatii, copacii din fata Centrului Militar au cazut unul cate unul sub drujbele angajatilor primariei. Au mai ramas cativa, insa soarta lor pare sa fie pecetluita deja.

CITESTE SI: A-nceput ‘masacrul’ copacilor in Piata Libertatii din Timisoara. Nicolae Robu: Unii arbori sunt iesiti din durata de viata. FOTO!

Mai multi biologi s-au dus zilele acestea pe santier, in Piata Libertatii, si au studiat arborii care au scapat de la taiere. Verdictul lor nu este unul optimist: copacii sunt batrani, au ramuri uscate si mai ales sunt afectati de poluare.

Mai mult decat atat, pomii au parte din radacini retezate din cauza sapaturilor, asta desi in jurul partii de jos a tulpinii au fost pastrate insule de pamant.

Un alt motiv bine intemeiat pentru taierea copacilor ramasi in Piata Libertatii din Timisoara este tocmai conservarea bailor turcesti descoperite aici. Pomii se afla chiar deasupra sitului arheologic.

CITESTE SI: E oficial: baile turcesti gasite dupa sapaturile din Piata Libertatii vor fi lasate descoperite. Cum vor arata? FOTO!

Primaria Timisoara a decis deja ca baile turcesti vor fi pastrate la suprafata si conservate, fiind incluse in proiectul final de reamenajare a centrului istoric. Problema este ca acesti copaci se afla chiar peste situl arheologic, mai exact peste baile turcesti gasite aici„, a declarat Dorel Micle, cercetatorul care coordoneaza lucrarile arheologice din aceasta piata.

CITESTE SI: 14 pipe, vechi de 400 de ani, si Camera Focului, care incalzea baile turcesti, descoperite de arheologi in Piata Libertatii din Timisoara! FOTO!

Timisorenii au lansat, in toamna, mai multe proteste fata de taierea copacilor din Piata Libertatii.

Exit mobile version