Opinia Timisoarei

Situatie neasteptata pe piata muncii in Timis, in perioada pandemiei de coronavirus. Doar putin peste 500 de oameni au ramas fara job, s-au angajat 6000 si a scazut rata somajului

TIMISOARA. In plina pandemie, in judetul Timis piata muncii a continuat sa se mentina in echilibru. De la inceputul acestei perioade, peste 100.000 de oameni au intrat in somaj tehnic, insa doar putin peste 500 de salariati au ramas fara locuri de munca.

Practic, din luna ianuarie si pana in luna aprilie, au fost incheiate peste 6000 de noi contracte.

„In luna aprilie, in plin varf al pandemiei, au mai fost incheiate 6012 contracte noi si tot in aprilie au incetat 6.864. In total, la nivelul judetului Timis, avem 25.337 de angajatori activi. S-au mai facut angajari, iar contractele suspendate nu sunt incetate. Ele isi reiau activitatea, multe dintre ele au fost deja reluate. Au inceput sa se deschida afacerile, si atunci, automat, prin lege, angajatorii trebuie sa-i reprimeasca la lucru. Este un echilibru, pentru ca in aceasta perioada unii s-au si pensionat, unii au avut contracte pe durata determinata. Este un echilibru”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Ileana Tomoioaga, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis.

De la inceputul starii de urgenta, in luna martie, au fost suspendate peste 100.000 de contracte de munca. Astfel, in luna martie, au intrat in somaj tehnic 34.603 de angajati, in aprilie numarul lor a crescut la 45.316, iar pana in 25 mai, alti 23.427 de salariati au fost plasati in somaj tehnic.

Specialistii au facut comparatii si in privinta numarului de oameni angajati inainte de inceperea pandemiei de coronavirus si cei care sunt si in prezent activi. Astfel, daca in ianuarie erau 271.953 de angajati, in 20 mai numarul lor era de 271.426. Practic, doar 527 de salariati si-au pierdut locul de munca.

Intrucat somajul tehnic presupune ca, odata cu reluarea activitatilor economice, salariatii se intorc pe posturile pe care le ocupau, inainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata somajului in Timis a continuat sa ramana sub 1%.

Ba mai mult, comparativ cu luna ianuarie a acestui an, in luna mai, numarul somerilor a fost mai mic cu 214, ajungand, la nivel de judet, la 2.763. Astfel, daca in prima luna a anului rata sonajului in Timis era de 0.85%, in aprilie ajunsese la 0.79%.

Exit mobile version