Opinia Timisoarei

Santier in Piata Victoriei! Unde vor fi ridicate in scurt timp o multime de schele si care e cel mai asteptat moment, la Timisoara?

TIMISOARA. Start la lucrarile de renovare a fatadei Operei din Timisoara. Primarul Nicolae Robu a anuntat incheierea procedurii de licitatie. Nu au fost depuse contestatii, asa ca firma declarata castigatoare se poate apuca de treaba in scurt timp.

S-a incheiat licitatia pentru refunctionalizarea Palatului Culturii din Piata Victoriei. Suma finala e de 632.000 lei, termenul de executie e de 6 luni, garantia de buna executie e de 5 ani si termenul de incheiere a contractului este 22 februarie 2016. Deocamdata, s-a incheiat procedura, inclusiv perioada de depunere a contestatiilor. Nu sunt contestatii, incheiem contractul pana saptamana viitoare„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Interventiile la cladirea Palatului Culturii, ce adaposteste Opera Nationala, Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul German de Stat, Teatrul de Stat Csiky Gergely, Atelierul de Urbanism al Primariei, Infocentrul Turistic si  cateva localuri si magazine, sunt unele de urgenta, se va lucra la fatada si se vor moderniza atelierele dinspre pietonala Marasesti.

Edilul a precizat din nou ca Opera nu va fi readusa la infatisarea de odinioara, ci doar reabilitata.

Cat despre statuile acoperite cu travertin, edilul spera sa le recupereze si sa le puna in valoare. Momentul in care se va afla daca ele se gasesc sau nu in nisele ascunse e cel mai asteptat.

Este aproape momentul in care vom vedea daca celebrele statui sunt acolo in nisele in care au fost initial. Daca vor fi gasite, le vom lasa la vedere pe postamente ce vor fi amplasate simetric fata de intrarea principala a Palatului Culturii„, a precizat Nicolae Robu.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Va reamintim, in februarie anul trecut, din pricina ploilor, o portiune de travertin din zona coltului dinspre strada Alba Iulia s-a umflat si a cedat. Bucata instabila s-a pravalit in piata si doar norocul a facut ca nimeni sa nu fie in apropiere in acel moment.

CITESTE SI: Atentie, pericol in Piata Victoriei! Cad bucati de pe fatada Operei din Timisoara. FOTO!

Exit mobile version