Opinia Timisoarei

Schimbarea la fata a Pietei Victoriei din Timisoara incepe cu 3 cladiri! Cine a refuzat reabilitarea?

TIMISOARA. Asa cum a mai spus in mai multe randuri, Primaria Timisoara va incepe renovarea cladirilor istorice din zona centrala a orasului, in speta cu imobilele din Piata Victoriei, despre care a afirmat ca trebuie sa fie complet renovata in 2021, cand vom fi Capitala Culturala a Europei. Municipalitatea va pune jumatate din suma de bani necesara pentru renovarea cladirilor, urmand ca acesti bani sa fie mai apoi recuperati in transe, iar restul costurilor vor fi suportate de proprietari.

Au fost alese si primele cladiri din centrul Timisoarei care vor intra in reabilitare. Este vorba despre trei imobile, care se afla pe partea dreapta a Pietei Victoriei, privind dinspre Opera spre Catedrala, pe Corso.

Prima dintre cladirile istorice se afla in Piata Victoriei la numarul 4, Palatul Dauerbach,  o cladire impunatoare, gri, din al carei acoperis lipsesc o multime de tigle, iar in zona corniselor a inceput sa pice pe alocuri tencuiala. Terasele apartamentelor sunt facute din tabla, iar pe braul acestora proprietarii au asezat flori.

Al doilea imobil este cel de la numarul 6, Palatul Hilt, la care deja a fost renovat acoperisul, insa mai este nevoie la lucrari de fatada.

Cel de-al treilea imobil luat in considerare pentru renovari in prima faza este cel de la numarul 8, Palatul Széchényi, aflat pe colt, dinspre Parcul Central.


Am inceput demersurile in acest sens si incercam sa sensibilizam administratiile blocurilor, asociatiile de proprietari, sa demareze tot ce au de facut pentru a putea sa ajungem la reabilitare efectiva. Suntem in momentul de fata in stadiul avansat cu cladirile din Piata Victoriei nr. 4 si 6. La Victoriei nr.8 oamenii s-au aratat deschisi, dar stadiul nu e asa avansat, ca la primele doua. Se intrevedede astfel ca primele cladiri istorice din Piata Victoriei, care vor intra in reabilitare cu ajutor financiar din partea Primariei sunt Victoriei 4 si 6. Noi vrem sa contribuim la reabilitarea tuturor cladirilor din Piata Victoriei, pentru ca o consideram emblematica pentru Timisoara. Toate acestea sunt cladiri foarte frumoase si sper sa redam Pietei Victoriei o fata asa cum merita„, a declarat primarul Nicolae Robu

Probleme cu reabilitarea cladirilor istorice exista insa si in Piata Victoriei. Proprietarii din cladirea de la numarul 1 din zona, nu au facut niciun demers in vederea reabilitarii imobilului.

Sunt nemultumit de atitudinea pe care o au proprietarii din Piata Victoriei nr. 1, o cladire care in mod normal trebuia sa fie prima care intra in acest program de reaboilitare. Unii, am fost informat, ca nici acum nu doresc sa fie cooperanti, ca nu inteleg ca nu poate fi lasat in paragina acea cladire, si le spun foarte ferm. Vor avea de la 1 ianuarie impozit marit de 6 ori, vor primi amenzi si se va trece la executarea silita daca nu isi vor achita aceste sanctiuni. Nu mai este de joaca„, a declarat primarul Nicolae Robu.

De la inceputul anului 2016 si pana in prezent, Primaria a emis 224 notificari catre proprietarii de cladiri aflate in paragina din intregul oras. Pana acum Primaria a emis de asemenea si 99 de certificate de urbanism.

CITESTE SI: Schimbare radicala in Piata Victoriei din Timisoara! Ultima amenintare a primarului Nicolae Robu! Ce trebuie sa se intample?

Exit mobile version