Opinia Timisoarei

Scutiri de penalitati pentru timisorenii care nu si-au platit impozitele pana in 30 august! Aflati aici ce trebuie sa faceti!

TIMISOARA. Daca n-ati apucat inca sa va platiti impozitele pe anul acesta, ar trebui sa stiti ca puteti fi scutit de o parte din majorarile de intarziere, adica de penalitatile care se adauga de la o zi la alta dupa data scadenta.

Timisorenii care nu si-au platit impozitele cu data scadenta pana in 31 august beneficiaza de anularea a jumatate din penalitati in cazul in care si le achita pana la sfarsitul anului. Tot ce trebuie sa faca persoanele fizice si juridice este sa mearga la casieriile Directiei Fiscale pana in 30 decembrie si sa-si plateasca datoriile la stat.

Potrivit ordonantei emise de guvern, se va anula cota de 50% din majorarile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale cu termene de plata scadente pana la 31 august si neachitate pana la aceeasi data. Se bucura de facilitate doar cei care isi platesc datoriile integral pana la finele anului. Cei care si le achita insa pana in 30 iunie 2012, beneficiaza de o reducere de doar 25% la aceste penalitati.

Initial, cei care vor sa fie scutiti de impozite ar trebui sa depuna o cerere la Directia Fiscala, dar aceasta nu mai este necesara, cel putin la Timisoara. Va trebui insa depusa anul viitor, incepand din 16 ianuarie, prin posta.

„Cetateanul poate sa depuna o cerere ca sa afle cat are de plata si noi, organul fiscal, ar trebui sa ii raspundem in 5 zile lucratoare. El face plata si apoi mai solicita inca o cerere prin care se aplica scutirea. Pe noi, fiscalitatea locala, ne-a oripilat acest lucru. Cei de la Ministerul Finantelor stau in birouri si nu se gandesc cum e sa aplici legile pe care le fac ei. Cererea aceasta e facultativa. Cine vrea sa plateasca, sa vina la casierie, afla cat are de plata si plateste, nu mai depune cererea”, a declarat Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

Scutirea de penalitati este valabila atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice care nu si-au achitat impozitele pe cladiri, terenuri ori pe mijloacele de transport. In Timisoara, 160.000 de proprietati imobiliare si peste 110.000 de mijloace de transport sunt inregistrate la impozite. 50.000 dintre platitori sunt persoane fizice.

Exit mobile version