Opinia Timisoarei

Se voteaza din nou scumpirea caldurii in Timisoara. Specialistii primariei au gresit TVA-ul in hotararea prin care au dublat pretul gigacaloriei

TIMISOARA. Majorarea tarifelor pentru incalzire, votata in Consiliul local la finele lunii decembrie, trebuie modificata si supusa iarasi aprobarii consilierilor locali.

Aceasta, intrucat specialistii Primariei Timisoara au gresit si au facut calculele cu un TVA de 19%, in loc de 5% cat este taxa pe valoarea adaugata la livrarea energiei termice pe timp de iarna, intre 1 noiembrie si 31 martie, stabilita prin ordonanta de guvern din 17 decembrie si publicata a doua zi in Monitorul Oficial de care n-au tinut seama.

CITESTE SI: Lovitura pentru administratia Fritz. Administratorul judiciar al Colterm a scos de la masa credala Primaria Timisoara. In loc sa incaseze, are de dat bani

Facturile abonatilor Colterm vor scadea putin.

Va reamintim, prin „Hotararea Consiliului Local nr. 507 din 23.12.2021 a fost aprobat pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 851,27 lei/MWh inclusiv TVA, precum si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 416,24 lei/MWh inclusiv TVA, incepând cu data de 01.01.2022. De asemenea, a fost aprobata asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 435,03 lei/Mwh. Toate preturile aprobate prin Hotarârea Consiliului Local nr. 507/23.12.2021 cuprind taxa pe valoare adaugata de 19%„.

Atunci, administratia Fritz a decis, practic, dublarea pretului pentru cei bransati la Colterm, iar primele facturi majorate vor veni la finalul acestei luni.

Intre timp, specialistii municipalitatii s-au prins ca au gresit calculele si vin cu o noua hotarare prin care sa faca ajustarile TVA, iar documentul se va afla pe mesele consilierilor locali la urmatoarea sedinta.

Astfel, se schimba „pretul local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA pentru toti consumatorii (casnici și non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA; pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA;
asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA„, se arata in raportul de specialitate ce insoteste noua hotarare CLT.

Modificarile pot fi consultate AICI.

Fara solutii pentru incalzire, administratia Fritz a cerut iarasi Guvernului ajutor. Desi administratorul special al Colterm sustinea in urma cu cateva zile ca 50 de milioane sunt suficiente pana la finele lunii martie, primarul Dominic Fritz a inaintat o solicitare de 130 de milioane de lei pentru a sprijini compania de termoficare pe care a bagat-o in insolventa.

CITESTE SI: Balbaiala pe noul ajutor pentru Colterm. Administratorul special al companiei anunta ca e nevoie de 50 de milioane, primarul cere alte 130. Anuntul prefectului de Timis 

 

Exit mobile version