Opinia Timisoarei

Situatie critica! Politia Romana a ramas fara baza de date, iar amprentele sunt verificate manual

Gabriel Tiru, seful Institutului de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politie Romane, a declarat a s-a luat legatura cu specialistii firmei care a produs sistemul de comparare a datelor folosit de Politia Romana, pentru remedierea defectiunilor.

Comisarul sef Gabriel Taru a precizat ca institutia este in procedura de achizitie a serviciilor si se negociaza cu firma de soft. „Se deruleaza procedurile de remediere a problemelor tehnice„, a precizat Gabriel Taru.

Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a declarat, joi, ca sistemele de comparare a datelor Politiei nu aveau asigurata mentenanta, intrucat contractele erau expirate, iar la rectificare s-au alocat bani pentru aceste servicii si vineri vor fi negocieri pentru incheierea contractelor, noteaza stirileprotv.ro.

„Cand am venit la minister si am aflat ca aceste baze de date nu functioneaza, am facut eforturi ca la rectificarea bugetara sa se aloce bani pentru mentenanta bazelor de date, in contextul in care contractele expirasera. S-a luat legatura cu firma din Franta, cea care asigura mentenanta, iar reprezentantii acesteia sunt in Romania de doua saptamani”, a spus Mircea Dusa.

Ministrul de Interne a mai spus ca procedurile pentru asigurarea mentenantei sunt demarate, iar vineri vor fi negocieri pentru incheierea contractelor si spera ca firma care a instalat softul sa remediese problemele la sistem. Mircea Dusa a tinut sa precizeze ca daca sunt probleme la sistemul de comparare a datelor, nu inseamna ca cercetarile nu se mai fac, ci doar ca acestea sunt ingreunate, pentru ca verificarile se fac manual, pe baza fiselor detinute de Politia Romana.

Politia a ramas din 20 iunie fara baza de date, intrucat cele doua programe folosite pentru recunoasterea faciala si identificarea amprentelor suspectilor nu mai functioneaza, din cauza unor probleme tehnice.

Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite de criminalisti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza din 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediata.

In lipsa celor doua programe, politistii sunt nevoiti sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza procedura.

Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.

In general, acest program este folosit pentru identificarea persoane cu identitate necunoscuta si a cadavrelor cu identitate necunoscuta.

Programul AFIS 2000 este o baza de date care contine amprentele si fotografiile tuturor persoanelor care au fost amprentate.

Sistemul automat de identificare a amprentelor digitale – AFIS 2000 – a fost implementat de catre Politia Romana din anul 1996 si a reprezentant un pas important pe linia modernizarii politiei tehnico-stiintifice. Acesta permite identificarea pe baza amprentelor papilare a persoanelor cu identitate falsa sau care au comis fapte antisociale.

Exit mobile version