Opinia Timisoarei

Scandal dupa ce o profesoara a propus renuntarea la festivitatile de premiere de la final de an in scolile din Romania pentru a nu fi umiliti elevii cu rezultate mai slabe la invatatura. Dezbateri aprinse intre parinti

O profesoara din Bacau a lansat o petitie in mediul online prin care solicita renuntarea la premierea publica a elevilor, la finalul anului scolar.

Printre argumentele pe care le aduce este si suferinta celor cu rezultate mai putin bune. Totodata, profesoara mentioneaza si incalcarea GDPR.

Vestea a adunat sute de comentarii in mediul online. Parerile sunt impartite. Cei mai multi dintre parinti sunt porniti impotriva acestei propuneri de renuntare la festivitatile de premiere.
Colegii de la ziare.com au facut o selectie a parerilor pro si contra.

„Sa inteleg ca doamna profesoara este printre cei ce abia au trecut scoala si de aici asemenea frustari?! Saracuta.”

„Frustrati intotdeauna vor fi. De ce sa nu fie evidentiati elevii buni? Dar sa fie buni cu adevarat si nu facuti din pix sau de mila ca-i cotogenesc parintii daca nu-s zecari pe linie.”

„Trimiteti odraslele mai des pe la scoala daca va este rusine cu rezultatele obtinute la sfarsit de an.”

„Candva in Romania era o mandrie pentru parinti, profesori si elevi festivitatea de premiere la sfarsitul anului scolar.

„incet, incet devine o rusine doar asta nu copiasem din marile democratii!”

Se pare ca doamna in cauza din Bacau nu este mandra de rezultatele elevilor sai!”

„Este normal sa fie premiati, este meritul lor, destul bursele de merit sunt jalnice si nu-i stimuleaza deloc. Performantele trebuiesc premiate!”

„Propun sa se desfiinteze Oscar-ul pentru ca actorii mai putin buni sa nu fie umiliti – in ce lume traim.”

„Sa se scoata si premierea sportivilor pentru a nu se simti umiliti cei care nu prind podiumul. Mare ti-e gradina!”

„in Romania, sa fii inteligent, priceput, onest, principial, constiincios, sa fii bun, devine, incet-incet, ceva rusinos.”

„Pe principiul, decat sa ne zbatem sa-i facem pe aia prosti mai destepti, mai bine ii facem pe aia destepti sa para prosti.”

„Nu credeam ca puteam auzi o ineptie mai mare si mai ales emisa de un cadru didactic!

„Nu este tarziu ca acest profesor daca nu-i place sistemul sa-l paraseasca. Este mai bine pentru el si pentru sistem.”

„Umilirea celor care au rezultate mai putin bune? Pai si cine naiba ii pune sa aiba rezultate proaste? Treaba lor de copii care este, nu sa invete?”

„Cei cu rezultate mai putin bune sa puna mana pe carte. Eliminam examene, bareme doar cumva sa nu suparam mediocritatea!”

„Suferinta asta de care vorbeste doamna e necesara: cladeste caractere puternice. Nimic in viata nu se obtine decat cu truda cu sudoare si cu suferinta. Restul este poezie…Cine stie o alta cale e pe langa drum.”

„Eliminati toate amintirile frumoase, tot ce ii poate motiva! Lipsiti-i pe copii de emotiile incheierii unor etape in viata! Handicapati-i emotional! De ce se doreste discriminarea copiilor sarguinciosi?”

„Va ganditi la cei slabi ca sufera, dar la cei buni, de ce nu va ganditi! Sa invete toti nu sa astepte pomana. si atunci nu mai sufera niciunul. Doamna profesoara apara lenea si putorile. Rusine.”

„Initiativa acestei doamne e un fel de „Traiasca prostia, jos cu desteptii si tocilarii””

Sunt parinti care sustin ideea profesoarei si vin si ei cu argumentele lor.

„Iti obligi odrasla sa fie printre primii 10? Se cheama ABUZ!!! in literele legii.

„Adultul obliga minorul? Serios? Cu ce drept?”

„Adevarat. Trebuie scoase festivitatile acestea, dar ar trebui introduse metode noi de predare si de evaluare, astfel incat tot acest proces de invatare sa devina atractiv pentru copii,indiferent de varsta.”

„Tara cu cel mai performant invatamant european respecta criteriul rezultatelor confidentiale. Notele vin acasa in plic, elevii nu stiu ce note au colegii lor si nici nu sunt interesati, nu ii priveste. Nu se organizeaza nici olimpiade, pentru ca nu se incurajeaza concurenta intre elevi care are efect negativ in general asupra personalitati in formare ci COOPERAREA, pentru a forma buni cetateni.”

„Am copii care au inceput de la gradinita intr-o tara care nu este Romania, si unde sedintele se tin cu fiecare profesor in parte, la fiecare materie, unde parintele intra doar cu copilul lui si afla ce rezultate are, asa i ca astia sunt niste ” inapoiati”? Unde nu pun nicio coronita pe capul copilului sa vada lumea cat este de inteligent.”

„Corect! Copiii sunt in crestere si dezvoltare. Nu sunt IN COMPETITIE in aceasta viata si cu atat mai putin sa le faca pe plac adultilor.

„Tocmai prin aceste catalogari se dezvolta invidia, ura, agresivitatea”.

„Fiecare copil este unic si fiecare in parte are aptitudini personale, nu aptitudinile celor care detin catalogul.”

„Din cate stiu eu, scoala nu este o competitie. Olimpiadele poate sunt comparabile cu competitiile sportive. Dar principial vorbind scoala nu este si nu trebuie sa fie o competitie. Noi am mers la scoala sa ne concuram?!”

„Deci toti stim ca scoala nu este o competitie dar continuam sa ne stresam copiii sa ia premii din cauza unora care cred ca scoala este o competitie.”

„Nu ati inteles nimic din petitie. Marea problema e ca sunt premianti de multe ori odraslele unora care deschid usile cu capul. Asta nu reflecta cat de bun e copilul, ci cat de pupincurist este invatatorul sau parintele.”

„Are dreptate, scoala nu este un concurs unde doar cativa sunt pe podium, scoala e o institutie unde se asimileaza cunostinte, altii au o capacitate mai mare, altii au o capacitate mai mica de a intelege, nu se poate continua cu asemenea prostii, fiecare invata pentru el, nu pentru a fi aratat cu degetul la intreaga scoala! E o gandire bolsevica comunista, ce trebuie schimbata si urmat modelul de invatamant din vest, daca se poate cel din nordul Europei!”

Mesajul profesoarei care a initiat propunerea de desfiintare a festivitatilor de premiere de final de an scolar

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc si sunt profesor doctor la scoala Gimnaziala „Ion Creanga” din Bacau. Aceasta petitie este creata in nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat ca le are asupra elevilor premierea in cadru festiv a celor cu rezultate bune, facandu-le publice mediile, scotandu-i in evidenta si separadu-i in acest fel de colegii lor, dar si suferinta celor cu rezultate mai putin bune, care sunt pusi in antiteza, in mod fatis, cu cei premiati.

Sustin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicaieri in lume elevii nu sunt apreciati sau umiliti in mod public, prin astfel de ierarhizari finale, in invatamantul obligatoriu.

scoala nu reprezinta un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educatie. Elevii sa fie premiati pentru reusite la olimpiade si concursuri si nu la absolvirea unui an scolar, in fata tuturor. Ei nu trebuie sa fie in competitie cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducand catre invidie si ura, incurajand animozitati intre copii de varsta mica si adolescenti.

Consider transmiterea publica a mediilor si a rezultatelor obtinute de elev, fara a fi nevoie de acordul parintelui sau tutorelui, o incalcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emotional pentru copil”, scrie in petitia lansata de profesoara

Exit mobile version