Noutati :

Senatorul de Timis Alina Gorghiu despre austostrada Gdansk – Constanta: ‘Acest proiect va face ca, in final, toate drumurile sa duca la Timisoara’

18 octombrie, 2020 - 10:08 AM
Autor: Redactie      
Categorie: POLITIC
0

Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș și vicepreședinte al Senatului, susține, în contextul recentelor declarații venite din partea SUA privind autostrada prin care porturile Constanța și Gransk vor fi conectate, că este vorba despre proiect extrem de complex dar care, odată finalizat, va produce plus valoare pentru economia timișană.

Este un proiect de infrastructură de o importanță capitală pentru economia României. Sunt avantaje clare dacă se va merge în această direcție, există resurse și la nivel european, mai ales în perspectiva aderării României și Bulgariei la zona Schengen. În principiu, traseele majore de care vorbim sunt Timișoara – Gdansk, Timișoara – Salonic și Timișoara – Constanța. Se vor face pași rapizi și putem spune că acest proiect va face ca toate drumurile să ducă la Timișoara. Știu că se vorbea despre acest centru de dezvoltare al României ca fiind ”Mica Vienă” dar în scurt timp s-ar putea să devină ”Mica Romă” la care vor ajunge toate rutele comericiale din regiune”, declară Alina Gorghiu.

Senatorul PNL de Timiș a reamintit că la aceste proiecte se lucrează de mult timp: ”Inițiativa celor trei mări a apărut acum câțiva ani și transporturile erau unul din domeniile principale alături de energie și digitalizare. La summitul din România din 2018 Președintele Iohannis a prezentat mai multe proiecte importante, portofoliul nostru conținea propuneri importante privind o rețea de transport cu caracter dual, civil și militar. Noi salutăm declarațiile ambasadorului SUA de acum referitoare la conexiunea Constanța – Gdansk, ele arată că suntem într-o fază avansată în această privință. Credibilitatea și predictibilitatea României în raport cu partenerul strategic, modul nostru de lucru de până acum a dus la acest anunț”, adaugă Alina Gorghiu.

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a vorbit săptămâna trecută  despre realizarea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Marea Neagră de Marea Baltică. Ministrul Bode a declarat zilele trecute pentru un site de știri că printre ramurile de autostradă care ar putea fi finanțate sau construite cu sprijinul SUA ar fi Arad – Oradea pe traseul Timișoara – Oradea și Lugoj – Calafat pe traseul Timișoara – Calafat.

La rândul ei, Alina Gorghiu reamintește că și pe traseul Timișoara – Constanța lucrurile au fost accelerate la maximum în ultimul an iar România are aici avantajul creșterii rapide a gradului de absorbție a fondurilor europene: ”Între Lugoj și Deva lipsesc doar cei 10 – 15 km de la Coșevița, restul a fost dat în folosință. Pe Sibiu – Pitești și pe noul inel de centură de la București – Autostrada A0 – lucrurile au avansat mult anul acesta. Este de reținut că tocmai 2020, anul pandemiei, va fi anul celor mai mari realizări în acest domeniu. Evident, diferența față de ce a fost în trecut o face guvernul PNL. Pentru Sibiu – Pitești avem tronsonul Sibiu – Boița în lucru (și merge foarte bine), Pitești – Curtea de Argeș cu contractul semnat anul aceste și Curtea de Argeș – Tigveni în licitație. Lucrurile merg repede înainte”, a concluzionat senatorul de Timiș.


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...