TIMIȘOARA. După ce în decembrie anul trecut se prăbușea încă un tavan în bătrâna Maternitate Odobescu a Spitalului Municipal, iar aceasta a fost închisă din motive de siguranță, în februarie primarul Dominic Fritz anunța că a ajuns la o înțelegere cu proprietarul unui spital privat să-i închirieze pe 3 ani clădirea.
O lună mai târziu, a semnat și contractul de 44.500 de euro pe luna cu proprietarii fostei Clinici President și a pornit mutarea maternității. Deși tot pe atunci primarul dădea că iminentă reluarea nașterilor în spitalul public relocat, asta nu s-a întâmplat.
Săptămâna viitoare, joi, in 24 iulie, la 8 luni de la oprirea activității medicale de pe Odobescu, se va deschide, în sfârșit, maternitatea Spitalului Municipal în Blascovici, pe strada Franjo Zoltan nr. 6, în fosta clinică President.
De ce a durat atât de mult operaționalizarea Maternității Spitalului Municipal în clinica privată?
„După semnarea contractului de către spital, am solicitat în mod repetat conducerii o mobilizare mai accelerată pentru relocare. Municipalitatea a fost informată că imobilul, deși modern, cu patru săli de operaţie dotate cu aparatură medicală şi saloane cu o capacitate totală de 60 de locuri, nu era însă dimensionat și pentru a găzdui paturi ATI. Acest aspect a impus adaptarea instalațiilor de gaze medicale și a celor electrice. A fost o intervenție tehnică necesară, dar care, în mod inevitabil, a presupus timp„, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Primariei Timișoara.
Clădirea care va adăposti Obstetrica și Neonatologia are 4 săli de operație dotate cu aparatură și saloane cu doar 60 de paturi, față de 160 câte număra vechea maternitate. Clinica are o suprafață de 1.873 mp, are lift pentru transportul tărgilor și acces pentru ambulanțe.
Contractul de închiriere a fost semnat pe trei ani, pentru 44.500 de euro pe luna, și include atât spațiile medicale, cât și echipamentele necesare, precum instalațiile de oxigen și vacuum, mobilierul și aparatura medicală.
Așadar, de săptămâna viitoare, se vor naște primii bebeluși în noua clinică privată ce va adăposti Maternitatea Spitalului Municipal cel puțin 3 ani.
***
Va reamintim, după ce la începutul lunii decembrie a anului trecut un tavan s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu, iar aceasta a fost închisă si pacientele trimise să nască la Maternitatea Bega ori la privat, în ianuarie încă o bucată de plafon a căzut, în alt imobil al unitătii sanitare. Asta după alte probleme de acest fel înregistrate în anii anteriori.
La începutul lunii decembrie 2024, după prăbușirea primului tavan, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcționat secțiile de Obstetrică și Neonatologie ale Maternității Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timișoara a fost declarată improprie pentru funcționare și a fost oprită activitatea medicală.
Fosta administrație Robu a întocmit documentațiile pentru o nouă maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și a alocat și un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdăneștilor, colț cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea și autorizație de construire, însă proiectul nu a primit finanțare prin PNRR.
Administrația Fritz ar fi putut să îl depună printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul Național de Investiții în Infrastructură Unităților Spitalicești, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a făcut-o.
În urmă cu un an, conducerea Primăriei Timișoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include și secții de obstetrică-ginecologie.
Micul nou spital municipal dorit de administratia Fritz ar costa peste 140 de milioane de euro si nu va reusi, asa cum primarul promisese în campania electorală, să adune laolaltă toate sectiile unitătii medicale, care acum functioneaza în 14 locatii din Timisoara si insumează peste 1000 de paturi.