Opinia Timisoarei

Soarta Casei Muhle a fost pecetluita la Timisoara. Legatura dintre ruina si Catedrala Mantuirii Neamului

TIMISOARA. Nici Consiliul Judetean Timis nu vrea sa cumpere Casa Muhle prin expropriere, dupa ce consilierii locali din cadrul CL Timisoara au refuzat achizitia ruinei de la proprietari, pe motiv ca nu merita investitia.

Asociatia Salvati Patrimoniul Timisoarei a apelat la mila alesilor judeteni, in incercarea de a salva imobilul de la distrugere. Reprezentantii societatii civile vor sa transforme cladirea care a fost resedinta celebrului Wilhelm Muhle intr-un muzeu care sa poarte numele „Casa Memoriala Wilhelm Muhle si Arpad Muhle si Muzeul Rozelor”.

„Este un proiect extrem de important pentru Timisoara si judetul Timis. Timisoara are nevoie de un astfel de muzeu al rozelor si o casa memoriala Wilhelm si Arpad Muhle. Proprietarul va primi, prin expropriere, o despagubire la valoarea casei in prezent, nu cat cere el. Acest CJ a aprobat finantarea Catedralei Neamului cu foarte multi bani, cati timiseni vor merge la Bucuresti pentru a se ruga acolo? Casa are nevoie de noi si noi avem nevoie de ea, cine nu intelege asta este un ignorant”, le-a spus Adina Murgila, reprezentant al Asociatiei Salvati Patrimoniul Timisoarei, consilierilor judeteni.

Alesii care au fost de acord ca din banii judetului sa mearga o suma considerabila la Bucuresti pentru Catedrala Mantuirii Neamului s-au aprins imediat, precizand ca si noi am primit bani de la Bucuresti pentru ridicarea Catedralei Mitropolitane, pe vreme de razboi.

„Catedrala este a neamului, trebuie sa stiti, ca si catedrala din Timisoara, a fost construita cu bani de la Bucuresti, in timp de razboi”, a spus consilierul Pompiliu Stanciu.

Petru Juravle sustine si el ca Timisoara ii este datoare Bucurestiului.

„Afirmatiile domnului Stanciu sunt in totalitate adevarate. Timisoara e datoare, intr-un fel, Bucurestiului, pentru ca in conditii de razboi aceasta catedrala a fost construita si s-a atins implinirea unui obiectiv important, nu inseamna ca directionarea unor bani catre Catedrala Mantuirii Neamului e un motiv de repros”, a spus acesta.

Presedintele Consiliului Judetean, Titu Bojin, le-a spus direct consilierilor ca nu merita achizitia Casei Muhle.

„Am toata consideratia pentru tot ceea ce se doreste sa se realizeze la Mihai Viteazu 3. Este un patrimoniu in unitatea administrativ teritoriala a Timisoarei care a respins proiectul, spatiu aflat la ora actuala intr-un litigiu in instanta. Daca se doreste sa se realizeze un muzeu al rozelor, al florilor, noi, CJT, la valorile care se discuta de catre proprietari… de milioane de euro.. plus probabil realizarea acestui muzeu, care ar insemna tot milioane de euro… nu cred ca CJT isi poate permite sa discute de expropiere”, a spus Titu Bojin.

Reprezentantii CJT au amintit ca institutia mai are in subordine alte 3 muzee care ar avea nevoie de investitii serioase in perioada urmatoare. Proiectul pentru exproprierea Casei Muhle a picat la vot, miercuri, in plenul CJT. Potrivit lui Titu Bojin, nici macar jumatate + 1 din consilieri nu au fost de acord ca CJT sa cumpere ruina de pe Mihai Viteazu.

Exit mobile version