Opinia Timisoarei

Se vor putea face inmormantari fara preot! Ce spun timisorenii despre noua lege funerara?

Romanii vor putea alege cum va fi ceremonia lor de inmormantare, respectiv daca vor ca un preot sa le stea la capatai sau nu. O prevedere din noua Lege funerara le permite oamenilor sa aleaga inca din timpul vietii daca vor o ceremonie religioasa sau una laica. Ei vor putea opta si pentru incinerare.

Cu toate ca intr-o tara ortodoxa cu traditii de nestramutat este greu de crezut acest lucru, prevederile Legii funerare li se par normale multor oameni, care spun ca astfel le este respectat un drept fudamental: libertatea de a alege.

Inmormantarea poate fi religioasa sau laica, precedata sau nu de incinerare. Locul si modalitatea inmormantarii vor fi conforme vointei exprimate in timpul vietii de persoana decedata, fara nici o modificare a ultimei vointe a acesteia„, se arata in art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare din Romania.

Parerile timisorenilor sunt impartite.

Mi se pare o masura normala pentru secolul asta. Fiecare alege cum vrea sa plece pe lumea cealalta. Mie si eutanasia mi s-ar parea fireasca„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Radu Mistrie, de religie ortodoxa.

Cum adica fara popa?? N-am mai auzit. Pai cum sa mergi la Dumnezeu fara sa te fi izbavit de pacate? Na, fiecare face cum crede, dar mi se pare un pacat„, ne-a spus Maria Petrea, ortodoxa.

In sfarsit o lege buna. Stiti cum se zice <un mort mai trage alti doi dupa el> din punct de vedere financiar. Inmormantarile astea cu mult fast, cu pomeni peste pomeni, cu bani la preot, la pompele funebre, etc, mie mi se par niste tevaturi fara rost si costisitoare. Cel mai potrivit imi pare sa se incinereze, sa fie doar familia si atat„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Alexandru Adam, greco-catolic.

Intrebati de colegi de la publicatii centrale ce parere au despre aceasta noua lege funerara, reprezentantii BOR s-au marginit la a spune ca nu o comenteaza”

Legea a fost adoptata la inceputul lunii iulie si urmeaza sa intre in vigoare in 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Exit mobile version