Opinia Timisoarei

Santierul din Cetate: ce se intampla cu pavajul din centrul istoric al Timisoarei dupa lasarea intunericului?

TIMISOARA. Viitoarele strazi pietonale din centrul istoric al orasului au inceput sa prinda contur. Muncitorii au reusit sa aseze pavajul pe mai bine de jumatate din strada Mercy, dar si pe Eugeniu de Savoya. Piata Libertatii este si ea aproape gata.

Primarul sta cu ochii pe muncitori si chiar se plimba de unul singur pe viitoarele alei pietonale, pentru a vedea cum avanseaza lucrarile. Edilul-sef a recunoscut ca este o lucrare extrem de migaloasa si ca ia mult timp. Intrebat daca ii va pune pe muncitori la lucru si noaptea, Robu a raspuns „Da!”. Totul pentru ca proiectul sa fie gata la timp, termenul final fiind stabilit pentru vara acestui an.

„Cand vine vremea buna, se va lucra in schimburi prelungite, inclusiv noaptea se poate lucra la pavaj”, a explicat Nicolae Robu.

Recent, edilul ne spunea ca firma Romprest, care se ocupa de reabilitarea centrului istoric, va suplimenta si numarul muncitorilor. Ramane de vazut daca se va si intampla asta, pentru ca reprezentantii firmei ar trebui sa-i plateasca suplimentar pe angajati pentru a lucra noaptea.

Potrivit lui Robu, in aceasta primavara ar trebui finalizate Piata Libertatii si strada Mercy, urmand ca apoi muncitorii sa se mute pe strazile Lucian Blaga si Vasile Alecsandri.

De indata ce vor reusi sa paveze mare parte din strada Mercy, cei de la Romprest se vor muta pe strazile Lucian Blaga si Vasile Alecsandri.

„Vrem sa terminam Piata Libertatii si apoi sa abordam Lucian Blaga si Vasile Alecsandri. Strada Mercy va fi gata pana la sfarsitul lui martie, asa sunt estimarile, ei vor lucra si in alta parte, ca mai aduc oameni”, ne spunea edilul Timisoarei. Cu siguranta Piata Unirii nu va fi gata in aceasta vara.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Exit mobile version