Opinia Timisoarei

Scoala din Timisoara in care elevii nu au o clasa a lor, ci se muta dintr-una in alta aproape la fiecare ora, ca sa nu invete dupa-amiaza. Si tot nu e de ajuns. Sute de copii din oras vor face cursuri de dupa-masa si in acest an. Directorii, fara solutii: Avem 11 clase zero. Video

TIMISOARA. De ce le-a fost teama nu au scapat. Sute de elevii vor face cursuri si in acest an la Timisoara de… dupa-amiaza. Motivul? Primaria, care are in subordine scolile, nu a reusit sa gaseasca o solutie in privinta spatiilor, astfel incat toti copiii sa poata invata de dimineata.

Directorii spun ca au incercat din rasputeri sa reduca numarul claselor care invata in schimbul doi si au ales, in general, ca cei din ultimii ani ai ciclului primar sa mearga la cursuri de dupa-amiaza, adica clasele a III-a si a IV-a.

Liceul Grigore Moisil este una dintre celei mai cautate scoli din Timisoara. Aici invata in fiecare an peste 1000 de elevi. Desi au mai multe cladiri, reprezentantii unitatii de invatamant nu au reusit sa ii aduca pe toti elevii in prima parte a zilei la cursuri.

Avem 6 clase de nivel primar de clasa a IV-a si a fost nevoie sa ii redirectionam catre programul de dupa-amiaza, si asta pentru ca avem foarte multe cereri de scolarizare, avem 6 clase pregatitoare, 6 clase I ….si, din aceste ratiuni de lipsa de spatiu, suntem nevoiti sa mergem cu acest program. Noi mai avem un corp de cladire pe Alunis si un corp pe Doja care, insa, este intr-o permanenta renovare„, spune Ileana Voicu, director adjunct Liceul Grigore Moisil din Timisoara.

Scoala in care elevii nu au o clasa a lor, ci se muta dintr-una intr-alta aproape la fiecare ora

Intr-o alta scoala din Timisoara foarte solicitata, Generala 30, profesorii au implementat, deja de cativa ani, o solutie preluata din unitatile de invatamant de peste ocean. Si o aplica la gimnaziu pentru a gestiona cat mai bine cursurile. Astfel, elevii dintr-o clasa nu au o sala doar pentru ei, ci se muta dintr-una in alta, fiind folosite la maximum cabinetele si laboratoarele scolare.
Copiii au fiecare cate un dulapior dedicat unde isi lasa lucrurile, iar de acolo isi iau cartile si caietele de care are nevoie la ora urmatoare si merg la sala unde ii asteapta profesorul, conform orarului.

Avem la ora actuala 11 clase pregatitoare, 51 de clase de ciclu primar si 32 de clase de gimnaziu. Una dintre solutiile pe care noi am gasit-o a fost construirea acestor dulapuri unde elevii sa isi lase lucrurile. Elevii de gimnaziu se deplaseaza de la un cabinet la altul si astfel am pastrat gimnaziul de dimineata„, spune Carmen Ionela Fofiu, director adjunct Generala 30 Timisoara.

Nu este insa sigura solutie gasita de conducerea unitatii de invatamant. In curtea scolii, au fost amplasate mai multe containere unde invata elevii din clasele primare.

Inr-o baterie de constructii modulare invata 6 clase, fiecare a cate 29-30 de elevi. De asemenea, fiecare container e dotat cu mobilier modern, retroproiector si chiar tabla inteligenta.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean spune ca nu doar in Timisoara, ci si in localitatile din jurul orasului sunt sute de elevi care fac scoala de dupa-amiaza. Iar motivele sunt multiple. Pe de-o parte legislatia adoptata in 2020, in context pandemic, restrictioneaza numarul maxim de elevi intr-o clasa. Pe de alta, in ultimii ani a ‘explodat’ numarul familiilor mutate in comunele periurbane.

In municipiul Timisoara s-a ajuns la aceasta situatie si din cauza migratiei dinspre alte judete catre noi a unui numar foarte mare de copii care, in mod firesc, trebuie indreptati spre unitatile de invatamant si care, de obicei, se concentreaza in polii importanti ai municipiului Timisoara. Parintii ar fi trebuit sa cunoasca lucrul acesta, si noi am facut public acest lucru, ca vom ajunge in aceasta situatie… Si, acolo unde numarul de clase a ajuns la 10 pe nivel, era firesc ca, atunci cand vor ajunge la gimnaziu, sa se desfasoare aceasta activitate pe doua schimburi„, explica Aura Danielescu, inspector general ISJ Timis.

VIDEO: George Stefanita

Solutia pentru a scapa de cursurile de dupa-amiaza, spun reprezentantii profesorilor, ar fi construirea de noi scoli sau macar noi corpuri de cladiri pentru cele existente in oras. Cateva sunt in diferite faze de constructie. Deocamdata, insa, in Timisoara, de la Revolutie incoace, nu a fost finalizata nicio unitate noua de invatamant de la zero. Prima, cea in care vor invata elevii de la Liceul Nikolaus Lenau, din zona Oituz – Popa Sapca, a ajuns la incheierea lucrarilor pentru infrastructura de rezistenta si e posibil sa fie terminata in 2023.

Exit mobile version