Opinia Timisoarei

Scandal la Universitatea de Vest din Timisoara: rectorului Ioan Talpos i se cere demisia! Profesorii sunt nemultumiti de faptul ca institutia a fost clasificata in a doua categorie valorica a universitatilor din tara

Scandal mare la Universitatea de Vest din Timisoara. Rectorului Ioan Talpos i-a fost ceruta demisia de mai multi profesori din universitate. Printre cei mai vehementi este Alin Gavreliuc, prodecanul Facultatii de Psihologie si Sociologie.  Acesta i-a cerut direct, in sedinta Senatului Universitatii de Vest de marti, 13 septembrie, demisia.

Ultima sedinta a Senatului UVT i-a pus fata in fata pe rector si profesorii nemultumiti de cum a condus acesta universitatea in mandatul sau. Profesorii i-au cerut explicatii vizavi de situatia in care a ajuns institutia dupa realizarea clasamentului universitatilor din tara, si anume clasificarea UVT in a doua categorie valorica dupa alte 12 institutii de invatamant superior din tara.

Practic, Universitatea de Vest Timisoara nu a fost inclusa in prima categoria, aceea a invatamantului superior de cercetare avansata si educatie si, in consecinta, UVT s-a trezit in imposibilitatea de a mai organiza o serie lunga de doctorate, astfel se pierd bani seriosi de la bugetul de stat. La evaluarea facuta de Asociatia Universitatilor Europene (EUA), Universitatea de Vest din Timisoara a fost asezata in categoria a II-a, in cea a universitatilor de educatie si cercetare stiintifica. Aceasta inseamna ca UVT a ramas fara multe locuri de doctorat finantate de la stat, iar sumele pierdute se ridica la aproximativ un sfert de milion de euro in urmatorii trei ani. Nemultumiti de cum au fost gestionate resursele in cadrul institutiei, profesorii de la UVT au cerut o analiza a intregii activitati a actualei conduceri si pregatirea de alegeri pentru conducerea Universitatii de Vest.

Alin Gavreliuc a cerut demiterea intregii echipe aflate la conducerea institutiei, in frunte cu rectorul Talpos. El acuza managementul slab care a condus la clasificarea rusinoasa a UVT la nivel national.

Ce spun alti profesori din facultatile universitatii

Dincolo de consecintele, analizate deja in mass-media, privind finantarea institutiei, Universitatea de Vest din Timisoara a primit o injusta lovitura de imagine, dat fiind caracterul netransparent, impredictibil si inadecvat al evaluarii”, a precizat Lucian Bercea, prodecan Facultatea Drept si Stiinte Administrative.

Facultatea de Drept suporta consecintele clasificarii institutionale si asteapta rezultatele ierarhizarii facultatilor de drept pentru a-si reevalua prioritatile si strategiile. „Este cert ca universitatea si facultatile sale vor suferi schimbari de prioritati, de strategii si, poate, de generatii”, mai spune acesta.

Mai vehement este Dumitru Vulcanov, decanul Facultatii de Fizica. El afirma: „Nu sunt de acord cu excluderea universitatii din topul national al universitatilor. Suntem a 13-a. Este un rezultat obtinut prin cele cateva domenii de excelenta ale UVT: fizica (intre cele mai bine cotate facultati din tara la ora actuala), matematica, informatica, litere-istorie, o parte a domeniilor de la FEAA”. El afirma ca pe langa criteriile de excelenta, de calitate, au fost luate in considerare si criteriile de cantitate care au dus universitatea in jos.

Eu sunt dispus sa-mi accept propriile greseli. Universitatea de Vest are si ea vina ei. Avem probleme legate de capacitatea institutionala: studenti multi, profesori titulari putini. Sunt facultati cu zero contributie la cercetare, in timp ce alte facultati au foarte multe contributii in acest domeniu si sunt tratati egali cu totii… Un management mai bun asigura si rezultate mai bune. Sunt lucruri care trebuie corectate. Probabil vom avea o analiza la nivelul facultatii si al universitatii”, sustine decanul Facultatii de Fizica.

Iata ce spune si Viorel Negru, decanul Facultatii de Matematica si Informatica: “Va fi o problema de imagine care afecteaza unii candidati ce doresc sa urmeze cursuri UVT. Important este ce se va face de acum incolo. Toate universitatile se misca intr-o anumita directie. E greu sa gasim vinovati. Vom face o analiza si vom vedea cine a gresit si cat”, a explicat Viorel Negru.

Ce spune rectorul Talpos

Rectorul Ioan Talpos recunoaste ca a fost ceruta demisia conducerii universitatii, dar spune ca nu doreste sa comenteze acuzele aduse de contestatarii sai vizavi de modul de conducere al institutiei. „Nu vreau sa intru in polemica. E neproductiv pentru universitate. In ceea ce priveste alegerile de anul viitor, nu vreau sa ma pronunt inca daca voi candida pentru un nou mandat de rector”, ne-a spus Ioan Talpos.

Exit mobile version