Opinia Timisoarei

Sefii judecatorilor si procurorilor din Timisoara incaseaza salarii de lux pe timp de criza! Vezi ce fac cu banii!

Vasile Bac

TIMISOARA. Declaratiile de avere ale sefilor justitiei din Timisoara contureaza ideea ca profesia de magistrat echivaleaza, in majoritatea cazurilor, cu satisfactii financiare mult mai mari decat ale parlamentarilor sau a presedintelui tarii.

La o trecere in revista sumara a salariilor lunare incasate de cei ce vegheaza la respectarea legilor si impart dreptatea in capitala Banatului se poate constata ca cel mai bine platit justitiar din zona de vest a tarii este, cine altul!, decat procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, Vasile Bac, care incaseaza 147.944 de lei pe an. Adica, peste 3.500 de euro pe luna! Profitand de aceste venituri, seful procurorilor din Banat si-a achizitionat doua apartamente in Timisoara, din care unul in suprafata de 181 metri patrati, si o casa de 575 metri patrati in Caransebes. De asemenea, mai detine un autoturism Cielo si un cont bancar unde-si pastreaza economiile, respectiv 83.000 de lei.

Pe locul doi in topul salarilor din justitia timisoreana se situeaza, cum era de asteptat, presedinta Curtii de Apel Timisoara, judecatoarea Erica Nistor, careia Ministerul Justitiei i-a depus pe card, in ultimul an consemnat in declaratia de avere, nu mai putin de 132.433 de lei. Adica, in jur de 3.000 de euro pe luna. in aceste conditii financiare, dar contractand si un credit in valoare de 6.917 euro la BRD, Erica Nistor si-a permis sa achizitioneze trei terenuri cu o suprafata totala de peste 1500 metri patrati, doua case – din care una in comuna Voluntari – si un apartament, dar si trei autoturisme, respectiv o Dacie, un Ford si o Kia Sportage. La aceste cheltuieli a contribuit, cu siguranta, si sotul judecatoarei, fost politist de cariera, care incaseaza o pensie de 20.160 de lei pe an.

Erica Nistor

Pe treapta a treia a „podiumului” salariilor il regasim pe procurorul Ion Brasoveanu, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, cu un castig anual de 108.268 de lei. Cu toate acestea, pentru a-si permite un apartament de 47,74 metri patrati si un VW Jeta, procurorul Brasoveanu a mai contractat un credit in valoare de 30.000 de lei la Banca Romaneasca.

Aproape de podiumul „sutarilor de mii” se afla si Ionela Balan, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, care incaseaza, anual, un salariu de 91.616 lei. sefa procurorilor de la Locala detine un apartament in suprafata de 97 metri patrati, dar si o datorie de 60.000 de euro la ING Bank.

Pentru amatorii de statistici trebuie sa spunem ca acest credit se plateste aproape singur, cata vreme, sotul doamnei procuror, Mihai Andrei Balan, presedintele Judecatoriei Timisoara, incaseaza, la randul sau, un salariu de 92.726 de lei pe an.

Secretarul de stat Florin Motiu, datorie in banca de 38.000 de euro
Unul dintre cei mai indatorati magistrati din Timis pare a fi, de departe, presedintele Tribunalului Timis, judecatorul Eduard Smantana, cu o datorie de 105.690 euro, urmat de Rodica Cosneanu, de la Curtea de Apel Timisoara, cu un credit de 84.500 de euro, Anca Buta, judecator la aceeasi instanta, cu – 72.000 de euro si Carmen Parvulescu, judecator la Curtea de Apel, cu o suma in lei 216.000 de lei. in aceeasi categorie intra si Dumitru Hantea, judecator la Judecatoria Timisoara si lector universitar la Universitatea “Tibiscus”, care trebuie sa restituie nu mai putin de 58.000 de euro. Il urmeaza indeaproape Elena Raicea, judecator la Tribunalul Timis, cu o datorie bancara de 30.000 de euro.

Tot in categoria magistratilor modesti din punct de vedere al averilor pot fi inclusi judecatorii Sergiu Busca si Lenuta Sopor, de la Judecatoria Timisoara, care nu au nimic de declarat, Camelia Godean, Judecatoria Timisoara, care a mentionat in declaratia de avere doar o Dacia 1300 din anul 2000, si Raluca Panaitescu, de la Curtea de Apel Timisoara, care are doar un Matiz din anul 2003.

La acestea se adauga salariile lunare cuprinse intre 1000 si 1500 de euro. Tot in categoria magistratilor cu datorii poate fi inclus si Florin Motiu, judecator la Curtea de Apel Timisoara, actualmente secretar de stat in Ministerul Justitiei, care trebuie sa ramburseze la Unicredit o datorie de 38.000 de euro. In conditiile unor venituri anuale de 126.000 lei din salariul de judecator, 15.874 lei din salariul de cadru didactic la Universitatea de Vest Timisoara, 2.714 lei din colaborarile cu Institutul National al Magistraturii si alte venituri din drepturi de autor, plata ratelor nu pare foarte dificila. Mai cu seama ca si Dana Motiu, avocat si lector la Facultatea de Drept, aduce in casa, anual, 30.602 lei, la care se adauga vreo 8.000 de lei din activitatea de avocat.

Si daca tot am tras cu coada ochiului in declaratia de avere a lui Florin Motiu, este cat se poate de firesc sa vedem si avutia celuilalt secretar de stat in Ministerul Justitiei din Timisoara, Lidia Barac. Conform ultimei declaratii de avere a fostei presedinte a Curtii de Apel Timisoara, completata in 2012, salariul incasat in Ministerul Justitiei a fost, anul trecut, de 119.150 de lei, la care s-au adaugat alti 36.000 de lei proveniti din activitatea la catedra. in aceste conditii, Lidia Barac si-a permis, in anul 2012, sa depuna la banca o suma frumusica, respectiv 78.855 de dolari, care se adauga unui alt depozit in dolari, in valoare de 52.990,71 dolari, deschis la banca in 2011. In alte trei conturi, s-au adunat aproape 28.000 de lei. Dupa un an de stres provocat de implementarea noilor coduri si disputele cu rebelii din CSM, Lidia Barac va merge, probabil, impreuna cu fiica sa, de profesie notar public, sa se odihneasca in casa de vacanta achizitionata, in sistem time-share, in Spania. in toata aceasta perioada, casa din Timisoara, in suprafata de 188 de metri patrati, aflata in cartierul de lux de la Dumbravita, va ramane in grija vecinilor sau protejata de sisteme de alarma sofisticate…

Exit mobile version