Opinia Timisoarei

Skatepark-ul, un vis pentru iubitorii de sporturi extreme din Timisoara! Primaria cauta inca variante de construire a unui astfel de parc, desi in urma cu 3 ani a promis ca in cel mai scurt timp va amenaja unul

TIMISOARA. Parerile tinerilor care practica skate-ul sunt impartite. Unii se bucura ca au un loc, chiar daca micut, dar care este amenajat cat de cat pentru nevoile lor, altii spun ca acesta nu este suficient si vor altul mai mare. In acelasi timp, cei de la Primaria Timisoara se vad neputinciosi in fata acestei probleme din cauza lipsei banilor.

Singurul loc in care se poate practica skateboardul, in Timisoara, este intr-un parc recent amenajat in zona Girocului, chiar in spatele Liceului Azur. De acest loc se bucura zilnic zeci de copii care vin aici cu placile sau cu rolele.
Eu locuiesc in zona si vin aproape zilnic aici, in acest parc. Imi place foarte mult sa ma dau pe skate si cum prind ocazia, aici sunt de gasit”, ne-a declarat Alexandru, un pusti care practica acest sport si care obisnuieste sa mearga in parcul din zona Girocului.

Problema este ca locul amenajat in acest parc este mai mult pentru copiii incepatori, barele si pantele nu sunt chiar atat de inalte sau de lungi astfel incat sa ii multumeasca si pe cei mari. O recunoaste chiar si viceprimarul Adrian Orza care a spus, totodata, ca Primaria Timisoara ar prefera sa gaseasca un investitor dispus sa construiasca un astfel de parc la anumite standarde.

Din pacate locul pentru skateboard din parcul acela din spatele Liceului Azur nu este suficient pentru cererea pe care o avem noi. Este facut pentru copii mai ales, iar cei mari probabil s-ar plictisi acolo. Noi avem doua variante de construire a unui parc pentru sporturi extreme. Prima varianta este sa facem un parteneriat cu o asociatie de skateri. Au venit diversi pe la Primarie sa ne ceara sa le facem parc si noi tot le-am spus sa se constituie intr-o asociatie pentru ca asa am putea rezolva lucrurile mai repede. Le-am propus sa gasim impreuna un sponsor. Noi sa venim cu terenul, sponsorul sa finanteze lucrarea, iar asociatia skaterilor sa administreze locul. Noi am identificat un teren, am avut si o Hotarare de Consiliu Local, e un loc suficient de mare, chiar mai mare decat a fost in Parcul central, este intre zona paduricii si zona Giroc. Iar a doua varianta ar fi sa il facem noi, cu bani de la Primarie, insa e mai complicat”, ne-a declarat Adrian Orza, viceprimar al Timisoarei.

In anul 2008, Primaria Timisoara a inchis parcul de skateboarding construit aproape de centrul orasului, chiar la marginea Parcului Central. Cei din administratia locala isi motivau gestul spunand ca decorurile trebuiau sa aiba o viza de la ISCIR, iar aceasta lipsea cu desavarsire. Atunci s-a luat decizia desfiintarii parcului cu promisiunea construirii unuia nou-nout cu decoruri cu mult mai indraznete. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat.

In anul 2009, Consiliul Local a alocat un teren de 1.500 de metri patrati pentru construirea unui astfel de parc, pe strada Versului, langa cartierul Giroc. Rampele si avizele necesare ar fi costat Primaria Timisoara aproximativ 110.000 de euro, iar suma finala pentru construirea skatepark-ului ar fi putut depasi jumatate de milion de euro. Proiectul s-a impotmolit, insa, din cauza lipsei banilor.

Skaterii experimentati vor un parc mai mare

De cealalta parte, skaterii cu experienta din Timisoara sunt in continuare nemultumiti ca nu au un parc al lor si ca cel din Parcul central a fost desfiintat de Primarie.

Nu putem sa ne dam cu placa sau cu rolele in parcul din zona Girocului pentru ca e prea mic. Ne-ar trebui un loc mai mare. Din pacate suntem nevoiti sa improvizam si sa gasim alte locuri cat de cat potrivite, dar neamenajate prin alte parcuri sau pe unele strazi. Preferabil ar fi sa avem un parc al nostru, amenajat ca la carte”, ne-a declarat Andrei, un tanar care practica skateboardul de mai multa vreme.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version