Opinia Timisoarei

Scuipa seminte pe strada, isi arunca gunoaiele la margine de drum, parcheaza unde-i taie capul! Vezi Topul nesimtirilor in Timisoara!

Ce inseamna nesimtirea pe strada sau cum se traduce notiunea de mitocanie urbana? La aceste intrebari pot raspunde foarte multi timisoreni, amendati in nenumarate randuri de politistii timisoreni.
Fie doar pentru ca au mancat seminte pe strada sau au aruncat pe jos mucurile de tigara, unii cetateni nu au limite si nu stiu ce inseamna respectul pentru oras. Un respect pe care il deprindem de acasa, din familie.
Cele mai concludente indicii despre gradul de civilizatie urbana a timisorenilor le dau politistii si jandarmii din Timisoara. Oamenii legii stiu si ei ca unele norme de convietuire ii depasesc pe unii cetateni care doar se mandresc cu „orasul de cinci stele“ de pe malurile Begai.

Specii urbane

De la o simpla discutie cu reprezentantii Politiei Locale, putem afla ca cele mai multe amenzi s-au dat pe fapte nesimtite ce nici nu sunt greu de ghicit: calatoria fara bilet pe mijloacele de transport in comun – aproape 8.000 de amenzi. Nu ar fi dificil de ghicit nici cea de-a doua „performanta“ stabilita de timisoreni: parcarea pe trotuare sau pe zone verzi, unde se incadreaza tot aproape 8.000 de cetateni. Ordinea si linistea publica le dau si ele batai de cap timisorenilor: circa 3.000 de contraventii la acest capitol. Cei care au confundat birtul cu strada nu se mai numara printre primele trei specii din top, insa nici ei nu lasa de dorit: mai bine de 1.200 de „petrecareti“.

La fel putem spune si despre cei care se cred agenti de salubritate: peste 2.000 de visatori. Distrugerea bunului public sau a locurilor de joaca ocupa un loc special in top. Unii timisoreni au crezut ca nu mai este necesar mersul la sala daca reusesc sa rupa statui sau sa distruga banci, casute pentru copii sau alte bunuri publice.
Topul poate continua cu fel si fel de indeletniciri – tentative de viol (102), comert stradal (1.145),  folosirea apei de la fantalnile publice pentru spalarea masinilor si multe altele.

„Printre cele mai frecvente fapte intalnite sunt cele legate de aruncarea de deseuri pe domeniul public, consumul de seminte si aruncarea de coji pe jos, provocarea de scandal si adresarea de injurii, precum si alte fapte cum ar fi consumul de alcool sau distrugerile de mobilier stradal, flori, oprirea si stationarea voluntara a autovehiculelor pe trotuare si altele“, a explicat Voicu Mudura, purtator de cuvant Politia Locala.

In 2011, in top au intrat si taximetristii

Am amintit topul din 2010, insa unii timisoreni se inghesuie sa fie inclusi si in cel din 2011. Pentru incalcarea normelor de convietuire sociala au fost aplicate aproape 1.000 de contraventii. Spatiile verzi nu sunt nici ele pe placul cetatenilor, mai ales ca nu le protejeaza nici macar din masini. Igiena sau depozitarea deseurilor au adunat cateva mii de sanctiuni. Pentru cei care au crezut ca angajatii societatii de salubrizare nu muncesc deloc, Politia Locala a pregatit amenzi consistente.

Peste 400 de taximetristi au crezut, de la inceputul anului si pana acum, ca strada  le apartine si au oprit unde au avut chef ca sa-si ia sau sa-si lase clientii. Inaintea lor se numara totusi timisorenii care au parcat pe unde i-a taiat capul: aproape 1.500 de soferi.  Peste  3.500 de calatori au fost pusi sa plateasca amenzi pentru ca nu s-au sinchisit sa cumpere bilete pentru mijloacele RATT, socotind ca nu vor avea ghinionul sa fie prinsi de controlori fara legitimatii de transport. Un total al faptelor nesimtite din primele patru luni arata aproximativ 13.000 de contraventii, in timp ce in 2010 numarul lor era de 30.000. Nu ar mai fi mult pentru ca timisorenii sa-si bata propriile recorduri.

Jandarmii timisoreni au avut si ei de furca cu cei mai nesimtiti dintre localnici. De la inceputul anului si pana acum, din peste 1.200 de sanctiuni, 25% au ajuns la timisorenii care s-au pus sa injure ca la usa cortului in public. Alte 20% s-au dus pe cei ce au confundat strada cu barul, iar 30% pentru tulburarea linistii publice, aflam de la Emilia Finata, ofiter relatii publice Inspectoratul Judetean de Jandarmi Timis.

Politistii de ordine publica din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie au intervenit si ei sa starpeasca mitocaniile timisorenilor si au dat amenzi de pana la 2.000 de lei la aproape 1.000 de cetateni nemultumiti ca ei nu pot face legea in oras.

Exit mobile version