Opinia Timisoarei

Senatorul de Timisoara Petru Ehegartner: Avem, in Romania, 3 milioane de oameni fara venit!

TIMISOARA. O cifra avansata in ultimile zile il ingrijoreaza pe senatorul timisorean al ALDE, Petru Ehegartner. Vorbim aici de 3 milioane de romani care nu au niciun fel de venit si care potrivit noului Cod Fiscal, trebuie sa isi plateasca contributiile la sanatate pentru a figura ca asigurati.

Acea prevedere referitoare din Codul Fiscal care a pus ca principiu ca cel care beneficiaza de serviciile de sanatate sa plateasca o minima forma de cotizatie, nu a existat in propunerea guvernului, ea a venit dupa aceea la dezbateri sau in Camera Deputatilor. Ideea a fost ca toti contribuabilii sa plateasca o minima cotizatie. Toti, intr-o forma sau alta beneficiaza de un venit si trebuie sa cotizeze. Acum, cuantumul cotizatiei face parte dintr-o alta discutie. Ceea ce este surprinzator pentu mine este aceasta cifra de 3 milioane de oameni, care este foarte mare, si care reprezinta numarul de cetateni care figureaza fara venit. Adica astia nu sunt nici copii, nici studenti, nici angajati, nici pensionari, ceea ce mi se pare foarte mult”, a declarat Petru Ehegartner.

Senatorul spune ca sunt necesare verificari pe plan local in ceea ce ii priveste pe cei 3 milioane de romani fara venit si ca cel mai probabil in aceasta cifra sunt inclusi cei care lucreaza ”la negru”.

Aceasta cifra trebuie vazut ce componenta are, care este structura ei. Discutia este ca li se cer bani celor care nu au venit. Dar hai sa vedem din cei 3 milioane cati sunt la munca agricola sau la negru. 3 milioane de oameni nu pot trai in tara asta fara o sursa de venit. Fiecare unitate administrativ teritoriala isi cunoaste oamenii. Nu exclud ca in aceasta cifra sa fie si oameni care chiar nu beneficiaza de niciun venit, dar ar trebui sa fie si oameni care beneficiaza de ajutorul social”, a precizat Petru Ehegartner.

Faptul ca s-a ajuns la o asemenea prevedere in Codul Fiscal, spune senatorul, este ca aceasta categorie de romani nu s-a trimis reprezentantii la dezbateri.

S-a ajuns la o astfel de prevedere pentru ca acest segment de oameni nu a avut reprezentant la dezbateri. Asta arata si cat sunt de utile dezbaterile. Cifra provine de la cel care a lansat aceasta provocare”, a mai spus parlamentarul timisorean.

Potrivit lui Ehegartner, statisticile arata ca in Romania muncesc cu forme legale 6 milioane de oameni.

Exit mobile version